De 5 favoriete boeken van… Griet Op de Beeck

Gepubliceerd op 20 februari 2017 door Caroline
De 5 favoriete boeken van… Griet Op de BeeckGriet Op de Beeck

‘Het voordeel van een leven als schrijver is dat lezen, films kijken en tentoonstellingen meepikken een deel van het werk is.’ Momenteel is ze als altijd haar brein volop aan het voeden: ‘Hard leven en diep nadenken’.

Met Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus nestelde Griet Op de Beeck zich moeiteloos op de favoriete boekenplank van vele Vlaamse lezers. Even kijken welke auteurs een plaats krijgen in haar boekenkast. ‘Ik heb geen all time favorite omdat een mens nu eenmaal evolueert. Een boek zal mij raken omdat het op dat moment in mijn leven iets met me doet.’
Ziehier de top 5 van Griet Op de Beeck.

(Eveline Janssens)

1/

Jonathan Franzen, the corrections
Jonathan Franzen, De Correcties

#1. De Correcties, Jonathan Franzen

"De overrompelende erudiete stijl in combinatie met de naadloze analyse van menselijke relaties binnen de kleine biotoop van een familie maken dit boek uniek. Intrinsiek, confronterend en meeslepend. Ik mocht Franzen ooit ontmoeten en hij zei te hebben geschreven met het schaamrood op zijn wangen omdat hij zo diep in zichzelf is gaan graven voor dit boek#1."

2/

Peter Verhelst, Nieuwe sterrenbeelden
Peter Verhelst, Nieuwe sterrenbeelden

#2. Peter Verhelst, Nieuwe Sterrebeelden

"Verhelst gebruikt bijzonder zinnelijke taal voor zijn poëzie. Een emotioneel krachtig en literair prikkelend werk. Verhelst raakt je op alle niveaus waar een mens geraakt wil worden: het hoofd, het hart en daar ver onder. Verhelst staat bekend als een moeilijke schrijver, maar veel van zijn boeken stormen zo naar binnen, als je je maar even openstelt."

3/

Richard Yates, Revolutionary Road
Richard Yates, Revolutionary Road

#3. Revolutionary road, Richard Yates

"Yates schrijft met gedurfde sferige traagheid. Niemand kan onvermogen beter beschrijven. De eerste keer dat ik hem las, kon ik een week lang niets anders lezen. Het boek moest wat ruimte innemen alvorens zich voorgoed te kunnen settelen in mijn hoofd."

4/

Leonard Nolens Opzichtige Stilte
Leonard Nolens, Opzichtige Stilte

#4. Opzichtige stilte, Leonard Nolens

Prachtige titel voor een prachtige bundel die Nolens schreef na zijn ervaringen in een ontwenningskliniek. Zoveel eenzaamheid en onvermogen op al die bladzijden, op zijn onnavolgbare manier vormgegeven, het heeft op mij grote indruk gemaakt.

5/

J.M. Coetzee In ongenade
J.M. Coetzee, In ongenade

#5. In ongenade, M. Coetzee

Coetzee slaagt erin over de apartheid te schrijven in diepe psychologische zin. Hij typeert mensen die door leegte en stilte niet weten waar te kruipen. Het kleine van de mens tegenover het grote van de wereld. Ik haal In Ongenade aan, maar vind zijn ganse oeuvre geweldig.

Is je leeshonger hiermee niet gestild? Check dan zeker This is How we Read, de blog van ELLE-boekenbeest Eveline Janssens.

En ook celebs schrijven al eens graag een boek. Het ene is helaas al wat beter dan het andere...