Documentaire Amy Winehouse loopt vanaf vandaag in de zalen

Geüpdatet op 9 Januari 2019 door ELLE België
Documentaire Amy Winehouse loopt vanaf vandaag in de zalen

lAmy Winehouse 1234

Vanaf vandaag loopt ‘Amy, de controversiële documentaire over het turbulente leven van Amy Winehouse, in de zalen. 

In de documentaire schetst regisseur Asif Kapadia het turbulente leven van de Britse soulzangers, van jonge belofte tot haar onverwachte en trieste einde in de zomer van 2011. De documentaire deed intussen al heel wat stof opwaaien, kwatongen beweren immers dat de regisseur vooral op zoek gaat naar de schuldige van Amy's dood. Zo focust Kapadia vaak op de zeer troebele relatie met de mannen in haar leven: haar mediageile vader Mitch, haar manager en Amy’s drugsverslaafde ex-vriend Blake Fielder-Civil. Aan die laatste heeft ze niet veel meer overgehouden dan een heuse drugs- en alcoholverslaving.

De release van deze documentaire is de perfecte gelegenheid om nog eens terug te denken aan de Back-to-Black-zangeres. Voor diegene onder ons die ‘Rehab’ niet op repeat hebben staan, volgt hier een korte herinnering aan the Queen of Soul. In memoriam.

1/

1. De beehive

Amy 21

De bijenkorf, die decennia lang het handelsmerk was van Audrey Hepburn, werd door Amy naar een hoger niveau getild. Amy was Amy niet zonder haar enorme beehive. De zangeres had schijnbaar te kampen met plankenkoorts en dat probeerde ze te verstoppen onder haar kapsel, hoe hoger de bijenkorf, hoe zelfverzekerder ze zich voelde. Voor wie ook een boost kan gebruiken, of graag ook eens de beehive uittest, sommen we hier enkele tips op.

2/

2. Haar muziek

amy winehouse amy2

Amy Winehouse was naast een stijlicoon en favoriet doelwit van paparazzi ook gewoon één van de beste Britse zangeressen van onze tijd. Met haar stijl die deed denken aan die van meidengroepen uit de jaren '60 en haar prachtige soulstem kon ze vele uitverkochte zalen beroeren. Een vrouw met een enorm talent, wat blijkt uit haar drie belangrijkste albums: Frank (2004), Back to Black (2006) en Lioness: Hidden Treasures (2011). Op haar hoogtepunt in 2008, won ze vijf Grammy Awards, waaronder 'Song of the Year' met Back to Black. 

3/

3. De eyeliner

Amy 31

Amy's look was niet compleet zonder haar statement 'wings'. Het leek er vaak op dat ze die nog snel snel achteraan in de taxi had aangebracht, maar zij kwam er mee weg. Dankzij haar heeft de enorme zwarte eyeliner en het idee van 'the bigger the better', zijn intrede gedaan. Een look die ook vandaag - zij het in minder extreme mate- op de catwalk te zien is.

4/

4. Haar tattoos

Amy 41

De zangeres had duidelijk een voorliefde voor een rock-'n-roll levensstijl en die was niet compleet zonder verschillende tattoos. Op haar vijftiende liet ze haar eerste tatoeage zetten en enkele jaren later had ze al snel een hele verzameling, overal op haar lichaam. Zo liet ze de naam van haar ex  tatoeëren, de woorden 'Daddy's girl', pin-ups, en een bliksemschicht waarover ze ooit zei: “like me, lightning's a natural disaster!”.

5/

5. Haar mannen

Amy mannen

Dat de zangeres niet veel geluk heeft gehad met de mannen in haar leven is een feit. Haar vader wordt omschreven als iemand die via het succes van zijn dochter zelf beroemd hoopte te worden en haar relatie met Blake Fielder-Civil is ondertussen wereldberoemd/berucht. Haar ex-man, met wie ze in 2007 trouwde en van wie ze na twee jaar weer scheidde, bracht Amy volledig op het slechte pad. Hij introduceerde haar aan harddrugs en samen brachten ze ook een nacht in de cel door. Winehouse was ook bevriend met 'enfant terrible' en frontman van The Libertines, Pete Doherty, met wie ze vaak de straten van Londen afschuimde. Haar laatste relatie was met de Britse regisseur Reg Traviss, die ook niet echt de ideale schoonzoon te noemen was.

6/

6. Haar drank- en drugsverslaving

amy 44

Amy had te kampen met een zware drank- en drugsverslaving, die later bijna belangrijker zouden worden dan haar muziek. Haar verslavingen heeft ze nooit verzwegen, bijvoorbeeld in haar single 'Rehab'. Door verschillende journalisten en fotografen werd haar drank- en drugsgebruik herhaaldelijk in beeld gebracht. Op 23 juli 2011 werd een alcoholvergiftiging haar uiteindelijk fataal.

(stagiaire Gloria Deruyck)