10 vragen aan de jongens achter O’Rèn

Geüpdatet op 3 mei 2019 door ELLE België
10 vragen aan de jongens achter O’Rèn

It's a Cruel Summer! Deze zomer dompelt O'Rèn je onder in het broeierige universum van Miami: tartan, glitter, gescheurde denim en de karakteristieke quotes van het Belgische label. Tijd om dit alles van dichterbij te ontdekken: tien vragen aan Nathan Murillo en Michael Wauman, de jongens achter het Antwerpse street succes! 

  1. Hebben jullie een bepaalde vrouw voor ogen bij het ontwerpen? 

Michael: Zeker: een simpel meisje, dat essentiële basics combineert met de losse stukken die ze in haar garderobe vond. Voor ons wordt street fashion steeds minder gecreëerd door magazines of iconen, maar door vrouwen onderling. De girl on the street maakt haar eigen stijl en dat is onze inspiratie.

Schermafbeelding 2016-03-21 om 12.11.51

Nathan: Wij zien dagelijks Instagramfoto's van meisjes die zich onze ontwerpen eigen maken -of ze het nu op school of tijdens een fancy etentje dragen. Alles draait rond identiteit: elke klant vertaalt de hare in onze stukken en dàt is precies wat ons zo inspireert.

2. Waar halen jullie nog zoal inspiratie? 

Michael: Wij hebben veel respect voor labels als bijvoorbeeld Essentiel, die iets opstarten en deuren openen voor andere mensen. Daarnaast zijn er ook veel stijliconen die een grote invloed hebben op de fashion wereld, bijvoorbeeld Anna Dello Russo en Margareth Zhang. Zhang is voor ons de beste blogger ter wereld. Zij is zo veelzijdig en heeft een volledig andere kijk op mode dan de meesten onder ons.

Michael: Fotografie is ook een inspiratiebron voor ons. Ik ben een grote liefhebber van de 80's en Rock 'n Roll, en Nathan is heel fashion-minded op het gebied van wat nu levendig is. Een mengeling van die twee is onze grootste inspiratiebron.

1/

Cruel Summer 2

3. Waar zijn jullie, buiten O’Rèn mee bezig in het dagelijkse leven?

Nathan: O'Rèn. Van maandag tot zondag. Als de planning het toelaat zijn we wel vrij sportief.

Michael: Nu zit de sportieve kant eerder in de collectie dan in ons (lacht). Ik ga ook graag eens naar de cinema, om even al de rest los te laten.

Nathan: Verder proberen we vooral veel tijd te maken voor events van vrienden. Dat zijn mensen zoals wij en wij hebben veel steun aan elkaar. Ook gaan we regelmatig naar Parijs om inspiratie op te doen. Voor ik het vergeet: we gaan ook iets te graag gaan eten tegenwoordig. Dat wordt problematisch (lacht).

Michael: O’Ren is een beetje onze baby, we proberen heel veel zelf te doen, dus daar kruipt veel tijd in.

4. Buitenlandse plannen?

Michael: We hebben zeker plannen om uit te breiden, sowieso groeien onze collecties ook elk seizoen aan. Volgende winter komt er wederom een volwaardige lijn aan en het zou fantastisch zijn moest die in het buitenland verkocht worden. We zijn echter heel gelukkig dat we in België zijn kunnen starten, want zo hebben we onze consument echt goed kunnen leren kennen. Hier zet het publiek ons echt aan het nadenken over het product. In grotere landen gaan designers uit van het idee 'hier is volk genoeg, dus onze kledij zal wel verkopen'.

Nathan: Inderdaad, Belgen zijn geen gemakkelijke klanten want ze weten echt wat ze willen. Ze zijn ook meer bezig met afwerking en kwaliteit en zitten er niet mee in om iets meer te betalen. Het was een zoektocht voor ons in het begin, maar op twee jaar tijd is alles zo snel gegaan. Onze TeamBelgium collectie (de sweaters met slogans als "BelgiqueBelchique") is momenteel te koop in 80 verkooppunten binnen België, waarna we stilaan hopen over te gaan naar Frankrijk, Nederland en Italië.

5. Jullie sweaters en T-shirts hebben allemaal ludieke quotes, maar wat zijn jullie favoriete quotes?

Nathan: De quotes die wij gebruiken, hebben altijd wel op een bepaalde manier met ons te maken. Er zit een verhaal of dubbele betekenis achter.

Big spender
Big Spender €110

Michael: De tofste quote vind ik persoonlijk 'Big Spender', gedrukt op een erg betaalbaar shirt. Dat maakt het een tof gegeven. Ook 'Momma’s Boy' vind ik zeer tof, zeker als een meisje dat aanheeft.

momma's boy
Momma's Boy €85

 

2/

Cruel Summer 1

6. Wat is de grootste modeblunder die iemand kan begaan?

Nathan: Had je mij dat 10 jaar geleden gevraagd, dan had ik daar perfect op kunnen antwoorden. Fashion is nu zodanig geëvolueerd, dat de faux pas van toen nu de grootste trends zijn. Vroeger kon je niet mixen en matchen zoals je zelf wou, nu is dat Milaan Fashion Week.

Michael: Een faux pas bestaat pas als je té hard nadenkt. Vanaf dan is het om zeep. Soms maken wij ons daar zelf ook schuldig aan. Dan staan wij ons uren klaar te maken en beslissen we uiteindelijk dat onze outfit toch niet ok is en trekken we gewoon maar iets aan. Als ik door de stad rij en een man zie staan aan een café in een oude jeans, een band rock T-shirt en een lange vlecht in zijn haar, dan denk ik: dat is fashion.

Nathan: Wij zijn ook gewoon zeer ruimdenkend en kunnen alles wel plaatsen. Ik ben van mening: hoe specialer of weirder, des te interessanter die persoon is. Ik zie bijvoorbeeld liever een meisje met felgroen haar, dreadlocks, platformschoenen en flashy kledij dan een grijze muis. Als je zelfvertrouwen hebt dan kom je overal mee weg. Confidence is the key.

7. Hebben jullie een ultiem stijlgebod?

Michael: Niet nadenken. Natuurlijk, als je puur als stylist nadenkt, zoals wij vroeger deden, kleedt je iemand lichamelijk zoals het moet. Nu zou dat niet meer gaan. Nu denk ik altijd: wie is dat en wat wil die persoon? Meisjes voelen vaak een bepaalde druk die hen opgelegd wordt door de hedendaagse maatschappij. Die kopen dan vaak een sweater, een kapotte jeans en sneakers en ze zijn vertrokken. Fashion mag niets zijn om over na te denken.

Nathan: Wij zien ook vaak moeders en dochters die dezelfde stijl dragen. Dat is echt fantastisch. Fashion of stijl heeft geen leeftijd. Zolang je je goed voelt in je vel, is alles ok.

8. Welke ster mag altijd bij jullie komen aankloppen voor een outfit?

Nathan: Ik ben helemaal niet starstruck, maar de Hadids en de Kendalls van deze wereld inspireren mij. Zij zijn op hun manier rock 'n roll, jonge meisjes met ballen. Ook Rita Ora mag gerust eens langskomen. Of je nu actrice, zangeres of girl next door bent, het maakt eigenlijk niet uit. De essentie is hoe die persoon zich in onze kledij voelt. Als het plaatje klopt, dan klopt het.

Michael: Wat mij betreft, mag de dochter van Mick Jagger 's ochtends, 's middags, 's avonds of 's nachts komen aankloppen. Georgia May Jagger denkt niet na over wat ze gaat aantrekken. Ik zou niet liever willen dan haar in een van onze ontwerpen te zien. Daarnaast heb ik ook een grote voorliefde voor vrouwen die al iets ouder zijn, bijvoorbeeld Emanuelle Béart. Zij straalt iets zeer 'gemakkelijk' uit en haar look inspireert mij.

3/

Cruel Summer 3

9. Jullie zomercollectie kreeg de naam Cruel Summer. Wat is jullie ergste zomerblooper?

Michael: (lacht) Dat is nog niet zo lang geleden. Vorige zomer waren we op vakantie in Spanje en de avond voor vertrek naar België gingen we tempura (Japans) eten in een Aziatisch restaurant. Er bleef nog 1 lekkere grote champignon over, en ik dacht nog: yes, helemaal voor mij. Na die tempurabol reden we naar huis, maar Nathans grootvader had ons de verkeerde kant opgestuurd. Thuis voelde ik me plots heel slecht. We reden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar ze vaststelden dat ik een voedselvergiftiging had opgelopen.

Nathan: We hebben Michael er moeten doorsleuren met infuus en al, maar uiteindelijk hebben we wel onze vlucht om 6 uur 's ochtends gehaald (lacht). 

Michael: Mijn grootste blooper was eigenlijk toen ik voor het Nieuwsblad Magazine naar Agadir moest gaan en op de luchthaven vaststelde dat ik mijn paspoort vergeten was. Grote paniek natuurlijk. De taxichauffeur is terug naar Deurne (vertrekplaats) geracet, waar mijn portefeuille blijkbaar gewoon op straat lag. Toen ik terug op de luchthaven toekwam, bleek dat er ineens een betoging was en geraakte ik niet door de menigte. Ik heb dan maar een stewardess vastgenomen die mij door de mensenmassa gesleurd heeft. Het vliegtuig heb ik maar nipt gehaald en die paar uren vliegen heb ik zelf niet meegemaakt door de shock (lacht).

10. Wat zijn volgens jullie de beste adresjes in België deze zomer?

Michael: Monroe Beachclub in Knokke, dat is de beste bar ever. Ook WeCanDance mag je absoluut niet missen! Ons favoriete adresje te allen tijde, winter of zomer, is Civilta Del Bere, een Italiaans restaurantje in Antwerpen met het kleinste terrasje ooit.

Nathan: Wij zijn ook fan van Barrio Cantina, het food truck festival dat altijd van stad naar stad verhuist. De rooftop van het MAS is ook een echte aanrader!

Michael: En uiteraard Best Kept Secret festival. Dat is de parel van de festivals voor mij!

(Stagiaire Laura Vermeire)

Bekijk hier de volledige zomercollectie van O'Rèn.