RECEPT. Koffie-karamelcupcakes à la Starbucks

Geüpdatet op 24 oktober 2017 door Ingeborg Deleye
RECEPT. Koffie-karamelcupcakes à la StarbucksBeeld: Pixie Crust

[caption id="attachment_4659" align="aligncenter" width="600"]Beeld: Pixie Crust Beeld: Pixie Crust[/caption]

Ooit een Caramel Macchiato of Frappucino geproefd bij de Amerikaanse koffieketen Starbucks? Deze cupcakes hebben dezelfde hemelse combinatie van koffie en caramel - wie de drankjes nog nooit proefde, vindt hierin een perfecte kennismaking. Smakelijk!

Ingrediënten:

Voor de cupcakes:

180 ml halfvolle melk,
60 ml zure room,
3 tl oploskoffie,
1 el vanille,
300 gram bloem,
2½ tl bakpoeder,
½ tl baking soda (zuiveringszout),
1 tl zout,
2 tl zeer fijn gemalen koffie,
2 tl ongezoet cacaopoeder,
180 gram boter op kamertemperatuur,
300 gram witte suiker,
4 eieren, waarvan het eiwit en het eigeel gescheiden

Voor de koffiemousse:

150 gram + 2 el suiker,
6 grote eidooiers,
80 ml water,
3 eetlepels instant espresso poeder,
1/2 tl gemalen nootmuskaat,
600 ml slagroom,
2 eetlepels koffielikeur,
1 theelepel vanille extract

Beeld: Pixie Crust
Beeld: Pixie Crust

Bereiding:

Verwarm de melk in een pannetje op middelhoogvuur en roer er de oploskoffie door. Voeg de vanille toe en zet apart. Verwarm je oven voor op 180 graden °C.

Zeef de bloem met het bakpoeder, baking soda, zout, gemalen koffie en cacao en klop in een aparte kom de boter los en romig. Voeg onder continu kloppen de eidooiers één voor één toe. Doe het droge mengsel bij de boter samen met de zure room en melk, klop totdat het geheel goed gemengd is.

Zet je beslag apart en maak je kom zo schoon als mogelijk. Klop de eiwitten tot ze stijf maar niet droog zijn en vouw door het beslag. Pas wel op dat je dit niet te hard doet, omdat je anders alle lucht uit de eiwitten slaat.

Vul de vormpjes met het beslag en bak ze in twintig minuutjes gaar.

Meng voor de koffiemousse de suiker met de eidooiers, het water en espressopoeder in een grote, metalen kom. Verwarm au bain-marie en haal de kom van de pan wanneer het mengsel de 71 graden raakt, dit duurt ongeveer drie minuten. Voeg de nootmuskaat toe en klop met een mixer het mengsel koel en dik in ongeveer vijf minuten.

Mix tot slot de room, likeur en vanille in een andere grote kom tot je stijve pieken hebt en vouw het eimengsel hier doorheen.

Afwerking:

Als de cupcakes afgekoeld zijn, haal je met een appelboor of meloenlepeltje het midden uit elke cupcake. Gebruik een spuitzak en spuit de koffie mousse erin tot het topje. Lekker is om het nog af te maken met een laagje karamelsaus, chocoladesaus of botercrème.

Bronnen: Culy, Pixie Crust