5 redenen om nù een citytrip naar Chicago te boeken

Geüpdatet op 13 april 2017 door Claire
5 redenen om nù een citytrip naar Chicago te boeken

The Windy City heeft àlles in huis voor de perfecte citytrip: kunst, cultuur, natuur en héél veel lekker eten. Waar wacht je nog op? Onze liefde voor Chicago in vijf hoogtepunten.

Chicago

1. Lekker eten

Een hongertje? Niet voor lang, want in Chicago vind je op elke straathoek iets lekkers voor elke goesting, elk budget en ieder moment van de dag.

American breakfast
Fat Elvis Waffles
Fat Elvis Waffles

Een beetje te veel en een beetje te vet, zo kan je een gemiddeld Amerikaans ontbijt samenvatten. Nochtans hebben we goede herinneringen aan de Fat Elvis Waffles bij Little Goat Diner, volkorenwafels met stukjes banaan, pindakaasboter en ahornsiroop. De Amerikanen aan het aanpalende tafeltje bestelden er nog extra spek, grits en aardappelen bij, maar wij hielden het bij dit ene, verrassend luchtige gerecht. En bij een kop (lees: soepkom) koffie.

Pizza

Een bezoek aan deze stad is niet compleet zonder van de lokale snelle hap te proeven: de deep dish pizza, waarbij de bodem zoals bij een quiche in een bakvorm ligt en opgevuld wordt met vlees, kaas en groenten en als allerlaatste de tomatensaus. Over wie hem precies heeft uitgevonden, is men het nog altijd niet eens. Gelukkig is er wel unanimiteit over wáár je de beste pizza Chicago-style eet: boek een tafeltje bij Pequod’s Pizza of bestel een slice aan de toog bij The Art of Pizza.

Hotdog

george's hot dog

George, het oudste hotdogrestaurant in Chicago, is al sinds 1948 is de place to be en niet alleen omwille van de lekkere broodjes met worst: ook de gyros en de Griekse sla zijn er niet te versmaden. Maar proef vooral van de echte Chicago-style hotdog, met een Weens worstje, mosterd, gesnipperde ui, tomaat en een gigantische augurk. Geen ketchup dus, wil je niet ontmaskerd worden als toerist.

Donuts

Voor de lekkerste donuts stap je volgens taxi chauffeur Rich Paladino binnen bij Stan’s en hij kan het weten als gepensioneerd politieman: “Wij weten áltijd waar je de beste donuts kan vinden!” Dat Stan’s ondertussen al vestigingen heeft over de hele stad, maakt het erg gemakkelijk om zo’n topdonut te scoren.

Cocktails

Bij Three Dots and a Dash word je ondergedompeld in een tikisfeer en bestel je een klassieker à la Banana Daiquiri of een overheerlijke Mai Tai. Voor een Old Fashioned of een Manhattan ben je bij Untitled aan het juiste adres, met die laid back sfeer van de speakeasy’s van weleer. Bij de Kit Kat Lounge slurp je van een Berry Manilow terwijl de Kit Kat Divas er hun dragqueenshow opvoeren.

1/

2. Natuur

Nog voor je geland bent op O’Hare Airport, valt het op hoe groen deze stad is: vanuit de lucht lijkt het wel een groene oase met her en der gebouwen ingeplant. Je hoeft niet ver te lopen om een park tegen te komen en de laatste jaren zijn er zelfs nog een paar parels bijgekomen. Zoals The 606, ook wel The Bloomingdale Trail genoemd, een recent geopende groene long met een fiets- en wandeltraject, gebouwd op oude verhoogde treinsporen. Het park is een jaar open en een gigantisch succes. “Mensen gebruiken veel vaker de fiets om zich doorheen de stad te bewegen, omdat dit park een perfecte route vormt tussen Oost en West", vertelde de dame van het Parks Department. "En kijk eens naar al die joggers en hikers!”

The 606
The 606

Een ander nieuw park is Millennium Park, met heel veel openbare kunst, een schaatsbaan tijdens de wintermaanden en een gigantisch (semi--openlucht) concertgebouw. Het pas geopende Maggie Daley Park is dan weer helemaal op maat van de Chicago-kids gebouwd, met klimrekken, speeltuigen en schaats-, skate- en sportvelden. Ook tussen en op de gebouwen wordt er plaats gemaakt voor groen: vanuit de Willis Tower of het John Hancock Center (de twee beste uitkijkpunten over de stad) zie je heel wat groene daken, zelfs op het stadhuis, en langs de oevers van de rivier liggen veel kleine parken en tuinen.

2/

3. Cultuur

De deurwachter van het Art Institute
De deurwachter van het Art Institute

Op zoek naar een streepje kunst en cultuur? Vanuit Millennium Park kan je via een brug de straat oversteken en wordt je door twee grote leeuwen verwelkomd in het Art Institute of Chicago, het tweede grootste kunstmuseum in de VS, met wereldberoemde werken van Grant Wood, Edward Hopper, Claude Monet, Paul Cézanne en Henri Matisse. Maar ook Afrikaans-Amerikaanse kunst krijgt veel ruimte, net zoals fotografie en design. Whatever your fancy, met meer dan 300 000 kunstwerken is er vast wel iets dat je kan ontroeren. Iets verderop ligt de Museum Campus met onder andere het Adler Planetarium - het eerste in Amerika - en het Field Museum of Natural History, waar ‘s werelds grootste en meest complete skelet van een Tyrannosaurus Rex staat opgesteld. Voor wie zich netjes aan die T-Rex wil voorstellen: ze heet Sue.

Cloud Gate
Cloud Gate

Niet alleen vind je in Chicago genoeg musea om een week in te verdwalen, de stad zelf staat ook vol kunst. Zo vind je aan Daley Plaza ‘The Picasso’, een sculptuur van Picasso zelf uit 1967, en siert een Miro de voordeur van het Cook County Administration Building. Het nieuw aangelegde Millennium Park wordt opgeluisterd door ‘Cloud Gate’, een gigantische boon in spiegelglas van Anish Kapoor, twee spuwende fonteinen van Jaume Plensa en tijdelijke openluchtexpo’s in de Boeing Galleries.

Buddy Guy
Buddy Guy

Wie liever kiest voor muziek, spitst de oren, want Chicago is een uitstekende bluesy vakantiebestemming: de enige nog levende blueslegende, Buddy Guy, houdt hier zijn bar Legends open en die heeft zijn naam niet gestolen. Kleppers à la Mick Jagger, Eric Clapton en Keith Richards springen hier altijd binnen als ze in de buurt zijn. “He is the top honcho now”, zei die laatste over Guy nadat B.B. King stierf. Grijp dus je kans om de gitaarlegende in levenden lijve te spotten, want als hij niet op het podium staat (dat gebeurt enkel in januari) overziet hij zijn club van aan de toog.

3/

4. Architectuur

Op architectuurcruise
Op architectuurcruise

Hoewel de rechttoe rechtaan wolkenkrabber hier werd uitgevonden, herbergt de stad een mooie mix aan architecturale stijlen (van art deco over Bauhaus tot modernisme) en parels van gebouwen. Wie een duidelijk beeld wil van de architectuur in de stad, boekt een River Cruise georganiseerd door de Architecture Foundation. Je vaart de Chicago River af met een gids die geanimeerd anekdotes en weetjes spuit. Zoals waar Frank Lloyd Wright woonde en werkte en dat Mies van der Rohe directeur was in het Illinois Institute of Technology. Deze cruise is een echte aanrader, vooral als je net als wij maar een paar dagen hebt om de stad te verkennen. Zélfs de inwoners van Chicago zijn er dol op!

boot3

4/

5. Het strandgevoel

oak-street

En last but not least: een stad mét strand zorgt toch altijd voor een instant vakantiegevoel. Chicago ligt niet aan zee, maar aan het gigantische Lake Michigan, en aan de oevers van dat meer werd 42 kilometer zandstrand gecreëerd. Hier vind je alles wat past bij een dagje zee: jetski’s, kajaks en paddle boards, beachvolley, strandbars, restaurants, fietsenverhuur en zelfs een afgebakend stukje strand voor honden, al is de kans klein dat jouw viervoeter mee op citytrip gaat. Of je nu van plan bent om horizontaal te genieten van een goed boek of je wil watersporten tot je erbij neervalt, alles kan aan de oevers van Lake Michigan.Volgens de locals trek je best naar Helen Doria Beach en North Avenue Beach. Het eerste om helemaal tot rust te komen, het tweede om je even een echte Chicagoan te voelen, want dit is het favoriete strand van de inwoners.

Wij reisden naar Chicago met Iceland Air, en maakten op de heenweg een korte tussenstop in Reykjavik, een stad die trouwens ook het ontdekken waard is!