Stella McCartney strijdt tegen dierenmishandeling

Gepubliceerd op 17 Augustus 2015 door ELLE België
Stella McCartney strijdt tegen dierenmishandeling

stella schapen hoofd

Vorige week maakte Stella McCartney de stopzetting tussen haar label en een Argentijnse wolboerderij stop. Berichten over mishandeling van de schapen lagen aan de basis van haar beslissing.

De Britse ontwerpster stuurde onderzoekers naar Argentinië om de leefomstandigheden van de schapen te controleren na het zien van schrijnende beelden die door PETA waren vrijgegeven. Ovis 21, het bedrijf achter de wolproductie uit Argentinië, garandeert nochtans enkel diervriendelijke producten af te leveren. De wol voor Stella McCartney was afkomstig van 26 verschillende boerderijen, waarvan er één zijn schapen bleek te mishandelen. Maar dat was er één te veel.

De manier waarop met de dieren werd omgegaan was dan ook allesbehalve mals. De  vier minuten durende video die PETA vrijgaf, toont de ruwe omgang met de dieren en de misselijkmakende manier van slachten. Ook schapen die wol leveren worden hardhandig aangepakt.

Stella McCartney staat bekend om haar diervriendelijke mode. De ontwerpster is zelf al levenslang vegetariër en heeft nooit leder, bont en exotische huiden in haar collecties verwerkt. Het merk heeft er zelfs een project van gemaakt om die producten van dierlijke afkomst door kwaliteitsvolle materialen te vervangen, waarin het ook geslaagd is. Op dit moment werken ze aan een veganistisch alternatief voor wol.

De samenwerking met Ovis 21 zal echter niet volledig stoppen. Stella schrijft op Instagram dat ze 'jammer genoeg moet melden dat ze moesten stoppen met het binnenhalen van sommige duurzame wol van Ovis 21 in Patagonië. Ze schrijft ook dat het onderzoek pas ingesteld is nadat de beelden van PETA aan het licht waren gekomen. In afwachting van de veganistische wolvariant zullen de andere boerderijen, die wel slaagden voor de test, dus toch nog wol leveren aan het Britse merk. Deze trieste gebeurtenis zorgde bovendien voor extra motivatie om bedrijven op te volgen en te werken aan een alternatief.

 

 

(stagiaire Naomi Ante De Kind)