8 life hacks om je mooiste kleren te wassen als een pro

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE Partner
8 life hacks om je mooiste kleren te wassen als een pro

Ben je een shopping addict? Je tikte de nieuwste, trendy stukken voor de lente/zomer op de kop en bent nu klaar om de show te stelen? De experts van MIELE ontsluieren hun tips om je kleding het hele seizoen als nieuw te houden!

  1. Lingerie- Gebruik liever het 'handwasprogramma' van je machine dan een echte handwas waarbij je het risico loopt de vezels te agressief te behandelen en dus te beschadigen. Steek je lingerie in een wasnetje en gebruik het programma op maximaal 600 toeren.
  2. Pastelkleurige kleding- Sorteren is vaak een heuse hersenbreker. Wat doe je met gestreepte kleding? Of kleding met verschillende kleuren? Goed nieuws: je kunt kleding in pastelkleuren gewoon samen met witte of andere lichte kleding wassen. Kies het juiste wasmiddel en gebruik het programma voor delicate vezels.
  3. Jeans- Laat je jeans vóór het wassen een nacht weken in een emmer met azijn. Zo vermijd je dat de kleur vervaagt. Draai de broek binnenstebuiten en gebruik maar een kleine hoeveelheid wasmiddel. Gebruik het speciale programma voor jeans, dat meer water gebruikt, om alle sporen van wasmiddel weg te spoelen en zo witte strepen tijdens het strijken te voorkomen.
  4. Lovertjes- Fan van je nieuwe jurkje met lovertjes? Controleer het etiket voor je het wast. Kies vervolgens het programma voor delicate vezels. Was het binnenstebuiten om te voorkomen dat de lovertjes vasthaken aan andere kleding of aan de trommel van de machine

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oDLKe0sJxls[/embed]

  1. Zijde- Bij het minste percentage zijde in je kleding kies je voor een handwasprogramma op 30 °C. Laat delicate stoffen zoals zijde en wol plat drogen op een handdoek. Zo behoudt je kleding haar oorspronkelijke vorm.
  2. Baskets- Zolang je baskets geen leder bevatten, kun je ze zonder probleem in de machine wassen. Veeg het grootste vuil weg en haal er de veters uit. Gebruik geen wasverzachter en stel je machine in op 40 °C. Gebruik het speciale mandje van Miele en vermijd zo een hels kabaal tijdens het drogen.
  3. Nieuwe kledingMaak er een gewoonte van om nieuwe kleding altijd eerst te wassen voor je ze draagt. In veel landen verstuiven fabrikanten chemische stoffen op de kleding voor ze die verzenden in containers. Die stoffen kunnen huidirritaties en allergische reacties veroorzaken. Gebruik het programma voor nieuw textiel (of een standaardprogramma op 40 °C) van je wasmachine. Om te voorkomen dat de kleuren vervagen, kun je de kleding een hele nacht laten weken in een emmer water met een flinke dosis azijn in. Zo worden de kleuren vastgezet.
  4. Prints- Staat er een tekst of tekening op je T-shirt met korte of lange mouwen? Draai het vóór het wassen binnenstebuiten, zodat de print niet barst. Steek bedrukte kleding enkel in een droogkast met warmtepomp. Laat ze anders gewoon drogen aan de wasdraad.

Laatste tip: Gebruik niet te veel wasmiddel! Dat is slecht voor je kleding, het milieu, je portemonnee én je wasmachine. Een overdosis brengt algen mee en je wasgoed zal dan niet bepaald fris ruiken. Met de wasmachine Miele TwinDos is overdoseren niet meer mogelijk. Deze geperfectioneerde machine bepaalt zelf de perfecte dosis, op basis van het gekozen programma en de graad van vervuiling, en dat voor zowel wit als gekleurd wasgoed.

Wil je een wasmachine van de nieuwste generatie van MIELE winnen? Neem dan deel aan onze grote wedstrijd!