Orchideeënpaars is de kleur van het jaar 2014

Geüpdatet op 6 december 2013 door Ingeborg Deleye
Orchideeënpaars is de kleur van het jaar 2014

PANTONE

Het gerenommeerde kleureninstituut Pantone heeft 'radiant orchid' (of: spannend orchideeënpaars) tot trendkleur van het jaar 2014 uitgeroepen. Voor 2013 was dat nog smaragdgroen.

Het wordt stilaan een traditie dat kleurenexpert Pantone jaarlijks een trendkleur in de kijker zet. In 2012 was dat de oranjetint Tangerine Tango, 2013 kleurde smaragdgroen. Voor 2014 werd voor kleur 18-3224 op de kleurenkaart van Pantone gekozen: een mix van lila, fuchsia, paars en zachtroze. Het instituut omschrijft de kleur als een tint 'die vertrouwen uitstraalt en blijdschap, liefde en gezondheid oproept'.

Hoeveel belang we aan die kleurenverkiezing mogen hechten? De Internationale Beurs voor Hedendaags Design in New York kleurde vorig jaar in elk geval zo goed als volledig smaragdgroen: je zag er de kleur in designmeubelen opduiken, maar ook in behangpapier en Ikea-sofa's. En om maar een idee te geven wat modeontwerpers met de tinten aan moeten: het orchideeënpaars dook in de collecties voor volgend jaar al op bij verschillende modehuizen, dus ook de confectie volgt.

Bereid je met andere woorden voor op paarse meubels, roze poufs, fuchsia beddengoed en, wie weet, orchideeënpaarse baljurken op de uitreiking van de Oscars volgend jaar.

pantonekleurtjes