Dit moet je weten over Rihanna’s favoriete festival Crop Over

Gepubliceerd op 9 augustus 2017 door Isabelle
Dit moet je weten over Rihanna’s favoriete festival Crop Over

Rihanna’s looks hebben doorgaans weinig om het lijf, maar één keer per jaar is het alle remmen los en maakt ze thuisland Barbados onveilig in weinig meer dan een minuscule string en excentrieke verentooi. De ster doet dat op het jaarlijkse Crop Over –crawpova in de lokale slang- festival, maar wat weten we verder over dat event? Bitter weinig eigenlijk, ook al is het stiekem één van de coolste festivals ter wereld! Dit moet je weten over het exotische kunst- en muziekfestijn:

  • Het Crop Over zomerfestival wordt in Barbados sinds de late 18de eeuw georganiseerd om de jaarlijkse suikeroogst te vieren. Het eiland is amper 430 vierkante kilometer groot, maar stond in die periode te boek als grootste suikerproducent ter wereld. Tijdens de festiviteiten kwamen slaven samen om het harde werk van de voorbije maanden van zich af te schudden, muziek te maken én een suikerkoning en –koningin, de man en vrouw die het meeste suikerriet hadden gesneden, te kronen. Met de verdwijning van de suikerindustrie verloor ook het Crop Over festival in de daaropvolgende eeuwen echter aan betekenis en in de jaren veertig werd het volledig stopgezet. In de seventies kende het dan weer een revival en sindsdien viert de Barbadiaanse bevolking, die grotendeels afstamt van de oorspronkelijke slavenpopulatie, elk jaar opnieuw haar kleurrijke cultuur in een carnavalesk spektakel dat de hele zomer duurt. De wrede beginselen van het festival zijn ondertussen verleden tijd en vandaag dient het vooral om de lokale tradities, kunst en muziek in de schijnwerpers te zetten.
  • Niet onbelangrijk: in Barbados wordt niét aan twerking gedaan, wel aan wukking up, een lokale variant van de door Miley Cyrus beroemd gemaakte billendans...

Rihanna Crop Over Crawpova wukking up barbados festival

  • Crop Over duurt in het totaal zo’n twaalf weken en spreidt zich uit over de maanden mei tot augustus. De festiviteiten worden in gang gestoken met de traditionele kroning van de suikerkoningen, waarna verschillende Calypso bands een zomer lang wedijveren om de titel van beste muziekmaker. Calypso is een lokale muziekvorm die terug gaat tot de slavenperiode en een mix van zang, percussie en storytelling brengt. Tijdens Crop Over sponsoren rijke locals verschillende feesttenten, waarin de beste artiesten hun songs kunnen brengen en aan het einde van de bijzonder feestelijke rit wordt de winnaar van de Pic-O-De-Crop Calypso competitie aangekondigd. Ook andere muziekgenres, zoals de soca en ringbang, komen uitbundig aan bod tijdens het festival.
  • Tijdens Crop Over worden naast muziek ook kunsten in de verf gezet door middel van talrijke lokale tentoonstellingen en dansspektakels.
  • Een derde belangrijk element is het carnaval, oftewel kadooment, dat geregeld een parade aan kleurrijke figuren door de straten van Barbados voert. Aan het einde van Crop Over vindt het meest spectaculaire daarvan plaats: het Grand Kadooment, waaraan landelijke trots Rihanna elk jaar trouw deelneemt. Tijdens die parades pakken verschillende teams uit met zo extravagant mogelijke kostuums en praalwagens en loopt er een wedstrijd om de beste designer van het eiland te kronen. Teams krijgen punten op basis van hun originaliteit, het thema dat ze uitbeelden, hun impact op het podium en het vakmanschap van hun kostuums.
  • Traditiegetrouw gaan Rihanna en haar squad voor de Grand Kadooment aankloppen bij de lokale ontwerpster Lauren Austin. Zij voorziet de zangeres al sinds 2013 van opvallende niemendalletjes, die ze stuk voor stuk met de hand vervaardigt. Dit jaar viel de keuze op een lekker flashy kostuum, inclusief neonblauwe pruik en gezichtskristallen. “Vroeger werd het festival gewoon in jeans en t-shirt gevierd, maar vandaag mag het er lekker wild aan toe gaan,” legt de ontwerpster uit aan Vogue US. “Designers mogen hun creativiteit de vrije loop geven en het is juist heel belangrijk om van top tot teen in kostuum te komen opdagen. Alleen zo kan je de bevrijdende, heerlijke vibe van Crop Over écht voelen.” Ontdek hier de evolutie van Rihanna's carnavallooks:

Vergeet dus Burning Man en Coachella, volgend jaar zetten wij onze zinnen op Crawpova! Klik hier voor meer praktische info over het Caribische festival.