Patch schandaal: doen grote ketens massaal aan plagiaat?

Gepubliceerd op 22 juli 2016 door Isabelle
Patch schandaal: doen grote ketens massaal aan plagiaat?

Ophef in modeland: grote ketens zoals Zara en River Island zouden het werk van kleine, onafhankelijke artiesten schaamteloos kopiëren. 

Dat is toch wat een reeks Amerikaanse illustratoren aanklagen. Ze beweren -en staven hun beschuldigingen met weinig tegensprekelijke bewijzen- dat ketens als Zara en River Island hun werk al jaren jatten en verwerken tot patches. Nu de patchtrend piekt, bereikt ook het plagiaat een hoogtepunt, tijd om in actie te komen. Al blijkt dat laatste zo gemakkelijk niet. Dat vertelt de Canadese Olivia Meh, die haar designs regelmatig ziet hangen in de rekken van River Island, aan het Amerikaanse Fashionista.com: "Ook al heb ik flagrante bewijzen, het zou me een fortuin kosten om achter 'de grote jongens' aan te gaan. Alleen al voor één brief van een advocaat moet ik 2000 dollar ophoesten. In feite moet ìk betalen omdat mijn werk door een ander wordt misbruikt."

Hoe het komt dat haar ontwerpen plots bij River Island terechtkomen? "Er is me verteld dat deze bedrijven niet binnenshuis ontwerpen, maar creaties en ideeën overkopen van kleinere partijen, die aan een goedkope prijs verhandelen wat ze doodleuk online hebben gevonden." Groot is dus de kans dat ze bij de keten zelf niet bewust zijn van het plagiaat, maar dat neemt het onrecht van de situatie niet weg. Meh is lang niet de enige die de praktijken aanklaagt. In haar navolging laten steeds meer collega-artiesten via social media van zich horen, zo ook  de Amerikaanse Tuesday Bassen en het These Are Things collectief. Bekijk hier hun statements en bewijzen: