Zo krijg jij je sieraden weer schoon en glanzend

Gepubliceerd op 15 juli 2019 door ELLE België
Zo krijg jij je sieraden weer schoon en glanzend

Of ze nu van zilver, goud of verguld zijn, na verloop van tijd verliezen juwelen hun glans en beginnen ze te verkleuren. Bekijk hier onze lijst met wondermiddeltjes (die je waarschijnlijk al in huis hebt) waarmee je ze in een mum van tijd schoonmaakt. Juwelen die niet meer te redden vallen, laat je best herstellen door een juwelier. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je onderaan.

Hoe maak je jouw juwelen schoon?

Zilveren juwelen

zilveren juwelen schoonmaken

  • Tandpasta: doe een toefje tandpasta op een zachte tandenborstel, poets je sieraad voorzichtig op, spoel het af met lauw water en dep het tot slot droog met een flanellen doek of een zilverdoek.
  • Azijn en bakpoeder: meng 120 ml azijn samen met 2 eetlepels bakpoeder, laat je ring, ketting of armband 3 uur in het mengsel weken, spoel het af met lauw water en dep het droog met een flanellen doek of een zilverdoek.
  • Ketchup: dompel je sieraad in een potje met ketchup, laat het zo'n tien minuten weken, spoel het af met lauw water en dep het droog met een flanellen doek of een zilverdoek.

Gouden juwelen

gouden juwelen schoon herstellen

  • Bier: dep een zachte doek in bier en wrijf er voorzichtig mee over het juweel tot het opnieuw blinkt.
  • Bakpoeder en water: maak een dikke pasta van bakpoeder en water, bedek je sieraad met de pasta en schenk er tot slot wat azijn over. Spoel af met lauw water en dep droog met een flanellen doek of gouddoek.
  • Groene zeep of afwasmiddel: maak een sopje met afwasmiddel of groene zeep en laat je sieraad hierin weken. Borstel het vervolgens af met een zachte tandenborstel, spoel af met lauw water en dep droog met een flanellen doek of een gouddoek.

Juwelen met diamanten kan je perfect schoonmaken met bruiswater. Plaats ze in een glas, laat ze een nachtje weken en de volgende dag zijn ze weer als nieuw.

Hoe laat je jouw juwelen herstellen? 

“Juwelen herstellen is voornamelijk een werk van luisteren," zegt juwelier Maxime Leysen. "We bekijken de geschiedenis van een stuk. We herstellen alles, ongeacht de prijs. Wat voor ons primeert is de sentimentele waarde.” Je kan sieraden van alle prijsklassen binnenbrengen, de juwelier past zich aan alle budgetten aan.

“Het juweel wordt eerst gereinigd. Dat gebeurt in een ultrasoonbad en in ammoniak om vlekken te verwijderen. Vervolgens wordt het juweel gepolijst.” De meest voorkomende reparaties zijn versleten ringen en kettingen, maar het juweel kan ook volledig opnieuw in elkaar gezet worden. “Als we de stenen willen behouden, stellen we voor om het stuk te herontwerpen. Alles kan gerecupereerd en samengevoegd worden." De prijs hangt af van de hoeveelheid werk. Dit kan variëren van tien euro voor een snelle reiniging tot enkele honderden euro's voor een totale transformatie

Juwelier Leysen, Grote Zavel 32, 1000 Brussel.

Nog op zoek naar mooie juwelen? Deze labels zijn betaalbaar én Belgisch.

(Stagiaire Sofie Kegelaers & Kirsten Van Elsen, via ELLE Belgique)