Dit is wat écht luisteren je oplevert

Gepubliceerd op 7 april 2017 door ELLE België
Dit is wat écht luisteren je oplevertBeeld: Mean Girls

Wist je dat heel wat misverstanden gemakkelijk kunnen worden vermeden door écht te luisteren naar elkaar?

Ruzie met je lief, spanningen op het werk, problemen met vriendinnen, … Vaak ontstaan dergelijke situaties door onvoldoende te luisteren naar elkaar. Echt horen wat een ander te zeggen heeft, is namelijk geen piece of cake. Toch is het belang ervan niet te onderschatten!

Niet luisteren is altijd verleidelijker

Als iemand tegen je praat, is het altijd heel verleidelijk iets ‘leukers’ te doen. Denk maar aan een pop-up op je smartphone, jij die liever zelf iets vertelt of dat je misschien iets hebt zien passeren dat interessant lijkt in je nabije omgeving. Wees eerlijk: je hoort jezelf graag praten, maar een ander toch net iets minder.

Door niet te luisteren naar elkaar, worden conflicten in de hand gewerkt. Echt naar een ander luisteren is erg belangrijk en levert veel op. Dit is echter niet zo simpel als het lijkt. Wij geven alvast 5 tips om het wat gemakkelijker te maken:

1/

mean girls luisteren naar elkaar
Beeld: Mean Girls

5 tips om beter te luisteren

#1: Je dient jezelf werkelijk in iemand anders te verplaatsen om echt te kunnen volgen in een verhaal. Denk welke emoties de andere persoon voelt bij de gespreksinhoud en duik in de belevingswereld. Zo zal je ook gepaster kunnen reageren achteraf.

#2: Probeer niet meteen je eigen ervaringen in het gesprek te gooien en je op te dringen. Een luisterend oor is soms veel meer waard. Als het gaat om luisteren naar een ander, hoef je eigenlijk bijna niets te zeggen. Doorvragen mag echter wel. Zo weet je gesprekspartner dat je niet verveeld bent. Stel bijvoorbeeld de vraag: 'Bedoelde je dit of eerder dat?'.

#3: In een lastigere situatie waarbij het gesprek over jou zal gaan, is het moeilijk om zelf niet meteen te beginnen ratelen. Als je baas je bijvoorbeeld op het matje roept, ga je graag direct in verdediging. Geef de ander tijd om zijn of haar zegje te doen. Zo weet je eerst over wat het gaat, voor je er zelf op springt. Laat de directe controle over het gesprek los en beheers het gesprek door actief te luisteren en het verhaal op die manier te sturen.

#4: Volg altijd deze drie stappen: eerst luisteren, dan samenvatten wat de ander vertelt en dan doorvragen. Samengevat is dit LSD. Deze afkorting hoeft dus niet altijd iets slechts te betekenen!

#5: Ook de non-verbale signalen die je zendt zijn uitermate belangrijk. Doe niet aan snel praten en wegkijken. Zo kom je ongeïnteresseerd over. Focus op het gesprek en buig dus ook wat naar je gesprekspartner toe.

Lien Egghe