Groene plekjes in Belgie: hier ontsnapt de ELLE-redactie aan stress

Geüpdatet op 16 mei 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Groene plekjes in Belgie: hier ontsnapt de ELLE-redactie aan stress

Soms moet je gewoon even het groen in, weg van de wifi, de deadlines, de files... Ziehier de favoriete groene plekjes van de redactie.

Claire: Take 5 Minutes in Paris

Groene plekjes,Take 5 minutes in Paris,Antwerpen,bar,Kloosterstraat

“Dit cafeetje in de Antwerpse Kloosterstraat - waar je trouwens ook op zondag gezellig kunt shoppen in de mode- en brocantewinkels - heeft een heerlijk groen tuinterras. Loop voorbij het terras aan de straatkant en ga het café binnen: helemaal achterin vind je een verborgen groene oase waar je kan aperitieven of lunchen. Bestel bij warm weer een frisse spa rood met munt en citroen: een non-alcoholische mojito die perfect past bij deze verkoelende oase midden in de stad.”

Kloosterstraat 50, Antwerpen.

1/

Christel: De plantentuin van Meise

Groene Plekjes,plantentuin van Meise,ELLE_redactie,ontsnappen

“Al jaren mijn ‘secret garden’. Groot genoeg (92 ha) om steeds opnieuw een beetje verloren te lopen. Dit poortje ontdekte ik pas enkele jaren geleden. Het geeft toegang tot de Orangerietuin. Die is ommuurd en heel anders dan de rest van het park. Groeninspiratie in overvloed. Tip: ga zeker niet naar huis voor je een huisgemaakte gemberlimonade hebt gedronken in de Orangerie.”

Nieuwelaan 38 in Meise. plantentuinmeise.be

Tine: De barak van Bartel in Mechelen

De barak van Bartel,Bartel Van Riet,Mechelen,groene plekjes,ELLE-redactie

“Ik heb iets met handige natuurmannen, zeker als ze Bartel Van Riet heten. Dat hij zijn barak - gebouwd voor het gelijknamige programma op Discovery Channel - in mijn hometown Mechelen kwam neerpoten, moet wel voorbestemd zijn. De barak in kwestie is een open houten constructie gebaseerd op de Scandinavische open schoolklassen en ligt midden in een moeras met stapstronken. Het bijbehorende klim- en klauterplateau is de ideale ravotspot voor de kinderen.”

Vrijbroekpark Mechelen (naast het cricketveld)

2/

Leen: Hallepoortpark in Brussel

Hallepoortpark,hallepoort,groene plekjes,ELLE-redactie

“Pal tegen de Brusselse kleine ring en verweven rond de veertiende-eeuwse Hallepoort ligt mijn favoriete groene plek van de stad. Het liefst wandel ik door het park vanuit het Zuidstation richting de Louizapoort, langs het waterbekken, de oude bomen en de grasvelden tot aan het pleintje. Daar ga ik onder de wit gekalkte platanen zitten of word ik meegesleurd door mijn dochter. Zij leeft zich graag uit in de middeleeuwse burcht die aan de rand van het park staat.”

Marjolijn: Zeeland

Zeeland,groene plekjes,ELLE-redactie

“Jaren heb ik getwijfeld tussen stad en ‘de buiten’, om uiteindelijk op mijn droom-appartement in hartje Antwerpen te vallen. Een klein half uurtje daarvandaan, net over de grens met Nederland, aan het Verdronken Land van Saeftinghe, kocht mijn broer in diezelfde periode een weekendhuis. De stilte is er oorverdovend, de zonsop- en -ondergangen om lyrisch van te worden. Een fikse wandeling maakt het hoofd leeg en klaar voor een nieuwe werkweek. Waarom kiezen tussen stad en natuur als je beide kan hebben?”

3/

Caro: De Abdij van ’t Park in Heverlee

Groene plekjes,ELLE-redactie,abdij van het park,heverlee,leuven

“Verstild groen op wandelafstand van Leuven. Rond de vijvers heerst er rust, binnen de muren van de Norbertijnenabdij is er niet minder bedrijvigheid dan 900 jaar geleden: een pluk- en doeboerderij, een museum, een brasserie met terras aan het water... De eeuwenoude begraafplaats van de abdij is het Père Lachaise van Vlaams-Brabant. Abten, ministers, burgemeesters, beroemdheden, rectoren en proffen rusten vredig op deze mooie, poëtische plek.”