Liefste dagboek: New York Fashion Week

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Claire
Liefste dagboek: New York Fashion Week

Hello New York!

Vijf dagen lang naar New York Fashion week: soms heb ik niets minder dan een droomjob. Al zie ik als beautyredactrice niet echt veel fashion, wel heel wat in make-upkwasten en backstagedeuren. En probeer ik als overtuigde luiaard ook een fikse portie vrije tijd in mijn modeweek-agenda te proppen. Je bent tenslotte niet elke dag in the big apple. Benieuwd naar hoe zo'n weekje eruit ziet? Liefste dagboek...

Dag 1 en 2: sightseeing, slaaptekort en simple make-up

Ik zal het maar meteen eerlijk opbiechten: met dag 1 bedoel ik eigenlijk dag 2. Dag 1 was niets minder dan een luilekkerdagje. Aangezien ik vrijdag 11 september al vroeg uit de veren moest voor mijn vlucht, en ik mijn slaapgebrek niet heb ingehaald in het vliegtuig - al die gratis films! - kwam ik rond drie uur in de namiddag behoorlijk afgepeigerd aan in mijn hotel. Meer dan een fikse wandeling door Soho en wat window shopping (Kate Spade! Madewell!) zat er niet in.

A room with a view in Hotel Hugo
A room with a view in Hotel Hugo

De volgende ochtend ben ik al lang voor mijn wake-up call om zeven uit de veren. Toch één voordeel van een biologische klok die nog op het Belgische ritme tikt, want thuis rol ik voor half negen met heel veel moeite en na vijf keer snoezen pas uit bed. De keuken van het hotel is jammer genoeg minder gericht op ochtendmensen: ontbijten doe ik al zittend op een stoepje op straat, met een broodje ei met kaas uit de deli om de hoek.

Breakfast to go: lang leve de deli op de hoek!
Breakfast to go: lang leve de deli op de hoek!

Iets na acht word ik verwacht in de M.A.C.-backstageruimte van Lacoste, waar ik een interview heb met Mayia Alleaume, die al jaren de make-uplook voor de show bedenkt. Die is dit jaar heel puur en naturel, omdat "de collectie vooral bestaat uit nieuwe materialen en technisch innovatieve stoffen, en de make-up mag er de aandacht niet van afleiden." Zo goed als geen foundation, hier en daar wat concealer, kleurloze mascara en wat Lipe Erase op de lippen om alle kleur te vervagen: de look is zo eenvoudig dat je het verschil bijna niet ziet tussen een model dat al make-up draagt en eentje die puur natuur de deur binnenstapt.

Puur Natuur bij Lacoste
Puur Natuur bij Lacoste

1/

Als ik een uurtje later weer op straat sta, blijft het groepje (amateur)fotografen voor de ingang van de modeshow maar groeien. Allemaal gebrand op een origineel streetstylebeeld of een shot van een van de celebrities die hier straks misschien front row zit. Ik duik de metro in op weg naar Tibi, waar Aveda niet alleen de kapsels verzorgt maar ook een ontspannende handmassage belooft. De metro laat meer dan een half uur op zich wachten, en blijkt door onderhoudswerken ook niet te stoppen op mijn halte, waardoor ik drie kwartier te laat en very sweaty op de afspraak aankom. Zoiets maakt Kim Kardashian vast niet mee, bedenk ik me als ik me de ieniemienie maar o zo drukke backstage inwurm. Na een kort gesprek met Aveda-kapper Frank Rizzieri - "het geheim voor mooi golvende, natuurlijke lokken, is droogshampoo. Verdeel je haren in twee delen, plooi het eerste deel over je hoofd, masseer de droogshampoo in de op de kruin, en klaar. Vooral geen stijltang gebruiken, we willen niet dat het 'pretty' wordt." - ga ik er alweer van door. Door de grote drukte kan ik amper bewegen, laat staan een foto nemen, dus heel ontspannen word ik vast niet van de handmassage waarvoor zich al een wachtrij heeft gevormd.

The one and only Frank Rizzieri
The one and only Frank Rizzieri

's Avonds heb ik een dinnerdate met Ines Borgonjon, mede-Antwerpenaar en senior Make-upartist bij M.A.C. Het is haar eerste New York Fashion Week, en ze heeft er al een druk programma opzitten. Hoe dat er precies uitzag, lees je binnenkort in ELLE, vanavond houden we het bij een heerlijk bordje pasta en heel wat girl talk in Bar Primi. Een gezellig en betaalbaar restaurant dat bijna niets anders dan overheerlijke pasta's op het menu heeft staan? Ik heb mijn nieuw lievelingsadresje gevonden!

Dag 2 begint alweer veel vroeger dan gepland: mijn bioritme is nog in de war en zorgt ervoor dat ik om half zes al wakker, maar tegelijk nog ontzettend moe ben. Van slapen komt niets meer in huis, en om 10 u stipt sta ik aan het Guggenheim museum. Dan speel ik maar even voor toerist. Na het Guggenheim stap ik het pas vernieuwde Cooper Hewitt museum voor design binnen. Het Metropolitan Museum ligt misschien te lonken aan de overkant van 5th Avenue, maar sla vooral dit interactieve museum niet over. De mix tussen grafisch ontwerp, design en architectuur is perfect om me wakker te houden.

2015-09-13 11.56.54

In de late namiddag staat de show van Ground-Zero op het programma. Ik scoorde een uitnodiging voor het label van de broers Chu uit Hong Kong via Eef Vicca, de Belgische senior director of fashion bij Factory PR. Sinds ze de liefde van haar leven volgde via Mallorca tot op Manhattan leidt ze hier letterlijk een very fashionable life. Ik ben blij om haar na jaren weer terug te zien, en nog eens een legendarische Eefje-knuffel te krijgen. Op de show staan de cool kids te drummen om op de eerste rij te geraken, al is meteen duidelijk wie the coolest kid in the room is:

IMG_1081

Op pompende beats slentert het ene model na het andere de spierwitte ruimte in. De collectie is een mix van meisjesachtige streetwear, aziatische elementen en hier en daar wat Zino & Judy invloeden: dat knaloranje vinyl in combinatie met zwart! Witte sportsokken in sneaker-slippers, en vooral erg coole, opvallende accessoires.

Ground-Zero
Ground-Zero

2/

Terwijl de muziek blijft verder dreunen, wandel ik terug richting hotel. Mijn slaaptekort heeft me ingehaald, mijn flatscreen tv met 77 zenders lokt me naar bed. Nog een glaasje rode wijn - Californische pinot noir blijkt een echte winnaar - en pyjama aan. Morgen een nieuwe dag in New York. Nighty night!