150 spelers van de Belgische mode

Geüpdatet op 12 februari 2019 door Laure Vandendaele
150 spelers van de Belgische mode

Speciaal voor het 150ste nummer van ELLE België maakte de redactie een Powerlijst met de 150 iconen, jonge talenten, enfants terribles, bloggers en newbies van de Belgische modescène.

Haalde jij, je favoriete ontwerper, modestad of andere creatieveling de lijst? Ontdek het hier en vergeet zeker niet het februarinummer van ELLE België met daarin het volledige overzicht in huis! Eentje om te bewaren en te koesteren! #ELLE150

 

Léo SS16
Léo SS16

LEO
De jaren na haar afstuderen aan de Modeacademie werkte de Nederlandse Leonneke Derksen voor Balenciaga, Cacharel en Carven en richtte ze in Parijs haar eigen label Léo op. Ze kreeg daarbij de hulp van haar lief Matthias Medaer. Sinds vorige zomer woont het koppel terug in Brussel. Het Léo-meisje is - open citaat - 'een creatieve dagdromer, een nieuwsgierige reiziger, een vrolijke danser, maar bovenal een vriend.' Elk seizoen beleeft ze een nieuw avontuur, deze zomer figureert ze in een sixties sci-fi.

1/

CarineGilson
CARINE GILSON
Couture-lingerie, van de fijnste kant en met een uitzonderlijk oog voor detail. Carine Gilsons luxueuze niemendalletjes draag je niet om een rondje te gaan joggen. De Brusselse heeft boetieks in Brussel, Parijs en Londen, maar haar atelier is nog steeds in onze hoofdstad gevestigd.

2/

MoMuAntwerpen

ANTWERPEN MODESTAD
Wat de Dansaertstraat is voor Brussel, is de Nationalestraat voor Antwerpen. Je vindt er onder meer het Modemuseum, Dries Van Notens Modepaleis en, iets verder naar 'het Zuid', Ann Demeulemeester. Om de hoek, op de Lombardenvest, opende A.F. Vandevorst vorig jaar een allereerste boetiek en is multibrandboetiek Louis al dertig jaar lang een icoon. Oprichter Geert Bruloot verkocht er ooit de allereerste collecties van de Zes, vandaag koopt nieuwe eigenares Marjan Eggers naast Vêtements, Ann Demeulemeester en Véronique Leroy ook internationale merken als Rick Owens en Balenciaga in.

3/

Paul Boudens2

PAUL BOUDENS
Uitnodigingen voor shows (van Haider Ackermann, Dries Van Noten, Jurgi Persoons...), expoposters, publicaties voor het MoMu en de Academie...Paul Boudens is de man die een groot deel van de Belgische mode vormgeeft.

4/

Dior Beauty springlook 2016
Dior Beauty springlook 2016

PETER PHILIPS
Sinds twee jaar het creatief brein achter alle Christian Dior make-up.

5/

WimBruynooghe
WIM BRUYNOOGHE Zijn roots liggen aan de zee, in de Haan, maar na zijn studies aan de Modeacademie bleef de immer sympathieke Bruynooghe in Antwerpen hangen. Hij is er conciërge van het Wonderburo, een voormalig overheidsgebouw op de Leien dat vandaag ingevuld is met creatieve ateliers. Hij woont en werkt er én opende op het gelijkvloers een eigen boetiek. Zijn zomercollectie is een combinatie van strakke lijnen, elegante drapages en diagonale coupes waardoor een soort bondage-effect ontstaat. Voor elegante vrouwen met een edge, zoals Delfine Bafort en Anouck Lepère, gezicht van de wintercollecties.

PASCALINE SMETS
Haar ouders richtten dertig jaar geleden de high fashion winkelketen Smets op, intussen is de dochter Pascaline een van de belangrijkste spelers in het Luxemburgse bedrijf. Als buying director reist ze de modesteden af op zoek naar interessante labels. Vooral in de Brusselse boetiek wil ze 'cosmopolitan edge' brengen. Jong Belgisch talent krijgt uitzonderlijke aandacht, bijvoorbeeld met het Smets Young Talents Event.

6/

tomvandorpe

TOM VAN DORPE
Keihard heeft hij ervoor gezwoegd, maar het is hem wel gelukt. Gentenaar Tom Van Dorpe werkt vanuit New York als stylist voor de belangrijkste internationale bladen - V Magazine, Vogue, Interview, Harper's Bazaar, noem maar op - en modelabels - Lanvin, Puma (campagne met Rihanna!), Hugo Boss, Nike. Bovendien is hij nauw betrokken bij het merk Tim Coppens (styling en consulting) en Adeam, een Japans label gevestigd in New York, dat de laatste seizoenen nogal wat aandacht krijgt.

7/

Anne-Chapelle

ANNE CHAPELLE
Zonder Anne Chapelle geen Ann Demeulemeester en geen Haider Ackermann, of toch niet als de succesverhalen die ze vandaag zijn. Jaren geleden nam ze beide modehuizen onder haar vleugels in de overkoepelende bvba 32, twee jaar geleden splitste ze het bedrijf in twee afzonderlijke holdings. Ook Brusselaar Jean-Paul Lespagnard kan op haar steun rekenen.

8/

TianyKiriloff

TIANY KIRILOFF
Wie in ons land een beetje door het modevirus gebeten is, kent Tiany Kiriloff, of toch zeker haar erg succesvolle website Belmodo.be, met mode- en beautynieuws, adresjes en guestbloggers. Intussen is er ook Belmodo Media, gespecialiseerd in foto- en videoproductie en campagnes, alles modegerelateerd. Anderhalf jaar geleden vond Kiriloff een partner in het uitgeversduo Borgerhoff & Lamberigts.

9/

 

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 08: Tales of Endearment blogger Natalie Joos wears an Audra top, vintaga raffia bag, and Tommy Hilfiger pants on Day 5 of New York Fashion Week Spring/Summer 2015 on September 8, 2014 in New York City. (Photo by Melodie Jeng/Getty Images)

NATALIE JOOS
Op haar blog 'Tales of Endearment' deelt Joos verhalen over haar liefde voor mode en vintage, reisdagboeken en grappige datinganekdotes uit New York, waar ze al sinds 1997 woont en werkt. Maar in de internationale modewereld verdiende ze vooral respect als zelfstandig fotografe, styliste en castingagent. Bovendien is ze, voornamelijk tijdens de modeweken, uithangbord van jonge ontwerpers, vaak kleurrijk, altijd eigenzinnig.

10/

Amélie-Lens-playlist-ELLE

AMELIE LENS
Natural beauty/topmodel/dj, de Antwerpen schone heeft veel talenten. Een jaar geleden lanceerde ze samen met haar lief Sam Deliaert Baerbar, een webshop met glutenvrije havermout, per portie verpakt, ready to go.

Benieuwd naar de andere 138 spelers van de Belgische spelers van de Belgische mode? Haal dan asap het 150ste nummer van ELLE België in huis.