10 dingen die je niet wist over Harry Potter

Geüpdatet op 28 Januari 2016 door ELLE België
10 dingen die je niet wist over Harry Potter

harrrryyyy

Ken jij elke toverspreuk al uit je hoofd en prevel jij Wingardium Leviosa met de juiste klemtoon? Proficiat, je bent een echte Harry Potter kenner! Wedden dat zelfs jij echter niet op de hoogte was van deze fun facts? 

1/

1. Burn baby, burn

Goyle-s-Set-The-Bloody-Place-On-Fire-harry-potter-27865363-500-214

Tijdens de opnames van Harry Potter en de Relieken van de Dood vatte de set vuur. De brand ontstond toen explosieven werden gebruikt in een vechtscène. Helaas was er geen toverspreuk (GLACIUS!) die deze brand onder controle kreeg, maar wel zes brandweerploegen. De hele cast en crew werd geëvacueerd en het draaischema moest helemaal omgegooid worden. Een groot deel van de set werd geruïneerd maar gelukkig raakte niemand gewond.

2/

2. Luizen invasie

school3
Bij Ron wemelt het precies hard!

Tijdens de verfilming van de Geheime Kamer brak er een luizenepidemie uit onder de acteurs. Verpleegsters werden ingezet om zich te ontfermen over de jonge jeukende cast.

3/

3. Marcel model

marcellubbermans

Acteur Matthew Lewis aka Marcel Lubbermans kreeg een hele make-over in de eerste Potterfilms. Hij werd een fatsuit aangemeten om hem wat meer volume te geven, hij droeg plastieken hulpstukjes om flaporen te creëren en hij kreeg bovendien ook een vals gebit. Niet moeilijk dat Lubbermans niet moeders mooiste is. In real life echter mag Matthew Lewis er best wel wezen. Meer zelfs: de man doet duizenden dames duizelen, ontdek hier hoé sexy hij werkelijk is! 

4/
4. Dinner is served

Halloween_Feast_Food

Om de diners zo realistisch mogelijk te laten overkomen, werd de grote eetzaal in de eerste Potterfilm voorzien van écht eten. Wat echter over het hoofd werd gezien, was de korte houdbaarheid van het voedsel onder de gloeiende spots. Het eten rotte snel en er verspreidde zich een ernome stank die gedurende de hele opnameperiode bleef rondhangen in de hal. Voor de andere Harry Potter-films werd het eten gemaakt uit hars.

5/
5. Perkamentus uit de kast

perkamentus

Er werd al lange tijd gespeculeerd over de seksuele geaardheid van Albus Perkamentus. Tijdens een lezing in 2007 in New York openbaart J.K. Rowling dat Perkamentus homoseksueel is. Diegene op wie Perkamentus ooit een crush heeft gehad, is niemand minder dan de grote tovenaar Gellert Grindelwald.

6/

6. 160

harry

Daniel Radcliffe versleet tijdens het filmen 160 (!) brillen. Rowling liet Harry steeds een bril dragen als constante herinnering van zijn kwetsbaarheid.

7/
7. Joanne who?

hermelien

Vandaag had Emma Watson er als overtuigd feministe vast een (tover)stokje voor gestoken, maar in prehistorische niet-feministische tijden werd Rowling door haar uitgever aangeraden om liever haar initialen (J.K.) te gebruiken dan haar meisjesnaam (Joanne). Op die manier zou ze ook in de smaak vallen bij mannelijke lezers. Ow no they didn't! 

8/

7. De acteurs op school 

Hermione-granger-ron-weasley-harry-potter-hp4-study-6x4

Alfonso Cuaron, de regisseur van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, vroeg destijds aan de drie hoofdrolspelers om een essay te schrijven over hun personage. Trouw aan hun personage(s), pende Watson 16 pagina’s neer over haar vertolking van Hermelien, Daniel Radcliffe vatte alles over Harry samen op één pagina en Rupert Grint… die diende zijn versie nooit in.

9/

8. Baard

hagrid

De baard van Hagrid (acteur Robbie Coltrane) trok heel wat aandacht tijdens de opnames. Niet alleen van mensen - er kwamen in de loop van de opnames heel wat dingen in vast te zitten. Het merkwaardigste was toch wel een vleermuis. De diertjes waren ingezet als rekwisieten om Hagrids hut te decoreren en eentje vond zijn baard blijkbaar de meest knusse plek. Een ander opgemerkt item in Hagrids baard: een draagbare ventilator.

10/

9. Latin love

remuslupin

Rowling maakt gretig gebruik van Latijn bij de naamgeving van haar personages. Voor de oplettende en erudiete lezers een heerlijke bezigheid.

Draco Malfidus – vijand van Harry - ontleent zijn naam aan een verbasterde Latijnse vertaling voor onbetrouwbare draak. Een ander goed voorbeeld van Potterlatijn is de naam dementor: “hij die dement (dus gek) maakt”.

De weerwolfprofessor Lupos heeft niet voor niets Remus als voornaam. Zijn volledige naam vormt een anagram voor “primus lune”: (eerste), volle maan. Lupin verandert in een weerwolf wanneer het volle maan is. Lupos is simpelweg is afgeleid van lupus, wat dan weer wolf betekent.

Coincidence? We think not.

11/

10. Hermeliefde 

DH1_Riddle-Harry_and_Riddle-Hermione

Daniel Radcliffe en Rupert Grint gaven beiden toe dat ze een crush hadden op Emma Watson in vroegere films. Tijdens het draaien van de kusscène van Harry en Hermelien in Relieken van de dood (deel 2), moest Ron van de set verwijderd worden door zijn hysterisch gelach. Of lachte hij groen?

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke)