FACELOVE FITNESS: To do or not to do?

Gepubliceerd op 27 Augustus 2015 door ELLE België
FACELOVE FITNESS: To do or not to do?

beyoncéééé

De nieuwste rage in fitnessland heet FaceLove Fitness. Deze fitnessroutine voor het gezicht garandeert een stevige huid zonder gebruik te maken van esthetische producten en rekent op het natuurlijke vermogen van de huid om het gezicht hernieuwde energie en elasticiteit te geven.

Regelmatig sporten en een gezonde levensstijl is de sleutel om fit te blijven en er op je best uit te zien. Waarom zouden we deze filosofie dan niet toepassen op ons gezicht?

TO DO

Hoe het werkt? Simpelweg door gekke bekken – lees: gecontroleerde smoelen – te trekken want dat zou dé ultieme techniek zijn om jouw 57 (!) gelaatsspieren te trainen. Dagelijks oefeningen voor deze resem spieren zou de huid verstevigen en een boost geven. Het beoogde resultaat is een jeugdig gezicht zonder dat er dure crèmes of serums aan te pas komen.

Zo doe je het:

OR NOT TO DO?

De Facelove fitnesstrend klinkt veelbelovend en gekke-bekken-trekken in ruil voor een glad gezichtje lijkt ons hemels! Maar alvorens we massaal aan het duckfacen slaan, enkele kanttekeningen…

We kunnen de leuze “Gelaatsspieren zijn net als alle andere spieren in je lichaam; als je ze niet traint, worden ze slap en zwak” helemaal onderuit halen. De spieren in het gelaat verschillen namelijk van de spieren van het skelet. Gelaatsspieren hebben een fijne opbouw, skeletspieren zijn groter in volume en kunnen door krachttraining enorm in massa toenemen. Gelaatsspieren zijn bovendien vastgehecht aan de huid, terwijl skeletspieren los zitten. De gelaatsspieren zijn gewoonweg niet te vergelijken met de spieren in de rest van ons lichaam en zijn dan ook niet te verstevigen met fitness. Kortom: deze verschillen zorgen ervoor dat gezichtsfitness geen effect heeft.

Critici gaan nog een stapje verder… FaceLove fitness zou zelfs contraproductief werken: om rimpels tegen te gaan moet je namelijk je spieren zo min mogelijk gebruiken. Het idee achter botox is juist hetzelfde: de inherente stof Botuline toxine verlamt de zenuwsignalen naar de spieren met als gevolg dat rimpels snel, maar tijdelijk worden gladgestreken.

Conclusie, als we rimpelloos willen blijven, moeten we maar best zonder al te veel expressie door het leven gaan. Maar voor we muteren tot een regelrechte apaat, is het fijn om te weten dat je om te lachen slechts één spier extra nodig hebt dan om te fronsen. SMILE! ;-)