10 dingen die je moet weten over George Michael

Gepubliceerd op 26 december 2016 door ELLE België
10 dingen die je moet weten over George Michael

De muziekwereld heeft een hard jaar achter de rug en het is nog niet voorbij, want ook George Michael overleed deze Kerst op 53 jarige leeftijd. Daarmee krijgt zijn hit 'Last Christmas' een hele nieuwe betekenis...

Hier zijn 10 dingen die je moet weten over deze legendarische Britse zanger:

1/

zanger-george-michael-overleden-muziek
Andrew Ridgeley en George Michael

#1. George Michael werd op 25 juni 1963 geboren als Georgios Kyriacos Panagiotou (zijn vader was Grieks-Cypriotisch) in London.

#2. Zijn carrière startte in de jaren 80 met Wham! , de band die hij samen met Andrew Ridgeley oprichtte. Met hits als 'Wake me up before you go-go' stonden ze zowel in de VS als in het VK op nummer één. In 1986 gingen ze uit elkaar.

#3. Hij won twee Grammy's, één in 1988 voor het nummer 'I knew you were waiting (for me), een duet met Aretha Franklin en één voor het album 'Faith.'

#4. George Michael verkocht meer dan 100 miljoen platen en was van 1984 tot 2004 de meest gespeelde artiest op de Britse Radio.

2/

 zanger-george-michael-overleden-muziek

#5. Solo werd hij bekend dankzij hits als 'Freedom! '90' en de bijhorende clip met supermodellen Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington. De video werd gedirigeerd door David Fincher en werd een onvergetelijk mijlpaal in de fashion-meets-pop cultuurgeschiedenis. Bekijk de fantastische beelden hier.

#6. De zanger had jaren een relatie met zijn Braziliaanse stilist, Anselmo Feleppa. Feleppa overleed in 1993 aan AIDS, een emotioneel dieptepunt voor Michael. Hij droeg de hit 'Jesus to a Child' op aan zijn overleden partner.

#7. 'In 1988 werd George Michael gearresteerd voor een onduidelijke 'oneerbare daad' in een openbaar toilet in een park in Beverly Hills: 'Tja, ik werd gevolgd in het toilet, en toen begon deze agent - tenminste, toen wist ik nog niet dat het een agent was - een spelletje te spelen. Hoe dan ook: Michael kreeg een zware boete én een taakstraf. 

3/

zanger-george-michael-overleden-muziek
George Michael in de clip van 'Outside'

#8. Later verwerkte hij het incident in de clip voor de single 'Outside', waarin zoenende agenten te zien zijn. De agent in kwestie klaagde de clip aan, omdat hij zich belachelijk gemaakt voelde, maar de rechter seponeerde de zaak. Na de rechtszaak kwam George Michael meer en meer openlijk uit over zijn geaardheid. Uiteindelijk werd hij een enthousiaste Gay rights activist.

#9. George Michael was de allereerste gast bij Carpool Karaoke, bekijk de hilarische aflevering hier.

#10. De wereldhit 'Last Christmas' (I gave you my heart, but the very next day you gave it away ...) was oorspronkelijk 'Last Easter' getiteld. De platenmaatschappij besloot Easter te vervangen door Christmas, zo ontstond de wereldhit, die niet meer weg te denken is op Kerstmis.

(stagiaire: Isabelle Leempoels)