Duurzame mode: 5 tips om te consuminderen

Geüpdatet op 11 januari 2019 door ELLE België
Duurzame mode: 5 tips om te consuminderen

Groene en eerlijke kledij is één manier om duurzaamheid en mode te rijmen. Maar moeten we ons koopgedrag ook niet overdenken? Want geef toe, hoeveel procent van onze garderobe dragen we nu eigenlijk? Consuminderen, huren, ruilen en customizen is het nieuwe kopen!

1: Bezint eer ge begint

Schermafbeelding 2015-04-27 om 16.32.22

We kennen ze allemaal: de emo- of impulsaankopen. Je bent gestresseerd of down en je hebt een uurtje tijd tussen twee afspraken. Voor je het weet, sta je op straat met twee winkeltassen, maar even later ben je al vergeten wat erin zit. En dan is de kans natuurlijk groot dat die stukken in een vergeethoekje terechtkomen. Daarom: wil je een dipje per se compenseren met zelfverwennerij - ‘want dat heb je nu wel verdiend’ - ga dan eerder voor je favoriete badproduct, een boek dat al lang op je wishlist staat of iets lekkers om te eten. Negen kansen op tien dat je koopdrang bevredigd is. Heb je echt een nieuwe outfit nodig, check dan op voorhand wat er al in je kleerkast hangt. Een vooruitziende vrouw koopt minder impulsief. En ten slotte: loop niet in de val van de solden. Miskopen lijken zoveel makkelijker te verantwoorden als je ze aan -40% kan scoren, maar ze zijn evengoed ballast in je kast. Een collega ziet dat erg praktisch: haar kleerkast is vrij klein en dus koopt ze niks dat er niet bij kan. Klaar!

1/

2: Investeer in kwaliteit

Schermafbeelding 2015-04-27 om 16.32.33

Allemaal goed en wel, maar vijfhonderd euro voor een paar schoenen, dat past niet in je budget. Maak je jezelf wijs. Dus koop je elke maand een paar aan een tiende van de prijs. Je ziet waar het schoentje wringt... Meestal is er een reden waarom accessoires en kleren een bepaalde prijs hebben: kwaliteit, vakmanschap en rijke materialen staan garant voor duurzaamheid.

Conclusie: spaar liever voor één degelijk stuk dan je kledingbudget aan ontelbare wegwerpstukken te verspillen. Uitgesteld plezier geeft zoveel meer voldoening en bovendien is de kans kleiner dat je op een feestje iemand in dezelfde outfit tegen het lijf loopt. Investeer in kwaliteitsvolle basics en in jonge en/of lokale ontwerpers en merken. Zij produceren in kleine hoeveelheden en hebben controle over het hele proces, van ontwerp tot distributie. Bovendien kunnen ze je steun goed gebruiken.

2/

3: Huren is het nieuwe kopen

Schermafbeelding 2015-04-27 om 16.31.39

Collega C. maakt er een statement van om jaar na jaar in dezelfde glitterjurk op het ELLE-feest te verschijnen, maar zelf hou ik van meer afwisseling. En iets zegt me jullie ook. Maar voor elk feest een nieuwe outfit aanschaffen staat wel erg ver van duurzaam en bewust consumeren. Dé oplossing: huren! Daar zijn ze in Parijs en Londen alvast van overtuigd. Straks ook in Antwerpen.

In hartje Parijs huur je bij L’Habibliothèque - combinatie van habiller en bib - mits een abonnement (vanaf dertig euro per maand) voor zes euro een kledingstuk of accessoire dat je tien dagen mag bijhouden. Je vindt er kleinere internationale merken, zoals Bruuns Bazaar en Cacharel.

In Londen maakt de website Rentez-vous het nog persoonlijker: daar kan je een foto van jezelf uploaden in de outfit die je wenst uit te lenen. Als huurprijs (voor een week) vraag je 15% van de aankoopprijs van je kleren, al hoef je geen ticket als bewijs te leveren. Ideaal om duurdere stukken uit je garderobe te laten renderen.

In het najaar wordt in Antwerpen Les ReBelles d’Anvers gelanceerd, een initiatief van drie vrouwen met een passie voor esthetiek, mode en circulaire economie. Veerle Spaepen, Elina Koops en Kathleen De Laet willen in hun on- en offline ‘biblio-boetiek’ uitsluitend Belgische mode aanbieden. “Met deze formule willen we tegen de fast fashion industrie rebelleren”, staat in de concepttekst te lezen. “We zien heel duidelijk een bewustwording binnen de modesector: enerzijds zie je meer en meer duurzame labels opkomen, anderzijds is er ook een oproep naar de consument om zich meer bewust te worden van wat men draagt en minder snel naar laag geprijsde kledingstukken te grijpen.” Door gebruik te maken van een uitleensysteem kan je via Les ReBelles d’Anvers een degelijk stuk dragen zonder dat dat een rib uit je lijf moet kosten. Het project zit nog in de opstartfase, maar de website zou nu ongeveer online gaan en in het najaar zijn de webshop en de winkel een feit. Een abonnement zal rond de veertig euro kosten, maar daarover, net als over de merken, zijn de dames nog in volle onderhandeling.

3/

4: Swap & share

Schermafbeelding 2015-04-27 om 16.31.56

Zo’n vier jaar geleden kwam het swappen overgewaaid vanuit Amerika: een publiek event waar je miskopen een waarde in je­tons krijgen. Die jetons kan je op hun beurt voor ‘nieuwe’ stukken inruilen. In theorie althans. In de beginjaren had dit gebeuren veel weg van een veldslag, waarbij koopjesjagers elkaar de topstukken van het lijf rukten. Je scrupules liet je bij het inchecken best achter in de vestiaire, zoniet keerde je huiswaarts met zakken vol onbenutte je­tons. Inmiddels is het systeem wat bijgespijkerd: de meest begeerde stukken worden nu verkocht bij opbod.

Tip: ruil in beperkte kring, met mensen die je kent, gezellig thuis, waar je de stukken deftig kan passen. Of maak een gesloten Facebook-groep aan waarop insiders stukken kunnen posten. Ruilen maakt je kleerkast misschien niet leger, het helpt je wel orde op zaken te stellen en een efficiëntere garderobe samen te stellen.

Ook een goeie: als jullie qua stijl op dezelfde golflengte zitten, grabbel dan eens in de dressing van moeder of grootmoeder, naar het schijnt zijn daar schatten te vinden. Chanel-handtassen, Burberry-trenchcoats, Mulberry-laarzen, MaxMara-mantels, collega’s L. en I. hebben meer geluk dan ik.

En waarom die droomhandtas van Delvaux niet samen met een vriendin kopen? Je betaalt elk de helft en om de maand is die Madame de jouwe. Want je draagt toch niet elke dag dezelfde tas? Goeie afspraken maken goeie vrienden: degene die er op een wild feest een glas rode wijn in leeg kapt, kan de boel ook laten reinigen.

4/

5: Wat je zelf doet…

Schermafbeelding 2015-04-27 om 16.32.33

… doe je niet per se beter. Geloof me. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, dus: kreeg je geen creatieve genen mee of heb je twee linkerhanden, blijf er dan vooral mee van een naaimachine. Face it, we kunnen niet allemaal Miuccia of Phoebe heten. Maar wedden dat je in je ruime kennissenkring minstens één iemand kent die wel met naald en draad overweg kan? Makkelijk als een stuk moet ingekort of ingenomen worden, maar... Denk out of the box. In vintageboetieks vind je geweldige stukken die je mits ingenieus knip- en plakwerk tot een avant-garde outfit omtovert. Übermodefreaks denken gegarandeerd dat je het nieuwe niche label Vêtements draagt en eeuwige roem zal jouw deel zijn.