10 inspirerende reacties die je zelfbeeld opkrikken

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Elise
10 inspirerende reacties die je zelfbeeld opkrikken

inspovrouwen

Tien straffe vrouwen die strijden voor een realistischer lichaamsbeeld.

Ligt het aan ons of zette Gigi Hadid een trend toen ze in 2015 een krachtige open brief de wereld instuurde, gericht aan haar "fat shamers"? Amerikaanse actrice Ariel Winter trad in haar voetsporen en legde haar haters het stilzwijgen op. Ook model Charli Howard nam luidkeels ontslag bij haar modellenagentschap dat haar verplichtte om te vermageren.

Dit drietal was niet alleen in de strijd tegen onrealistische ideaalbeelden in de media. Deze tien celebs confronteerden de wereld met hun ongecensureerde lichamen - striae en curves inbegrepen.

1/

Selena-Gomez

1. Selena Gomez

Hoe? Via een zelfrelativerende quote was ze haar haters te snel af

Selena Gomez kreeg heel wat commentaar over zich heen toen ze haar schriele kinderlichaam ontgroeide. Ze gaf haar haters lik op stuk met deze bikinishot waaronder ze schreef: "I love being happy with me yall #theresmoretolove."

2/

Chrissy-Teigen

2. Chrissy Teigen 

Wat: een Instagrampost waarin ze het schoonheidsideaal aan de kaak stelt

Ook supermodel, keukenprinses en mama in spe Chrissy Teigen rekende in 2015 af met schoonheidsstereotiepen. Ze postte een foto waarop haar striae duidelijk zichtbaar zijn. "Blauwe plekken van tegen keukenkasten te lopen. Groet mijn stria!" schreef ze erbij.

3/

3. Gigi Hadid

gigi--a

Hoe? Aan de hand van een krachtig geformuleerde open brief

Topmodel Gigi Hadid was dit jaar niet meer van de catwalk weg te denken. Toch kreeg de 20-jarige Amerikaanse ook heel wat kritiek te verduren, in het bijzonder op haar lichaamsmaten. In een open brief diende Hadid haar haters van repliek: "Ja, ik heb borsten, ik heb spieren, ik heb billen en een kont, maar ik pas prima in de maten die designers me voorstellen. Ik hoop dat we ons in de toekomst allemaal wat meer kunnen bezig houden met wat ons inspireert, dan met wat ons naar beneden haalt."

Gigi-Hadid

4/

4. Iskra Lawrence

Schermafbeelding 2015-12-30 om 13.33.31

Wat? De lancering van een curve-vriendelijke modewebsite

Instagrammodel Iskra Lawrence lanceerde afgelopen jaar Runway Riot, een feel good mode-, style- en beautywebsite voor vrouwen met elk figuur. Haar missie? Een platform bieden voor vrouwen met een maatje meer die ondervertegenwoordigd zijn door de mode-industrie en steeds over het hoofd worden gezien. Ze pleit voor het afstappen van de term 'plus-size'.

iskra2

5/

5. Lena Dunham

lenadunham

Hoe? Op haar Instagramaccount trekt ze alle Hollywoodstandaarden in het belachelijke en pleit ze voor lichaamsaanvaarding tout court.

Lena Dunham maakte carrière door het schaamteloos etaleren van haar "imperfecte" lichaam en haar verzet tegen Hollywoods extreem slanke lichaamseisen. Lena postte een paparazzifoto op haar Instagramaccount met het onderschrift: "Wat de Daily Mail een doorn in het oog noemt, zie ik als droombeeld"

lenadunham

Veel celebs zouden zich dood schamen voor een foto waarin ze zonder make-up te zien zijn. Dunham was echter ronduit trots. Ze is een inspiratiebron voor zelfvertrouwen.

dunham

Eerder postte ze nog deze foto waarop ze fier pronkt met haar rondingen en alle vrouwen aanmoedigt hetzelfde te doen.

6/

6. Eline de Munck

elinedemunck

Hoe? Met haar experiment maakt ze duidelijk dat het belangrijk is om gelukkig te zijn met wie je bent.

“Uw verpakking is bijzaak, dat is de frosting“, met deze wijze woorden rondde haar experiment af. Dertig dagen lang weigerde ze zich te wassen. Het doel van de documentaire? Bewustzijn creëren over al het uiterlijk vertoon in onze samenleving. Ze waarschuwt jong en oud hoe belangrijk het is om evenwicht te vinden tussen innerlijk en uiterlijk. “Wij zijn teveel bezig met uiterlijk vertoon, die overdosis make-up op sociale media is ronduit schandalig”, aldus Eline. Haar levensmotto luidt: “Je moet vooral gelukkig zijn me wie je bent als persoon en leren leven met wat je gekregen hebt. Enkel klagen en zagen, maakt je ongelukkig en oppervlakkig.” Copy that! 

7/

7. Ashley Graham

ashleygraham

Wat? Plussize model geeft de critici lik op stuk met talloze succesvolle opdrachten en een eigen lingeriecollectie.

Ashley was het eerste plus-size model die een editie van Sport's Illustrated mocht sieren. Ondanks een succesvolle modellencarrière kende ze ook veel tegenwind. Mensen uit de sector deden Ashleys modellenaspiraties lacherig af als onzin en beweerden dat ze geen schijn van kans maakte om covers te scoren vanwege haar voluptueuze lichaam.

Tijdens de New York Fashion Week in september stelde ze haar lingeriecollectie voor curvy vrouwen voor. Met deze lijn hoopt ze volslanke vrouwen mooie lingerie aan te bieden. Ze hoopt dat het vrouwen zal inspireren hun lichaam te omarmen, ongeacht de maat of vorm.

8/

8. April Winter

Ariel-Winter-Bikini-Instagram

Hoe? Via een pakkende Instagrampost

Hoewel de foto volkomen onschuldig en schattig is, sloegen de commentaren al snel om naar een negatieve en haatdragende retoriek waarin volgers de actrice bestempelden tot "slet" vanwege haar "aanstootgevende" bikini.

Als reactie daarop plaatste de Modern Family actrice een andere foto op haar account waarop de benen van een vrouw beklad zijn met verschillende pejoratieve termen als "slet" en "preuts" op potentiële roklengtes. In het onderschrift reageert ze gevat: "Wie kon voorspellen dat een onschuldige foto met mijn nichtjes zou uitdraaien tot deze heisa? De lengte van een meisjesrok of eender welk kledingstuk impliceert geen seksuele intenties." Ze vervolgt haar betoog met een sterke boodschap waarin ze tienermeisjes wil steunen die worstelen met hun lichaam.

aprilwinter

9/

9. Zendaya 

Schermafbeelding 2015-12-30 om 14.18.52

Hoe? Met een gedurfde anti-fotoshopcampagne

De Amerikaanse actrice Zendaya was verontwaardigd toen ze zag wat het magazine Modeliste met haar foto had gedaan. "Na het zien van de beelden merkte ik dat mijn amper 19-jarige heupen en taille serieus gemanipuleerd zijn", schreef ze op Instagram. "Zulke beelden maken jonge meisjes onzeker en op die manier ontstaan er valse schoonheidsidealen. Ik voel het als mijn taak om de originele foto te delen en I love it!" Magazines zijn bij deze gewaarschuwd en zullen hopelijk twee keer nadenken voor ze Zendaya met fotoshop bijwerken...

10/

10. Charli Howard

charlihoward

Wat? Neemt openbaar ontslag bij haar veeleisend modellenbureau

Het Britse model Charli Howard is gezegend met een maatje 34, maar kon volgens haar modellenbureau best nog een beetje afvallen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij het 23-jarige model en ze postte een welgemeende haatbrief op haar Facebookpagina, die massaal gedeeld en toegejuicht werd. Howard trekt van leer tegen de onrealistische eisen die mode-industrie in het algemeen en specifiek haar modellenbureau oplegt aan jonge modellen:

"Ik weiger om me nog elke dag te schamen omdat ik niet aan jullie belachelijke, onhaalbare standaarden kan voldoen. Voor het geval jullie het niet gezien hadden, ik ben een vrouw. Ik ben menselijk. Ik kan mijn heupen niet afzagen om in een toonzaalmaatje te passen. En laat ons eerlijk zijn, zelfs toen ik nog amper 50 kilo woog, was ik nog niet mager genoeg voor jullie. Zelfs toen ik vijf uur per dag in de fitness stond, vonden jullie dat ik niet hard genoeg werkte".

Ondertussen tekende Howard een contract bij een ander agentschap, waar haar natuurlijke lichaamsvormen wél gerespecteerd worden.

Schermafbeelding 2015-12-30 om 14.20.03