10 antieke Instagram accounts die je moet volgen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
10 antieke Instagram accounts die je moet volgen

instagram oude mensen

Op stijl staat geen leeftijd, op levensvreugde al helemaal niet. Haal op deze Instagram accounts wat inspiratie om eeuwig jong te blijven...

Old but gold!

1. Iris Apfel

Iris Apfel heeft op haar 94e de tijd van haar leven. De Amerikaanse businessvrouw en mode-icoon maakte in het verleden naam en faam als interieurontwerpster. Vandaag is ze een veelgevraagd model met een waanzinnig grote achterban. Haar visitekaartjes zijn de gigantische brilmonturen die de helft van haar gezicht inpalmen en de enorme halskettingen die als ware Boa constrictors rond haar hals zijn verstrengeld. Met haar bruisende ideeën is ze modebewuster dan fashionista’s van jongere generaties.

Ze kreeg mode met de paplepel binnen, haar moeder had namelijk een kledingboetiek. De Apfel valt niet ver van de boom.

De zelfverklaarde "geriatric starlet" was afgelopen lente het gezicht van Kate Spade, naast de zijde van Victoria’s Secret model Karlie Kloss. Enkele maanden voordien sierde ze de campagne van juwelenontwerper Alexis Bittar – waar ze poseert naast de negentienjarige blogster Tavi Gevinson. Ondanks twee heupoperaties (waarvan er een nodig was nadat ze over een Oscar De La Renta jurk was gestruikeld) blijft ze nog steeds talloze magazinecovers veroveren.

1/

2. Grace Coddington

Grace Coddington - 73 lentes jong - is een voormalig model en de creatief directeur van de Amerikaanse Vogue. Ze werd bekend bij het grote publiek na de release van de film The September Issue in 2009, waarin ze een prominente rol inneemt aan de zijde van hoofdredactrice Anna Wintour. In haar autobiografie Grace, A Memoir neemt ze diezelfde Wintour ontelbare keren op de korrel. Coddington is daarmee de enige levende ziel die het aandurft openlijk tegen de modepriesteres in te gaan.

Op Instagram uit ze vooral haar liefde voor katten en de tekenkunst. Vorig jaar postte Coddington een topless cartoon van zichzelf, relatief braaf, als je het ons vraagt. Haar account werd door Instagram onmiddellijk geblokkeerd -net as dat van Rihanna enkele weken voordien. Inmiddels is ze weer back on track op sociale media en rebelser dan ooit. 

2/

3. Baddie winkle

DREAMING IN LA

A post shared by BADDiE (@baddiewinkle) on

Opgepast! Helen Ruth van Winkle – alter ego Baddie Winkle – verwittigt je al op haar Instagram: “stealing your man since 1928”. Winkle, wiens account anderhalf miljoen volgers telt, bewijst dat leeftijd slechts een getal is.

De bad-ass blogster ontdekte haar alterego Baddie nadat haar man gestorven was. Haar achterkleindochter hielp haar een foto op Twitter te posten waarop ze diens kledij aan had. Ze werd meteen gevolgd door Rihanna en zo ging de bal aan het rollen. Nu kan ze Nicole Richie en Miley Cirus tot haar squad rekenen.

De 87 jaar jonge internetpersoonlijkheid heeft niet alleen een excentrieke kledingstijl (lees: niemendalletjes bij de vleet), ook haar persoonlijkheid is bijzonder. Ze promoot openlijk de legalisering van medische marihuana en kan haar levensdoel samenvatten tot het eten van meer chocolade.

3/

4) Daphne Selfe

Daphne Selfe is een 84 jaar oud supermodel. Ze siert regelmatig editorials in Vogue en Marie Claire en trotseert al meer dan zestig jaar de catwalk.

Haar geheim? Lange lokken, geen Botox en af en toe en een klodder Boots gezichtscrème: een coupe op schouderlengte vindt ze goedkoper en gemakkelijker. Bovendien vermijdt ze zo dat ze eruit gaat zien als een gepermanent omaatje. Botox of plastische chirurgie zijn niet aan haar besteed, ze is naar eigen zeggen gezegend met goede genen. Ook al deed ze reclamecampagnes voor Nivea en Olay, deze schoonheid op leeftijd gebruikt qua crèmes en lotions enkel een beetje Boots.

Selfe stond onder meer model voor Dolce & Gabbana, Tata-Naka en Michiko Koshino. Aan stoppen denkt ze niet. Ze blijft in shape door yoga te beoefenen en een gezonde levenstijl te hanteren, geen rocketscience dus.

Op naar de volgende! But first… Let me take a Selfe!

4/

5. Advanced style

Ari Seth Cohen ontdekte zijn niche in het fotograferen van senioren. Deze atypische streetstyle fotograaf richtte Advanced Style op, een streetstyle blog die de mode en wijsheid van de “senior set” documenteert. Cohens blog werd vervat in een bestseller en verwerkt tot een documentaire.

Cohens grootouders waren zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij merkte bijgevolg vaak op dat de oudere generatie weinig of niet gerepresenteerd werd in modecampagnes of streetstyle sites en besloot daar verandering in te brengen.

Oudjes liggen Cohen na aan het hart. Hij vindt dat ze dikwijls verwaarloosd, genegeerd en vergeten worden. Met zijn blog wil hij aantonen dat deze generatie niet over het hoofd mag worden gezien, zéker niet als het om mode gaat.

5/

6. Iman

#tbt in YSL by Arthur Elgort #imanarchive

A post shared by IMAN (@the_real_iman) on

Iman Abdulmajid is met haar 59 lentes de jongste van de groep. Het Somalisch-Amerikaanse model en actrice stond een kwarteeuw voor de lens. Ze is echter méér dan een mooi gezicht (geëtaleerd op een prachtige lange nek leunend onder een waanzinnig lichaam).

In 1994 pionierde ze op het gebied van ethnische cosmetica en lanceerde ze een make-up lijn voor gekleurde vrouwen. De campagne kende een enorm succes en opende deuren voor andere make-upmerken. Iman is overigens ook gekend voor haar vrijwilligerswerk. Haar levensgezel is ook niet mis. Deze beauty is namelijk getrouwd met rockstar David Bowie.

Naast diepzinnige quotes post Iman nieuwe campagnefoto's en throwbacks om naar uit te kijken!

6/

7. Tziporah Salamon

Tziporah Salamon - Tzippy voor de vrienden - is een NY styliste, artieste en modeconsulente. Wij zijn fan van haar creatieve, gedurfde en schaamteloze stijl.

In 2012 werd ze gecast door Lanvin als gezicht voor zijn herfstcampagne. Zelf vindt ze het bijzonder ironisch dat ze haar grote doorbraak als model beleeft in haar zestigerjaren.

Al jaar en dag geeft Tziporah seminaries over hoe je mode kan tillen tot een vorm van kunst. In The Art of Dressing toont ze hoe je accessoires kan kiezen die je persoonlijkheid beter doen uitkomen en laat ze zien hoe je een eigen signature look kan bekomen.

Ze is de muse van onder andere fashionfotograaf Bill Cunningham en is een huidige co-star in de documentaire film van Advanced style.

7/

8) Idiosyncraticfashionistas

Hanging out on the steps @merchanthousemuseum in the E Village

A post shared by Idiosyncraticfashionistas (@idiosyncraticfashionistas) on

Dit Instagramaccount is het ultieme bewijs dat op stijl geen leeftijd staat. Jean en Valerie leerden elkaar kennen op een vintage modeshow en zijn sindsdien onafscheidelijk. Het duo werd in 2013 door StyleCaster uitgeroepen tot een van de vijftig meest stijlvolle New Yorkers.

Bloggen doen ze al sinds 2009 maar hun extravagante kledingstijl gaat al veel langer mee. Hun kracht ligt naar eigen zeggen in het feit dat ze kleding in een historisch perspectief kunnen kaderen. Ze overleefden de flower power in de jaren 60, bloemenprints in de jaren 70 en epauletten van de jaren 80. Diezelfde fouten zullen ze naar eigen zeggen niet snel meer maken.

Ze willen komaf maken met het vertekende beeld van oudjes voor het de TV met een doosje pralines. Deze fashionbloggers op leeftijd zijn een must-follow!

8/

9. Icon accidental

Haar zwart-witte looks, de setting in NYC, haar prachtige zonnebrilcollectie, haar attitude, haar strenge grijze coupe… Dit account is definitely een must op ons lijstje.

Lyn Slater is de vrouw achter Accidental Icon. Die naam kan je bijna letterlijk nemen. Nadat ze gefotografeerd werd op de NY Fashion Week door een nieuwsgierige Japanse tourist én aangemoedigd werd door jongere vrienden, was de blog een feit.

9/

10. Linda Rodin

A post shared by Linda Rodin. (@lindaandwinks) on

Linda Rodin – voormalig model, moderedactrice en styliste voor Harper's Bazaar – runt vandaag haar eigen huidverzorgings- en make-uplijn met de (weinig originele) naam Rodin. De huidverzorgingslijn heeft een hele cultus vergaard dankzij de populariteit van de gezichtsolie Olio Lusso.

Rodin is nog steeds een rijzende schoonheid. Wat ze ervoor doet? Ze neemt het concept “schoonheidsslaapje” letterlijk en zweert bij een goede nachtrust. Dit in combinatie met een gezond eetpatroon maakt van haar een stralende senior. De 65-jarige schone stond in 2014 nog model voor de pre-fall collectie van The Row, het werk van de zusjes Olsen. Nadien volgden campagnes voor J.Crew en Karen Walker.

Haar Instagramaccount geeft haar elegante en klassevolle stijl weer en reveleert haar avonturen met hondje Winks. Volgen dus!

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke)