10 vooroordelen over modellen ontkracht

Geüpdatet op 8 februari 2019 door Elise
10 vooroordelen over modellen ontkracht

models

Modellen krijgen heel vaak met vooroordelen af te rekenen. Ze lijden aan een eetstoornis, zwemmen in het geld en zijn niet vies van intoxicerende middelen. Cliché of waarheid? Wij zochten het voor je uit.

  1. Modellen zijn op slag rijk

Voor het geld alleen moet je geen model worden. In tegenstelling tot wat je zou denken, brengt een coverfoto van een tijdschrift niet waanzinnig veel geld in het laatje. Waarom niet? Die foto's worden gezien als een win-winsituatie: het model krijgt enerzijds (media)aandacht en naambekendheid, anderzijds een prachtfoto om haar portfolio mee aan te vullen. Als model zie je een coverfoto als een soort privilege.

2. Ze zijn geobsedeerd door eten 

Elise Crombez stelde in het Belgische tijdschrift Feeling: "Er is anorexia op maar ook naast de catwalk. Op je eten letten is een van de spelregels van de job. Elke job vergt opofferingen, als model is het alleen zo frappant omdat het zo fysiek is".

Meer lezen over de gezonde levensstijl van topmodel Elise? Haal dan snel haar boek 'Model I Your Body' in huis.

Uiteraard: some girls have all the luck en verorberen fastfood zonder een grammetje aan te komen maar, ze zijn in de minderheid. Wie model wordt, kiest voor een "risicoberoep": het lichaam wordt visitekaartje én broodwinning tegelijk. Gelukkig luidt de nieuwe evolutie: "strong is the new skinny" en het is niet langer een taboe dat modellen uren lang in de fitness doorbrengen om aan hun killerbody te werken. De kentering laat zich zien, modellen kiezen bewuster voor een gezond evenwicht op het vlak van voeding en beweging. Dit is intussen overigens mainstream: heel wat meisjes kiezen anno 2015 bewust voor een gezonde levensstijl.

1/

3. Ze zijn elkaars concurrenten en gaan over lijken.

Hoe graag de media het tegendeel wil bewijzen, de sfeer achter de schermen van shows of shoots in België is vaak erg vriendschappelijk. In het buitenland kan het er echter anders aan toe gaan. "De concurrentie is moordend", aldus Louise Maselis, winnares Elite Model Look 2008 in een interview met modemythes.be. Voornamelijk modellen uit Oostbloklanden met een armzalige verleden waar geen terugweg mogelijk is, gaan over lijken voor een job. Zij doen er alles voor om niet terug te moeten naar hun land van oorsprong. Anders klinkt het ook: modellen in het buitenland zijn vaak eenzaam en zoeken daarom graag elkaars gezelschap op.

4. Ze blaken van het zelfvertrouwen 

Ondanks een prachtportfolio, tien agentschappen en duizenden volgers, blijven veel meisjes toch bescheiden en onzeker. Het geveinsde zelfvertrouwen op castings en tijdens fotoshoots hoort gewoon bij de job.

2/

5. Modellen leiden een glamoureus leven

Het is hard werken, héél hard werken: geen nine to five, geen vrije weekends. Voortdurend onderbetaalde portfoliojobs, rondreizen, een nieuwe omgeving, een nieuw team. Je zou het niet verwachten, maar modellen reizen niet enkel in businessclass of slapen niet steeds in chique hotels: "Ik heb zitten wenen in modellenappartementen van de vuiligheid. Ik denk dat het in de jaren ’70 en ’80 wel veel glamoureuzer was omdat er toen maar een aantal topmodellen waren.”, verklaart Louise.

6. Ze zijn niet snugger

"Sois belle et tais toi", luidt het gezegde. Maar tegenwoordig zijn modellen niet op hun mondje gevallen. Stevige literaire klassiekers worden in de coulissen gretig verslonden en uitgewisseld. Studies worden afgemaakt, een businessplan wordt opgesteld.

Louise: "Mooi zijn heeft niks te maken met meer of minder intelligentie. Ik denk dat er vooral een beetje jaloezie mee gemoeid is. Want spijtig genoeg klopt het cliché wel dat mooie mensen meer kansen krijgen. Die troef is bewezen, dat mag ik niet ontkennen hoe erg dat ook is.”

3/

7. Modellen gebruiken allemaal drugs

Louise Maselis klapt uit de biecht: “Ik heb dit lang willen ontkennen, maar eigenlijk klopt het. Ik heb veel modellen Molly – een vorm van xtc – Xanax of cocaïne zien nemen om gewicht te verliezen. In New York zie je dit trouwens veel meer dan in Europa omdat de concurrentie er moordend is.” Maar toch is het slechts een minderheid, benadrukt ze. De pers zal die kleine procent wel extra uitlichten om sensatie uit te lokken.

8. Ze moeten op hun dertig met pensioen 

Van een vervroegd modellenpensioen is geen sprake meer. Tegenwoordig wil de marketingwereld ook mensen uit het dagelijks leven tonen (denk maar aan de reclames van Carglass). Modellen vanaf 35 jaar worden meestal geklasseerd onder "People"-sectie van het agentschap en krijgen nog veel jobs aangeboden. Anderen kiezen dan weer voor een nieuwe roeping als fotograaf, stylist, kok, actrice of ontwerpster. Denk maar Helena Christensen, Chrissy Teigen, Cameron Diaz...

4/

9. Modellen zijn makkelijk in bed te lullen door fotografen

Moeilijk te zeggen, vinden de Belgische modellen, want op dat vlak is het wel een gesloten wereld - maar niet de onze. Het zal best zijn dat sommigen zich laten verleiden door fotografen in de hoop meer opdrachten te versieren, er schuilt allicht waarheid in deze mythe, maar zelf hebben we er geen boodschap aan.

10. Ze mogen kleding bijhouden

Helaas klopt dit niet. Als je dan eens kleding krijgt, is dat vooral bij modeshows. Vaak gaat het dan om minder bekende merken. Als deelneemsters van 'America's Next Topmodel' bij een casting zomaar kledij mogen bijhouden, is dat puur om van melodramatisch televisiemateriaal te verzamelen.