SOS afterparty: 10 tips om je feestkleren te wassen

Geüpdatet op 2 januari 2017 door Isabelle
SOS afterparty: 10 tips om je feestkleren te wassen

Dus zo red je die delicate velours laarsjes! 

Januari is niet enkel voor je lichaam en geest detoxmaand, ook je feestgarderobe heeft afgezien tijdens de feestdagen en dit jaar is er geen sprake van ze te laten verkommeren achter gesloten kastdeuren -een hoofdzonde die we maar al te vaak begaan. Glitter, veren, velour, leer of zelfs bont: alles is wasbaar, noteer wel even deze tips:

1/

wastips-leer-verlours-sequin-glitter-veren-bont-1

 • Alcohol tegen rook- en zweetgeur. Zijn je kleren en jas vlekkenvrij, maar hebben ze een nare geur aan je feestavond overgehouden? Eén woord: vodka! Meng pure vodka met een heel klein beetje water in een verstuiver, spuit het op de minder frisse plekjes van je stuk en laat het een uur inwerken. Zo goed als nieuw!
 • Sequins zijn ongelooflijk delicaat en mag je nooit ofte nimmer in de wasmachine steken. Wel kan je ze een opfrisbeurt geven door ze even te soppen in een lauwwarm badje met zachte zeep. Spoel af met koud water, wring zeker nièt uit en laat drogen op een zachte handdoek -hang een sequin stuk nooit op, het gewicht van de natte stof zal het helemaal vervormen.
 • Specifieke vlekken op je glitterjurk? Je zal meer nodig hebben dan het badje: sop een vod in zachte zeep en dep de vlek -pas op: niet wrijven, dat trekt de sequins los! Daarna steek je het pas in het badje, zoals hierboven beschreven.

2/

wastips-leer-verlours-sequin-glitter-veren-bont-2

 • Trendbeestjes hebben de overgang van Oud naar Nieuw vast op velours laarsjes gevierd, één van de grootste hypes van het eindejaar. Hoe je die in hemelsnaam schoon krijgt? Meng twee eetlepels bakpoeder in een kommetje citroensap, net zo lang tot je schuim krijgt. Pik dit schuim op met een zachte doek en haal dat in trage bewegingen over de vlekken op je schoenen. Zo goed als nieuw!
 • Ook een mengeling van afwasmiddel (de gemiddelde Dreft) en lauw water zou bijzonder efficiënt zijn voor velours.
 • Ging je voor een frivole verenjurk of ander pluimig stuk? Je haalt de onfrisse geuren eruit door het een dag of twee samen met een droogtrommeldoekje in een kussensloop op te bergen.
 • De veren breng je achteraf met een steamer terug in vorm. Door dit regelmatig te doen, voorkom je trouwens dat ze er verfrommeld en uitgeleefd bij gaan hangen.

3/

wastips-leer-verlours-sequin-glitter-veren-bont-1

 • Een vlek op je bontjas? Meng water met azijn -evenveel van beiden- en dep op de plek in kwestie. Laat drogen in open lucht.
 • Leer heeft de vervelende neiging om geuren te absorberen -vooral wat het aroma van sigaretten betreft. Dit los je op door je stuk een uur of twee in een bedampte badkamer te hangen, met citrus verfrisser in de badkuip of lavabo.
 • Wat vlekken op leer betreft, doen de wildste verhalen de ronde -van melk via alcohol en zelfs tandpasta als wasmiddeltjes. Het veiligste blijft desondanks een speciale leerzeep -in de vorm van een crème, gel of zelfs zeepstaaf- die je lokaal aanbrengt met een zacht doek in cirkelvormige bewegingen. Wrijf af met een andere doek.
 • Geen leerzeep voorhanden? Probeer hetzelfde met een mix van 2 theelepels afwasmiddel en enkele kommen warm water. Pas op: gebruik niet teveel zeep, anders riskeer je een verkleurd resultaat.