Internationale modegigant stopt met angorawol

Gepubliceerd op 26 Augustus 2015 door ELLE België
Internationale modegigant stopt met angorawol

canevas_4photos

Bestseller, het bedrijf achter merken als Vero Moda, Jack & Jones en Only stopt vanaf volgend jaar met het gebruik van angorawol.

In navolging van Stella McCartney die de samenwerking met een Argentijnse wolboerderij stopzette, roept nu ook een van Europa's grootste moderetailers dierenmishandeling een halt toe. Modeketens Vero Moda, Only en Jack & Jones laten weten dat ze vanaf 2016 geen angorawol meer gebruiken nadat PETA Duitsland hen informeerde over de gruwelijke omstandigheden. Zo wordt de vacht van angorakonijnen om de paar maanden rechtstreeks uit hun huid getrokken of worden ze roekeloos geschoren met bloederige wonden als gevolg.

Bestseller was een van de laatste grote retailers die nog steeds angorawol gebruikte. Internationale merken als H&M, Tommy Hilfiger en Zara en Nederlandse modelabels zoals Scotch & Soda en C&A werken niet langer met angorawol. In 2014 daalde de totale export van angora met 76 procent.

Ook kledingbedrijf Patagonia stopt de verkoop van wol na een zeer verontrustende video die PETA verspreidde. In die opnames waren fokkerijen van het Ovis 21 netwerk in Argentinië te zien - een leverancier van het kledingbedrijf. PETA kan de beslissing van het bedrijf alleen maar toejuichen, maar ze benadrukken dat wreedheid altijd een onderdeel van wolproductie zal zijn.

(Stagiaire Eveline Briand)