Mysterie opgelost: dit is de reden waarom sokken verdwijnen in de was

Gepubliceerd op 14 juli 2016 door Laure Vandendaele
Mysterie opgelost: dit is de reden waarom sokken verdwijnen in de was

Waarom zieke huisdieren en je collectie rekkertjes en schuifspeldjes steeds blijven verdwijnen is nog steeds een mysterie maar dankzij De Wetenschap weten we nu eindelijk waarom je sokken verdwijnen!

Hoe goed georganiseerd je ook mag zijn, de kans dat ook jij ergens een eenzame sok in een schuif hebt liggen, is groot. Sokken hebben nu eenmaal de vervelende gewoonte om na een paar wasjes met de noorderzon te vertrekken, met een onpaar aantal overblijvers in je kast als resultaat. Hoe dat komt is een mysterie maar wel eentje dat onlangs door Britse wetenschappers werd ontrafeld!

Die knappe koppen werkten immers een formule uit waaruit blijkt dat Britten elke maand maand gemiddeld 1,3 sokken verliezen. Dat zijn er meer dan vijftien per jaar. Omdat Britten volgens het nationale statistiekbureau gemiddeld 81 jaar worden, is dit wasfenomeen de oorzaak van 1.264 verloren sokken in een heel leven. Dit kost een smak geld: zo’n 3.267 euro.

Wasmachinebouwer Samsung ging met deze resultaten aan de slag en distilleerde een formule waarmee jij zelf kan berekenen hoe groot de kans is dat je sokken verliest.

De vermiste-sokformule: Sokverliescijfer = (W+C)-(P x A)

Hoe hoger het cijfer, hoe groter de kans dat je sokken verliest. Voor wie streeft naar optimale nauwkeurigheid is er een aangepaste versie van de formule om de kans dat je in één week een sok verliest, te berekenen:

Kans = 0,38+(0,005 x W)+(0,0012 x C)-(0,0159 x P x A)3

WAARBIJ:

 W = hoeveelheid was

Het aantal mensen in het huishouden vermenigvuldigd met de wekelijkse wasfrequentie (aantal machine).

C = complexiteit van de was

Hoeveel types was er op een week gedaan worden (donkere kleuren + wit) vermenigvuldigd met het aantal sokken dat per week gewassen wordt.

 P = hoe positief men staat tegenover het doen van de was

Gemeten op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor ‘Grote weerzin voor het doen van de was’ en 5 voor ‘Groot plezier in het doen van de was’.

 A = aandacht

Het aantal deelprocessen dat iemand uitvoert aan het begin van de was: zakken leegmaken, mouwen uitrollen, kleren binnenstebuiten (of buitenstebinnen) keren, verfrommelde.

Het onderzoeksteam bevroeg in een enquête tweeduizend mensen die het niet erg vonden hun vuile was buiten te hangen. Daarnaast werden ook een aantal diepte-interviews uitgevoerd. Wat bleek?

1/

  • De factoren die een hoofdrol spelen in het verdwijnen van sokken zijn de complexiteit van de was (de manier waarop hij wordt gesorteerd volgens kleur, temperatuur enz.) en het aantal sokken in elke machinelading.
  • Er blijken ook heel wat praktische oorzaken te bestaan voor het verdwijnen van sokken: kledingstukken die achter de radiator vallen of onder de sofa terechtkomen, een sok die bij het sorteren in een andere lading verzeilt of niet goed aan de wasdraad wordt vastgemaakt en door de wind wordt meegevoerd.
  • De meeste verdwenen sokken zijn gekleurde sokken (55 procent). Daarnaast verdwijnen er ook witte sokken en sokken met motiefjes