Interview: illustrator Tiffany Cooper voor K-way

Gepubliceerd op 29 oktober 2015 door ELLE België
Interview: illustrator Tiffany Cooper voor K-way

kway

Na samenwerkingen met Colette Paris en Karl Lagerfeld, doet Tiffany Cooper het met K-Way. De Franse illustrator drukt haar Famous Cats op 's werelds meest bekende regenjassen. 

Een voorliefde voor poezen heeft ze niet, maar het is wel aan deze diertjes te danken dat Karl "onder indruk was van haar werk". Ze combineert de grote sterren van de sociale media: katten en celebs. Vergeet Grumpy cat, de nieuwe generatie populaire poezen heten Cat Moss, Kitty Wintour, Jeremy Scatt en Cata Delevingne. En laat het net deze beestjes zijn die hun weg vonden naar de regenjassen. K-Way is overduidelijk aan een opmars bezig.

tiffanycooper

In 2011 besloot Cooper haar job als salesmanager bij Sonia Rykiel op te geven om zich volledig te kunnen wijden aan haar cartoons. Als beginnend illustrator gebruikte ze haar blog als voornaamste medium om creaties aan het grote publiek te tonen. In 2013 verzamelde ze de inhoud in een eerste boek: Le Meilleur des Mondes Possibles. Met dit gesofisticeerde prentenboek ging de bal aan het rollen: haar tekeningen sieren sindsdien menig magazinecover.

Een eerste hoogtepunt beleefde ze in 2014, na een succesvolle collab met Collette Paris - voor wie ze een T-shirt- en accessoirelijn uittekende en met wie ze nu vaak samenwerkt. Kort nadien lanceert ze een tweede boek en daarna ging het helemaal hard. In opdracht van Karl Lagerfeld bracht ze een tentoonstelling, capsulecollectie en tekeningen. Bovendien goot ze het personage van Karl Lagerfeld nog eens in een grafisch boek, dat uitkwam in september 2015.

Hoe ze zich voelt bij haar plotse carrièrewending? "Vooral verlost, voor jezelf werken biedt veel vrijheid, ik ben mijn eigen baas en beslis zelf met wie ik samenwerk."

Vaak is een beetje ironie niet ver weg in haar werk. "Ik durf af en toe wel eens een kritische noot in mijn cartoons te verwerken. Ik hou dan ook van pikante humor. Ik weet niet waarom, maar ik voel dat ik de taak heb om uit te drukken wat iedereen denkt, maar niemand durft te zeggen."

cat-lagerfeld

Samenwerken met Kaiser Karl lijkt ons geen sinecure. Cooper weerlegt enthousiast: "Karl is een gedisciplineerd en getalenteerd mode-icoon, en - wanneer hij à l'aise is - heel erg grappig.

Welk modehuis meteen mag aankloppen met een voorstel? "Er zijn veel labels die me aantrekken. Mijn grootste droom (werken met Karl) is inmiddels ingelost, maar een opdracht voor Opening Ceremonie, dat zou ook waanzinnig zijn. Ik heb alvast goede ideetjes in petto".

Dat ze van tekenen kaas heeft gegeten en barst van creativiteit, is duidelijk. Ze heeft ons alvast aan het dromen gezet. Binnenkort een illustratie van onze eigen hoofdredactrice Nicat Broucke?

Praktische informatie:
Limited edition Tiffany Cooper x K-Way
Verkrijgbaar vanaf 28 oktober 2015
Slechts 100 stuks beschikbaar in Smets store (ook online)
Prijskaartje: €210

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke)