Après-ski special: 25 fun facts over je drankje

Geüpdatet op 20 december 2015 door Isabelle
Après-ski special: 25 fun facts over je drankje

après ski

Vlieg jij na een dagje sneeuwpret graag in den drank? Pak uit met deze verrassende weetjes, of nog leuker: test ze eens uit! Pas al doende wel op voor rondvliegende champagnekurken en de monitor met die mooie blauwe ogen…

1/

(From left to right) KEN DUKEN as Mikki, TAMSIN EGERTON as Georgie and GEORGIA KING as Jules in a scene from Chalet Girl released on 16th March 2011

1. Heel veel mensen drinken champagne verkeerd. Door het op te dienen in langwerpige glazen, worden alle smaakelementen bovenaan het glas op elkaar gepropt, wat de drank uit balans brengt. Bij open coupes gaan de smaak én karakteristieke bubbels veel te snel verloren. De oplossing? Eigenlijk drink je champagne het best uit een gewoon wijnglas.

2. Mensen met lichtblauwe ogen kunnen alcohol beter verdragen, maar lopen ook meer kans op een verslaving.

3. „Bier na wijn is venijn, wijn na bier is plezier.” Volgens dit oude gezegde heb je meer kans op een kater als je de avond begint met wijn en eindigt met bier. De ware reden achter deze spreuk: in de Middeleeuwen dronken rijke burgers wijn, waar hun armere tegenhangers het met bier moesten doen. Wie van bier naar wijn gaat, wordt er dus steeds rijker op.

4. Rum was een populair schoonheidsmiddeltje tijdens de vroege 19de eeuw. Vrouwen wasten er hun lokken mee, omdat het voor sterkere haarwortels en een natuurlijke glans zorgt. Ook vandaag nog bestaan er haarmaskers op basis van rum. Thuis te proberen: meng twee theelepels rum met twee theelepels zwarte thee, brengt dat aan op je haarwortels, laat 50 minuten uitwerken en spoel overvloedig uit. Blij?

5. Over originele wasmiddeltjes gesproken: vodka is een uitstekend wapen tegen slechte geurtjes. Geen tijd om je feestjurk of jas naar de droogkuis te brengen? Meng vodka met water in een verstuiver, spuit het op de minder frisse plekjes en laat het een uur inwerken. Zo goed als nieuw!

2/

Schermafbeelding 2015-11-24 om 17.07.58

6. Hetzelfde geldt trouwens voor stinkvoeten: spuit het mengsel in je oude schoenen en laat ze een nachtje in een koele plek rusten.

7. Gin & tonic is een uitvinder van Britse kolonisten. Zij dronken in de 19de eeuw een mengsel van kruiden, suiker en vruchtenschillen om zich te beschermen tegen tropische ziekten als malaria. Om de bittere smaak te verbergen, voegden ze gin toe: de geboorte van een ware hype!

8. Marie-Antoinette liet champagnecoupes op maat maken. Model van de coupes? Haar linkerborst. Eeuwen later liet Kate Moss trouwens hetzelfde doen.

9. Rum is dé ultieme klassieker onder zeelui. Waarom? Omdat het in de Britse marine decennialang als preventiemiddel tegen scheurbuik, de ziekte die veel matrozen het leven kostte, werd gebruikt. De bemanning van oorlogsschepen kreeg elke dag dus een gezonde portie rum te verwerken, wat de sfeer aan boord in elk geval opperbest maakte.

10. De legende wil trouwens dat de alleroudste cocktail ter wereld én de voorloper van de mojito, de El Draque, in Cuba werd gemaakt voor de beruchte Britse piraat Francis Drake. Die laatste had in de vroege 16de eeuw tijdens zijn rooftochten in de Caraïben last van hevige buikkrampen en maakte even een sanitaire stop op het eiland. Daar mengden zijn mannen suikerriet, mint en limoenen met wat sterke drank. Een verkwikkende cocktail, die eeuwen later nog steeds topfavoriet is.

3/

Schermafbeelding 2015-11-24 om 17.08.49

11. De gemiddelde snelheid van een afgeschoten champagnekurk is zo’n veertig kilometer per uur, opletten geblazen!

12. Vodka werd in Rusland tot in de jaren 1880 in emmers van een kleine 13 liter verkocht, de katers waren toen een pak formidabeler dan vandaag…

13. James Bonds „shaken, not stirred” quote is dan wel legendarisch, volgens kenners heeft ‚s werelds bekendste spion het volledig mis. Door Martini hard te gaan schudden, ontstaan er luchtbellen in je drankje, goed voor een verminderde smaak en een te harde textuur in de mond. Een licht geroerd drankje behoudt dan weer haar oorspronkelijke smaak en gevoel.

14. Bonds voorliefde voor Martini’s blijkt trouwens fel overroepen: sinds de allereerste film in 1962 verzette de man liters meer Bollinger champagne dan Martini. Schrap die laatste dus van zijn favorietenlijstje.

15. President Franklin Roosevelt lustte zijn Martini dan weer mét een vleugje citroen. Tijdens de conferentie van Jalta in 1945 klaagde hij bij Stalin dat die geen citroenen had voorzien tijdens happy hour, waarop de Russische leider prompt een citrusboom liet overvliegen voor zijn collega.

4/

Schermafbeelding 2015-11-24 om 17.11.17

16. Tijdens de 19de eeuw gebruikten Britse mannen champagne om hun leren laarzen te doen glimmen.

17. Het water/vodka mengsel is uitstekend om brillenglazen en ramen schoon te maken: het voorkomt vegen en maakt alles glashelder, in tegenstelling tot wat het goedje met je brein doet…

18. Whisky ontsnapte als enige alcoholische drank een de beruchte Amerikaanse Drooglegging, en dat dankzij een medisch achterdeurtje. Wat het precies geneest, blijft tot op de dag van vandaag een groot mysterie, maar feit is dat dokters bevoegd waren hun patiënten wat whisky voor te schrijven. Waar andere drank massaal werd vernietigd, kregen apothekers de nobele taak het „medicijn” te bewaren. Resultaat: na jaren drooglegging werden veel apothekers schatrijk met dank aan hun stock rustig gerijpte whisky.

19. De zoektocht naar de perfecte remedie tegen katers is zo oud als de mensheid zelf. Zo geloofden de Romeinen in de helende kracht van gebakken kanarie tegen een dreunend hoofd en misselijkheid.

20. Rum wordt ook wel eens „Nelsons bloed” genoemd, een verwijzing naar de Britse admiraal Horation Nelson, wiens lichaam na de beruchte slag van Trafalgar in 1805 in een ton rum werd bewaard. Zijn bijgelovige mannen boorden stiekem een gat in de ton en dronken „het bloed” van de gesneuvelde zeeheld.

5/

Schermafbeelding 2015-11-24 om 17.15.10

21. Een fles van 750 milliliter champagne bevat gemiddeld 49 miljoen bubbels.

22. Als aliens bestaan, zijn die waarschijnlijk constant dronken. Op zo’n 10,000 lichtjaren van onze planeet zweeft er immers een gigantische wolk ethanol (de chemische naam achter alcohol) in het heelal, met de capaciteit van zo’n 400 miljard keer een miljard pintjes.

23. De appel valt niet zo ver van de boom: de mens drinkt graag alcohol, maar dat geldt ook voor de aap. Verschillende wetenschappers brengen wereldwijd verslag uit over apenkolonies die verslaafd zijn aan bepaalde vruchten, wiens gistingsprocessen in de maag alcohol vrijmaken. Goed voor een dronken resultaat. Altijd leuk, die apenkuren…

24. Ook bloemen lusten wel een glaasje: voeg een theelepel vodka toe in je vaas, de drank vernietigt de bacteriën die na enkele dagen in het water ontstaan en zorgt ervoor dat je bloemen langer fris blijven.

25. We eindigen met een morning after receptje: veel Hongaren zouden zweren bij een glaasje brandy met vogelstront om hun kater tegen te gaan. Als je daar al niet van moet kokhalzen, lijkt die ochtendmisselijkheid ons inderdaad genezen!