New York Fashion Week: 5 dingen om naar uit te kijken

Gepubliceerd op 10 September 2015 door Marjolijn Vanslembrouck
New York Fashion Week: 5 dingen om naar uit te kijken

NY

New York Fashion Week is van start gegaan, meteen het startschot voor #SS16. Vijf shows en events waar we bijzonder naar uitkijken.

1. Givenchy: Parijs --> New York

Riccardo Tisci viert zijn tiende verjaardag als creatief directeur van het Franse luxehuis en brengt zijn defilé éénmalig van Parijs naar New York. Meer dan een show, wordt het een uniek event met een performance van artieste Marina Abromovic. 11 september, 19u.

Ook de moeite: de gloednieuwe flagship store op Madison Avenue, oppervlakte: zo'n 500 m2. 747 Madison Avenue

2. DKNY 2.0

In juni kwam het nieuws dat Donna Karan, 66 en al jaren een van de gezichten van de Amerikaanse damesmode, een stap terug zette. Ze zou niet langer de DKNY lijn ontwerpen, maar zich focussen op de Urban Zen lijn, met wellness en artisanale producten. Straks tonen nieuwe designers Dao-Yi Chow en Maxwell Osborne hun eerste collectie voor het oer Amerikaanse modehuis. Met hun eigen label Public School, gevestigd in New York en hoge streetwear factor, behaalden ze de laatste jaren de ene modeprijs na de andere.
16 september, 15u.

3. Gezonde modellen

Acht jaar geleden lanceerde de Council of Fashion Designers of America (CFDA) het 'Health Initiative'. Het initiatief schrijft voor dat modellen gezond, niet te mager dus, moeten zijn en minimum zestien moeten zijn. Voorzitters Diane von Furstenberg en Steven Kolb stuurden in de aanloop naar de modeweek alle stylisten, ontwerpers, agenten en andere betrokken een mail, met daarin de expliciete vraag de richtlijnen van het Health Initiative te respecteren. Ook wijzen ze op het belang van diversiteit. "Laat ons met z'n allen het juiste doen om een voorbeeld te geven."

4. Lady Gaga's stylist

De naam Brandon Maxwell doet geen belletje rinkelen? Best mogelijk, maar hij is wel al enige tijd verantwoordelijk voor La Gaga's stage outfits, zoals onlangs op Gent Jazz, waar ze samen met Tony Bennett optrad. Tijdens NYFW lanceert hij zijn eigen prêt-à-porter lijn. "Ik wil dat het serieus genomen wordt", liet Maxwell op voorhand optekenen. "Ik wil dat vrouwen de kleren willen dragen, dat ze zien dat ze goed gemaakt zijn en er over is nagedacht." Neen, op de New Yorkse catwalk vast geen vleesjurken.
14 september, 21u.

5. Jeremy Scott, de film

Geen grotere modezot dan Jeremy Scott, bekijk ter herinnering nog even zijn recentste collecties voor het Italiaanse Moschino. De docu 'Jeremy Scott, the People's Designer' wordt er ongetwijfeld een om vingers en duimen van af te likken. Director Vlad Yudin (zie: Valentino - the Last Emperor) neemt ons mee van het dorpje in Missouri waar hij opgroeide, tot op de catwalk in Milaan. De lijst met sterren die voor de camera hun liefde en respect betuigen, is haast eindeloos: Katy Perry, Miley Cyrus, Rihanna, Rita Ora, Kanye West, Lindsay Lohan, etc...
Premiere op 15 september in NYC, vanaf 18 september in de cinema. Klik hier voor meer info.

(Illustratie: Tess De Meerleer)