Star bags: de it-tassen van de sterren

Geüpdatet op 10 januari 2018 door Laure Vandendaele
Star bags: de it-tassen van de sterren

Het succes van de 'Kelly' van Hermès inspireerde modehuizen wereldwijd. Allemaal spannen ze celebs achter hun kar in de hoop een legendarische handtas op de markt te brengen. Ambassadrices met hun star bags.

LEES OOK: Bag ladies, elke ster een handtas

LEES OOK: Kastklassiekers, 7 heilige kledingstukken voor je garderobe

De 'Alexa' van Mulberry

mulberry-brown-classic-alexa-leather-messenger-shoulder-handbag-product-1-259547-0-549067222-normal

De term it-girl werd zo goed als uitgevonden door Alexa Chung, het Britse model dat in 2009 door Vogue UK werd uitgeroepen tot de best geklede vrouw. De 'Alexa' van Mulberry werd geïnspireerd op een klassieke boekentas en uitgebracht in ettelijke maten en kleuren. De lancering van de tas gaf de verkoop van accessoires van het merk een nooit geziene boost.

Alexa Chung on the runway during Spring 2010 Collection, held at the Soho House in New York City, Tuesday, September 15, 2009.

1/

De 'Adjani' van Lancel

a0710265tu-1

In 2008 ontwierp lederwarenmerk Lancel een handtas voor actrice Isabelle Adjani, om haar filmscripten mee te kunnen nemen zonder ze te beschadigen.

isabelleadjanj

2/

De 'SC' van Louis Vuitton

sofiacoppolalouisvuitton

Tot op heden is de Amerikaanse regisseur Sofia Coppola de enige filmmaker die de creatie van een handtas op haar palmares kan vermelden. Ze ontwierp die in 2009 voor Louis Vuitton, samen met goede vriend Marc Jacobs. Het werd een urban chic versie van de bowling bag die op dat moment zo in was. De handtas heeft een eenvoudige maar mysterieuze look, conform Coppola's persoonlijkheid. Tijdens de samenwerking werkte ze aan het scenario van 'Somewhere', een film die bijna volledig werd opgenomen in het bekende Chateau Marmont in Los Angeles.

 

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 03: Director Sofia Coppola attends the 67th Venice Film Festival on September 3, 2010 in Venice, Italy. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

3/

De 'Kelly' van Hermès

kellybaghermes

De 'Kelly' waarmee het allemaal begin, werd ontworpen in 1935, maar heette toen nog 'Sac à dépêches', een zadeltas voor vrouwen. Dat veranderde toen Alfred Hitchcock in 1954 aan zijn favoriete actrice Grace Kelly - toen nog geen prinses - vroeg om in de Hermès-boetiek in Parijs accessoires uit te kiezen voor zijn film 'To Catch a Thief'. Kelly werd halsoverkop verliefd op de tas die lange tijd niet van haar zijde zou wijken. Wereldberoemd werd het accessoire pas echt toen de actrice er haar beginnende zwangere buikje mee bedekte op een foto in Life Magazine. De tas kreeg Kelly's naam en een uitvoering in haar lievelingstinten: zwart, honingkleurig, kastanjebruin, rood en donkergroen.

gracekellylifemagazine

4/

De 'Cara' van Mulberry

caradelevingnemulberry

Om hun lijst met 'influencers' te vervolledigen mocht ook Brits model Cara Delevingne een handtas 'ontwerpen' voor Mulberry. Ze kwam in 2014 op de proppen met een rugzak, nieuw en tamelijk 'edgy' voor het merk. Cara liet weten dat het model ideaal is om te reizen of voor op fesitvals. Hij bestaat in drie maten, in gematelasseerd en natuurlijk leer.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 18: Model Cara Delevingne attends the Elle Style Awards 2014 at one Embankment on February 18, 2014 in London, England. (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

5/

De 'Birkin' van Hermès

birkinbaghermes

Louis Dumas, voormalig hoofd van Hermès, sloeg in 1984 aan het ontwerpen nadat hij een vlucht had gedeeld met Jane Birkin. De 'Birkin' werd de tas waar Jane naar zou gesmacht hebben om al haar spulletjes in op te bergen. De zangeres/actrice had op dat moment succes met 'Baby Alone in Babylone', een album geproduceerd door haar ex-lief Serge Gainsbourg. De 'Birkin', die iets weg heeft van de 'Kelly', werd een luxeobject - uiteraard - maar dat zou Jane een worst wezen. Ze kleefde hem vol stickers.

janebirkinhermes

6/

De 'Del Rey' van Mulberry

del-rey_mulberry

Betoverd door Lana Del Reys aura en mysterie ontwierp Mulberry de handtas die het succes van de 'Alexa' - die nog steeds goed is voor 27 procent van de verkoop - moest evenaren. Met het ontwerp van de sixties-geïnpsireerde tas heeft de zangeres weinig te maken, maar ze draagt hem met trots. Het model verkoopt bovendien beter dan de 'Cara'.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 19: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME. MANDATORY CREDIT PHOTO BY DAVE M. BENETT/GETTY IMAGES REQUIRED) Singer Lana Del Rey arrives at the Mulberry Autumn/Winter 2012 show during London Fashion Week at Claridge's Hotel on February 19, 2012 in London, England. (Photo by Dave M. Benett/Getty Images)

7/

De 'Amal' van Ballin

amalbagballin

Het Italiaanse lederwarenmerk Ballin ging in zee met Amal Alamuddin Clooney, advocate, fashionista en vrouw van Hollywoods meest gegeerde eyecandy. In 2014 kon Amal als eerste 'influencer' zonder modellen- of acteercarrière pronken met een handtas met haar naam.

amalalamuddinclooneyballin

8/

De 'Jackie' van Gucci

jackiegucci

Jackie Kennedy, nog steeds de best geklede First Lady in de geschiedenis van de Verenigde Staten, viel (letterlijk, zo gaat het verhaal) voor deze tas van Gucci. In 1964, enkele maanden na de moord op haar man JFK, bestelde de presidentsvrouw zes van de iconische tassen met het dubbele G-embleem. De tas was modern voor die tijd, omdat hij aan de schouder gedragen werd. Hij staat symbool voor de periode waarin Jackie voorbij  de tragedie keek en haar leven weer in handen nam.