Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer

Geüpdatet op 11 januari 2019 door Isabelle
Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer

De festivalzomer staat voor de deur en het aanbod doorheen Europa is gigantisch. Hoewel een festival in principe een gigantische voetafdruk heeft -out of the blue een dorp bouwen in volle natuur, catering voor duizenden mensen, al evenveel auto's die het publiek vervoeren, extensieve decors en tonnen plastiek, om maar een paar voorbeelden te geven- proberen steeds meer organisaties die te verkleinen door tal van originele initiatieven. Boek je ticket, pak je herbruikbare waterkoker en recycleerbare tent in en reis naar één van deze muzikale toppers: 

WE LOVE GREEN - Parijs, Frankrijk

02/06-03/06 

Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer - 1

Wist je dat één van Europa’s mooiste ecofestivals in hartje Parijs plaatsvindt? Het legendarische Bois de Vincennes wordt er één keer per jaar omgetoverd tot muzikale droomwereld waar je met een gerust (groen) hart kan genieten van indie muziek, electro en hip-hop -uiteraard met een Frans sausje. Dit seizoen staan Björk, Charlotte Gainsbourg en de tweeling Ibeyi op de affiche, om maar een paar grote namen te noemen. Je feest er met de voeten in het gras rond één van de vier podia: La Prairie, La Clairière, la Canopé, en Lalaland Club -en ja, die ogen even betoverd als ze klinken. Je maakt er in een speciale tent ook kennis met innovatieve start-ups en technieken die onze ecologische voetafdruk willen en kunnen verkleinen. Omdat catering één van de meest vervuilende aspecten van een festival vormt, heeft de organisatie ook dat aspect stevig aangepakt: je zal er enkel gerechten eten van partners die de groene Lijn van We Love Green volgen. Het festival werd in 2017 voor haar inspanningen trouwens beloond met een Greener Festival Award

Belgisch extraatje: de Belgische brillen- en horlogefabrikant Komono komt meefeesten om haar Neutro lijn, een collectie milieuvriendelijke zonnebrillen, te promoten. Dat gebeurt door middel van een design booth en interactieve immersive experience, ontworpen door Pierre Debusschere, de Belg die eerder clips voor Beyoncé inblikte. Niet te missen!

1/

PARADISE CITY - België

29/06-30/06-01/07 

Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer - 2

Paradise City gaat ondertussen voor de vierde keer op rij door en hoeft geen introductie meer. Het Belgische electrofestival is uniek in haar duurzame aanpak en werd daar eerder voor beloond met een OVAM GroeneVent en een Greener Festival award. Het driedaagse muziekfeest gaat door op het prachtige domein rond het kasteel van Perk, maar dit gaat niet ten koste van de omliggende natuur. Van kartonnen tenten via vacuümtoiletten tot een plastiekban en een carpoolservice: de organisatie gaat zeer ver in haar groene filosofie. Zo geldt het natuurlijke kader als decor en wordt er zoveel mogelijk op podium- of setdesign ingezet, kwestie van achteraf geen stukken te moeten wegsmijten: alles wat speciaal voor het festival werd gemaakt, wordt in de daaropvolgende edities ook opnieuw ingezet. Op het programma dit jaar: onder andere Lil Louis, Kink en DJ Koze. De volledige line-up ontdek je hier. 

2/

ILOOSARIROCK - Finland

14/07 - 15/07 - 16/07

Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer - 3

Parov Stelar, Imagin Dragons, Pixies, Rag 'n' Bone Man: de grote namen stromen toe naar Iloosarirock, gelegen aan de oever van een meer langs de Finse stad Joensuu. Het festival staat bekend om haar geweldige line-up en idyllische locatie (met strand!), maar ook haar focus op een milieuvriendelijk verloop. Het muziekfestijn bestaat al sinds de jaren zeventig en probeert elk jaar opnieuw haar energie- en waterverbruik te kanaliseren en restafval zoveel mogelijk te vermijden. Dit doorheen tal van originele initiatieven. Een tripje naar Finland meer dan waard!

3/

OYA FESTIVAL -Oslo, Noorwegen 

07/08 - 11/08

Dit zijn de beste ecologische festivals van de zomer - 4
(Beeld: lifeinnorway.net)

Het Noorse Oya kan je qua line-up vergelijken met Pukkelpop en Lowlands, je kan er deze zomer feesten op de tonen van onder meer Arcade Fire, Arctic Monkeys en Kendrick Lamar. Het festival gaat door in het historische Tøyenparken en hanteert als sinds haar prille ontstaan een groene filosofie. Het werkt daarmee samen met verschillende milieu-organisaties in Noorwegen. Meer zelfs: Oya geldt voor veel andere festivals als maatstaf voor wat milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord is. Zo wordt 70% van haar restafval elk jaar bijvoorbeeld gerecycleerd voor de daaropvolgende editie. Het kaapte eerder dan ook voor het zevende jaar op rij als één van de enige festivals ter wereld de Outstanding prijs van A Greener Festival Awards weg. Het festival gaat door aan de oevers van een meer, dus je krijgt er een mooi, bruin kleurtje bovenop! 

Green Gathering - Groot-Brittannië

02/08 - 06/08

“Een hedonistisch festijn, een plaats waar je na een wilde feestnacht opstaat met een hoop nieuwe vrienden om de wereld beter te maken:” zo wordt het alternatieve Green Gathering festival op het Britse platteland door haar organisatie omschreven. Het gaat technisch gezien om een spin-off van Glastonbury’s Green Field zone, die eenzelfde filosofie nastreeft, en eigenlijk in de eerste plaats gebaseerd was op de oorspronkelijke Green Gathering samenkomsten die in de jaren zeventig en tachtig plaatsvonden. Kan je nog volgen? Hoe dan ook, het festival legt de nadruk op ecologische en sociale brandpunten en brengt een mix van optredens, workshops en think tanks rond ecologie, politiek, kunst en muziek. Hoewel muziek dus niet het hoofdonderwerp vormt, krijgt het wel een mooie plaats in het programma en kan je er vier dagen lang genieten van psychedelische beats. Nik Turner, The Majestic en 3 Daft Monkeys reageerden alvast present voor de editie van 2018.