Girl crush: wat moet je weten over model Adwoa Aboah?

Geüpdatet op 13 april 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Girl crush: wat moet je weten over model Adwoa Aboah?Adwoa op de catwalk voor Erdem, Christian Dior, Coach en Versace. (FW17)

De recentste modeweken liep de Brits-Ghanese Aboah zo goed als alle belangrijke defilés, maar wie is dat bijzonder meisje met het kort geschoren kopje? Adwoa Aboah: een snelcursus.

Ze komt uit een creatief nest

Adwoa Aboah, Kesewa Aboah, modellen, zussen
Adwoa (met lang haar) en zus Kesewa in een campagne voor H&M in 2011

Aboah, Britse met Ghanese roots, woont in LA maar groeide op in West-Londen, in een volgens haar geprivilegieerd gezin. Haar moeder is de oprichtster van het bekende agentschap CLM, dat fotografen en stylisten als Juergen Teller en Katie Grand in de portefeuille heeft. Haar vader, de Ghanese link, leidt een location hunting bureau en haar twee jaar jongere zus Kesewa is eveneens model. Een leven in de modewereld dus, vanaf het prille begin.

Iedereen houdt van Adwoa...

Adwoa Aboa, model, catwalk, modeweken, Erdem, Dior, Coach, Versace
Adwoa op de catwalk voor Erdem, Christian Dior, Coach en Versace. (FW17)

De lijst met defilés die ze de voorbije modeweken liep, is eindeloos. Een lukrake selectie: Marc Jacobs, Versace, Miu Miu, Chanel, Christian Dior, Sportmax, Coach. Ook internationale modebladen, i-D, Vogue (Spanje, Italië, Mexico...), Love Magazine, boeken haar als (cover)model. Maar bij het grote publiek is ze vast het bekendst om haar campagnes voor H&M, waarmee ze afgelopen najaar niet uit het straatbeeld te denken was.

Adwoa Aboah, topmodel, Brits, Ghana, H&M

1/

... behalve Adwoa zelf

Althans niet in het verleden, want een zondagskind is Adwoa niet, dat leren we uit onderstaande video van StyleLikeU. Op haar veertiende begon Adwoa met drugs te experimenteren, een vlucht van haar onzekerheden en complexen. “Ik wou als de andere meisjes zijn, blank, met stijl, blond haar en blauwe ogen. Sexy. Iedereen, behalve Adwoa.” Ze raakte verslaafd aan het paardenverdovingsmiddel Ketamine - Special K -en belandde tot drie keer toe in rehab. Eind 2015 bereikte ze een dieptepunt. Ze was hier en daar als model beginnen werken, maar enkele afwijzingen hakten er diep in. Ze nam een overdosis, maar bleef leven. "It was a close one", vertelt ze in de video. Maar het was de nodige wake-up call om aan een tweede leven te beginnen.

2/

Ze heeft een goed hart

Adwoa Aboah, Gurls Talk, model, H&M, Marc Jacobs

Adwoa bedacht dat ze haar ervaring kon gebruiken om meisjes en jonge vrouwen met gelijkaardige problemen te helpen. Met Gurls Talk biedt ze een platform aan om openlijk te praten, maar hoopt ze hen ook over mentale gezondheid, verslavingen en eetstoornissen te informeren. Op de website gurlstalk.com staan interviews met rolmodellen, getuigenissen en motiverende brieven van ervaringsdeskundigen en psychologen. Het Instagram-account heeft intussen bijna 80000 volgers. Maar Aboah hoopt de topics ook in het lessenpakket van opgroeiende tieners te krijgen, al wil ze niet belerend zijn. “Het gaat er vooral om een conversatie op gang te brengen”, benadrukt ze in een interview met W Magazine.

She's 'pretty alright'

Adwoa Aboah, Cara Delevingne, besties, bff's, W Magazine,
Adwoa en Cara, gefotografeerd door Alasdair Mclellan voor W Magazine @ Instagram Adwoa Aboah

Het goede nieuws is: het gaat beter met Adwoa, veel beter. Het modellenwerk is ze gaan appreciëren, en ze heeft natuurlijk de tijdsgeest mee. Het schoonheidsideaal is steeds meer gediversifieerd geworden en uitzonderlijke kopjes als dat van Adwoa zijn erg in trek. Bovendien vond ze in fotograaf Tyrone Lebon de liefde. "Liefst sta ik voor zijn lens, omdat ik dat écht ben, zonder make-up, niet aan het proberen iemand anders te zijn." Maar hij is niet haar enige steun en toeverlaat. Cara Delevingne is haar bestie, zo schrijft Aboah zelf op Instagram. Qua dramatisch verleden hebben de twee natuurlijk wel een en ander gemeen. En, zo eindigt ze de video van StyleLikeU, ze gelooft dat ze geliefd is. Dat ze niet alleen is. "Ik realiseer me dat ik niemand anders kan zijn. Ik zie mezelf misschien niet altijd graag, but I'm pretty alright."