MAGRITTES 2017: wie zijn de winnaars?

Gepubliceerd op 10 februari 2017 door ELLE België
MAGRITTES 2017: wie zijn de winnaars?

Op vier februari vond de 7e uitreiking van de Magritte du cinéma plaats: de prijsuitreiking voor de beste Belgische Franstalige films. De grote winnaar? "Les Premiers, les Derniers". 

Les Magrittes Du Cinéma belonen elk jaar de meest opmerkelijke Franstalige films, acteurs en actrices. Naar het voorbeeld van de Oscars wordt er een heuse ceremonie georganiseerd. Welke films en acteurs gingen dit jaar naar huis met een Magritte? We lijsten de winnaars voor jullie op.

Magritte_2017_uitreiking_6
Beeld via Elle Belgique

Dit jaar zijn er twee winnaressen van de prijs voor de Beste Actrice: het was een ex-aequo tussen Virginie Efira en Astrid Whettnall. Efira schitterde in de film Victoria, Whettnall in La Route d'Istanbul.

Magritte_2017_uitreiking_beste_actrice
© Magritte du Cinéma 2017 - Be tv - SQUARE - Brussels - 04.02.2017 #magritteducinema

André Dussollier gaat lopen met de Magritte d’honneur voor zijn oeuvre.

Magritte_2017_uitreiking_magrittedhoneur
© Magritte du Cinéma 2017 - Be tv - SQUARE - Brussels - 04.02.2017 #magritteducinema

Met zijn vierde langspeelfilm "Les Premiers, les Derniers" wint Bouli Lanners de prijs voor Beste Film en Beste Regisseur. De film won ook de prijs voor Beste Kostuums (Elise Ancion) en Beste Decor (Paul Rouschop). Ook David Murgia wint Beste Acteur in een Bijrol voor zijn prestaties in deze film.

Magritte_2017_uitreiking_Bouli_Lanners
© Magritte du Cinéma 2017 - Be tv - SQUARE - Brussels - 04.02.2017 #magritteducinema

De film Keeper van Guillaume Senez won in de categorie Beste Debuutfilm. Catherine Salée wint de prijs voor Beste Actrice in een Bijrol voor haar rol in Keeper. Ook wint deze film de prijs van Beste Montage (Julie Brenta).

Met de film Je me tue à le dire wint Xavier Seron de prijs voor Beste Scenario en  Jean-Jacques Rausin wint de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in deze film.

Magritte_2017_uitreiking_Rausin
© Magritte du Cinéma Jean-Jacques Rausin

Parasol van Valéry Rosier wint de prijs voor Beste Filmmuziek (gecomponeerd door Cyrille de Haes en Manuel Roland) alsook de prijs voor Beste Beeld (Olivier Boonjing).

In de categorie van jong talent heeft Salomé Richard de prijs voor Beste Jong Vrouwelijk Talent gewonnen voor de film Baden Baden. Yoann Blanc gaat lopen met de prijs voor Best Jong Mannelijk Talent voor zijn bijdrage aan de film Un homme à la mer.

Magritte_2017_uitreiking
© Magritte du Cinéma 2017 - Be tv - SQUARE - Brussels - 04.02.2017 #magritteducinema

De prijs voor Beste Buitenlandse Film in Coproductie gaat naar Michael Dudok de Wit met zijn animatiefilm La Tortue Rouge

Dit jaar wint Felix Van Groeningen de prijs voor de Beste Vlaamse Film met zijn film Belgica.

En bataille, portrait d'une directrice de prison van Eve Duchemin wint de prijs voor Beste Documentaire. Méryl Fortunat-Rossi en Xavier Seron winnen dan weer met hun kortfilm Le Plombier in de categorie Beste Kortfilm.

De prijs voor de Beste Korte Animatiefilm gaat naar Eric Ledune voor zijn film Pornography.

(Stagiaire: Maaike Geys via Elle Belgique, Elisabeth Clauss)