Interview. A.F. Vandevorst x Stephen Jones

Geüpdatet op 18 oktober 2015 door Christin Ho
Interview. A.F. Vandevorst x Stephen Jones

[caption id="attachment_101371" align="aligncenter" width="563"]afvandevorst Instagram A.F. Vandevorst[/caption]

Bij een outfit van A.F. Vandevorst outfit hoort een hoed van Stephen Jones, bij een hoed van Stephen Jones hoort een outfit van A.F. Vandevorst! Het Belgische ontwerpersduo An Vandevorst en Filip Arickx van A.F. Vandevorst zet de goede samenwerking met de Britse milliner Stephen Jones in de kijker.

Drie silhouetten uit de nieuwe A/W 2015-2016 collectie worden gepresenteerd met de hoeden van Stephen Jones in de winkeletalage van A.F. Vandevorst. Tot en met 1 december kun je de creaties van dichterbij bekijken. Elle.be interviewde de ontwerpers over hun samenwerking die uitgroeide tot vriendschap.

Flagship store A.F. Vandevorst
Lombardenvest 20
2000 Antwerpen

1/

afvandevorst1
A.F. Vandevorst A/W 2012-2013 (Foto: GoRunway)

Hoe hebben jullie Stephen Jones leren kennen?

A.F. Vandevorst: We leerden Stephen kennen op een diner van Dries Van Noten. Omdat we al grote fans waren van zijn werk, hadden we aan hem gevraagd of hij het zag zitten om met ons samen te werken. Dat gebeurde voor het eerst voor de A/W 2012 collectie met danseres Pina Bausch en kunstenaar Joseph Beuys als inspiratiebronnen. Het werd een mannenhoed die op het defilé helemaal ingeduffeld werd met sjaals zodat het gezicht bedekt werd.

2/

afvandevorst2
Foto: Instagram A.F. Vandevorst

Hoe is het om samen te werken met Stephen Jones?

A.F. Vandevorst: Bij onze collecties is het totaalbeeld altijd heel belangrijk. We streven er steeds naar heel sterke presentaties en modebeelden neer te zetten. Een samenwerking met iemand als Stephen Jones versterkt dat totaalbeeld en maakt de collectie voor ons compleet. Het is ook steeds heel fijn om samen te werken met hem. Hij geniet wereldwijd faam, maar hij is absoluut geen diva. Soms is een woord over de collectie al voldoende om hem te inspireren.

3/

afvandevorst3
foto: A.F. Vandevorst

Jullie zijn voor de A/W 2015-2016 collectie over de Andes getrokken. Hoe was die ervaring? 

A.F. Vandevorst: Op uitnodiging van Mario Testino zijn wij vorig jaar met Nieuwjaar naar daar afgereist. Het was natuurlijk super leuk om met iemand als Testino die streek te gaan verkennen. Niet alleen omdat hij van Peru afkomstig is, maar ook omdat hij ons op modevlak heel veel dingen heeft laten ontdekken. Peru werd vanzelfsprekend onze inspiratiebron voor de nieuwe collectie. Alles is heel kleurrijk in die streek, wij haalden alle kleur uit onze collectie en concentreerden ons op de typische vormen van Peruviaanse kleding. Toen Mario onze collectie zag, moest hij heel hard lachen. Volgens hem zou niemand anders dan een Belg deze keuze hebben gemaakt.

4/

Stephen, kun je iets meer vertellen over je creaties voor de A/W 2015-2016 collectie van A.F. Vandevorst?

Stephen Jones: Voor de hoeden liet ik me inspireren op de vleugels van de andescondor (nvdr. de grootste gier van Zuid-Amerika en het symbool van de Andesgebergte). De indrukwekkendheid en tevens de zachtheid ervan heb ik verwerkt in mijn creaties. Ik ben nog nooit over de Andes getrokken, maar ik heb de reis van Filip en An wel door hun ogen beleefd.