Recept: de echte Zweedse balletjes van IKEA

Geüpdatet op 21 april 2020 Druk het recept af door Lore Ginneberge
  • Lunch/Diner
  • 20 mn
  • 40 mn
  • 4 personen
  • Easy
Recept: de echte Zweedse balletjes van IKEA

IKEA verklapt haar iconische recept voor heerlijke Zweedse balletjes in roomsaus. Klaar voor een nostalgische maaltijd?

Ingrediënten

  • 500g rundergehakt
  • 250g varkensgehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden of gemalen)
  • 100g paneermeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels melk (liefst volle melk)
  • zout en peper
  • scheutje olie
  • 40g boter
  • 40g bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml volle room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijon-mosterd

Bereiding

  1. Combineer voor de balletjes het rund- en varkensvlees gehakt en meng met je vingers om eventuele brokken weg te werken. Voeg de fijngesneden ui, knoflook, paneermeel en het ei toe en meng. Voeg melk toe en breng op smaak met zout en peper.
  2. Vorm het mengsel tot kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord, dek ze af en bewaar ze 2 uur in de koelkast (dit helpt om hun vorm te behouden tijdens het koken).
  3. Verhit de olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Als de pan warm is, voeg je voorzichtig de gehaktballetjes toe en laat je ze aan alle kanten bruin worden.
  4. Wanneer de balletjes aangebakken zijn, voeg je ze toe aan een ovenvaste schaal en dek je ze af. Plaats ze in een hete oven (180°C of 160°C ventilator) en laat ze nog 30 minuten koken.
  5. Smelt voor de roomsaus 40 g boter in een pan. Roer er 40g bloem door en blijf roeren gedurende 2 minuten.
  6. Voeg 150 ml groentebouillon en 150 ml runderbouillon toe al roerend. Voeg nadien de 150ml dubbele room, 2 tl sojasaus en 1 tl Dijon-mosterd toe. Breng aan de kook en laat de saus indikken.

Serveer met je favoriete aardappelen: puree, frietjes of gekookte krieltjes. Smakelijk!

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor