In de schoenendressing van Nafi Thiam

Gepubliceerd op 17 augustus 2016 door ELLE België
In de schoenendressing van Nafi Thiam

Zoom op Belgiës nieuwste golden girl: Nafi Thiam is amper 21, maar mag zich nu al Olympisch kampioen noemen. Onze landgenote haalde op de Spelen in Rio de gouden medaille Zevenkamp binnen, een prachtprestatie! Toevallig doken wij enkele seizoenen geleden reeds haar kleerkast in, ontdek hier de sneakergeheimen van een kampioene: 

Schoenmaat: 43-45 voor sportschoenen en 41-42 voor pumps

Aantal paar: “Voor de zevenkamp heb ik voor elke discipline een ander paar specifieke sportschoenen met of zonder spikes, daarnaast heb ik nog een grote collectie sneakers.”

Lievelingspaar: “Al mijn schoenen hebben een speciale betekenis, ze kunnen het verschil maken bij een wedstrijd.”

Favoriete adressen: “Ik heb geen vaste shopadressen. Als ik iets moois zie, koop ik het. Meestal ga ik winkelen in Brussel of Luik.”

sneaker dressing nafi thiam 1

Wat betekenen je schoenen voor jou?

“Mijn schoenen en ik zijn een onafscheidelijk team: ik draag ze intensief tijdens de trainingen en ze kunnen het verschil maken tijdens de competitie. Mijn sportschoenen zijn niet alleen hightech maar ze zien er ook cool uit, vind ik. Tegenwoordig is er een grote kruisbestuiving bezig tussen de sport- en de modewereld: sportmerken laten zich steeds meer inspireren door de modetrends en fashionista’s maken sportswear op hun beurt weer helemaal hip. Voor mij als atlete en als modeliefhebber is dat alleen maar positief!”

1/

sneaker dressing nafi thiam 2

Heb je naast sportschoenen ook hoge hakken?

“Omdat ik zo groot ben (1,86 meter) draag ik nooit hoge hakken en bovendien is de keuze aan pumps of elegante schoenen jammer genoeg beperkt in mijn maat. Om risico’s op blessures te vermijden speel ik het liefst op veilig met comfortabele, platte schoenen.”

In welke mate zijn je sportschoenen gepersonaliseerd?

“Voor de zevenkamp draag ik voor elke discipline een ander type schoen, van soepele lichtgewicht loopschoenen zonder hiel voor de sprint, tot stevigere schoenen met spikes voor de zwaardere nummers als speerwerpen of kogelstoten. Er zijn een aantal basismodellen waaruit ik mag kiezen en die eventueel gepersonaliseerd kunnen worden. Als ze niet goed zitten of ergens pijn doen, krijg ik een nieuw paar met een aangepaste pasvorm. Ik test momenteel een prototype hoogspringspikes dat nog in de ontwikkelingfase zit. Ik geef regelmatig feedback zodat het model verder geoptimaliseerd kan worden voor het op de markt komt. De kleur van de wedstrijdschoenen ligt per seizoen vast: voor het WK in Moskou was het blauw voor de mannen en fluoroze voor de vrouwen.”

Volg je de modetrends?

“Ik hou van mode en ik ga graag winkelen, maar ik ben niet bezig met de trends. Mijn stijl is sportief en eerder basic, daarin voel ik me het best. Mijn sportuitrusting wordt gesponsord door Nike, ze begeleiden me ook op weg naar de Olympische Spelen van 2016. Twee keer per jaar krijg ik een pakket met nieuwe outfits en tussendoor mag ik winkelen in de Nike-shops. Maar voor een speciale gelegenheid, zoals het Sportgala, stap ik graag buiten mijn comfortzone en ga ik ‘all the way’ met een jurkje en (lage) hakken. Voor de laatste editie werd ik gekleed en gepamperd door styliste Tamara De Mey en mijn vaste kapper Geert De Baere, die mijn hairextensions doet. Een leuke opsteker voor alle inspanningen tijdens het jaar.”

(Tine Zwaenepoel)