In beeld: het beste van Paris Couture Week

Geüpdatet op 23 Januari 2019 door Isabelle Vander Heyde
In beeld: het beste van Paris Couture Week
Haute Couture
@PierreDebuschere

"Haute Couture is een feest van luxe waar wij, gewone loontrekkenden, slechts van kunnen dromen. Maar kijken naar de in alle opzichten unieke stukken, is ook al fijn. In de woorden van de verkopers in de soek van Marrakech:  ‘juste pour le plaisir des yeux’!"

Dixit hoofdredactrice Nica Broucke over het paradepaardje van de modewereld: Haute Couture. In Parijs wordt er zelfs een volledige modeweek aan gewijd, eentje die bij deze op volle toeren draait. Wij nemen Nica's raad ter harte en bezorgen je plaatjes van de allermooiste collecties:

1/

MAISON MARGIELA

MAISON MARGIELA

John Galliano is back! Waar hij het voor zijn eerste MM couturecollectie rustig aan deed, laat hij voor deze tweede stunt zijn innerlijke dramaqueen aan het woord. De tijden van dramatische Dior baljurken zijn voorbij -en passen niet in de Margiela agenda- maar plaats voor enkele bombastische silhouetten is er wel -lees: de donsdeken bruid. Verder geperforeerde creaties, Margiela's signature patchwork looks, een pluizige alien rok en perfecte tailoring: een geslaagde tweede poging!

1

2

3

4

5

6

7

2/

CHANEL 

chanel couture

Casino royal voor Chanel, waar VIP-gasten plaatsnemen aan speeltafels. Lagerfeld stuurt naar goede gewoonte het klassieke Chanel jasje op de catwalk, deze keer opgefraaid met 3D-prints (die volgens insiders in Belgische ateliers werden gedrukt!). Verder veel militaire invloeden, denk epauletten, en een dromerige knipoog in de vorm van "geplooide" schoenen die papieren vliegtuigjes oproepen. Alleen al om dat laatste: we like! Kers op de taart is bruidje Kendall Jenner, voor de gelegenheid naar het beeld van haar eigen moeder Kris Jenner gestyled. Karl Lagerfeld mag zeggen wat hij wil: de Kardashians laten hem niet onberoerd.
1

2

3

4

5

6

7

8

3/

ARMANI PRIVE

ARM0219-1

Nineties vogels bij Armani Privé, waar je donzige veren, neon kleuren en puntige statement schouders krijgt voorgeschoteld. Georgio Armani gunt onze ogen geen rust. De ontwerper stort zich dit seizoen in neon roze en blauw en behangt zijn ontwerpen met veren, franjes, jacquard en metalic details. Qua silhouet focus op de taille, die mooi ingesnoerd voor een sexy soirée effect zorgt. Kort samengevat: kerstboomeffect in juli!
ARM0129

ARM0145

ARM0219

ARM0435

ARM0619

4/

MAISON SCHIAPARELLI 

KIM_0448-1

Maison Schiaparelli is een buitenbeentje: het modehuis van de legendarische Elsa Chiaparelli, opgericht in de jaren 30 van vorige eeuw, werd enkele seizoenen nieuw leven ingeblazen en probeert sindsdien met wisselend succes het DNA van haar iconische oprichtster eer aan te doen. Dat lukte dit seizoen redelijk goed, speciaal applaus voor de fluffy rok met portretprint!

KIM_0166

KIM_0192

KIM_0304

KIM_0448

KIM_0648

KIM_0691

KIM_0811

5/

DIOR COUTURE 

DIO0125-1

Hoofdredactrice Nica nam plaats op de eerste rij bij Dior, dit had ze over Raf Simons' zoveelste geesteskind te zeggen:

"Dat Raf Simons zich vaak door de kunstwereld laat inspireren is geen geheim. Deze keer heeft Belgiës gevierde ontwerper goed naar de Oude Meesters en de Vlaamse primitieven gekeken. Zoals we van hem verwachten en voorzien, vertaalde hij kleuren en vormen uit  de schilderijen van – onder meer – Van Eyck (ik moest spontaan aan diens portret van de Arnolfini denken maar Simons zelf liet zich naar eigen zeggen vooral inspireren door de ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch) in een resoluut hedendaagse vormentaal. Simons en zijn team toonden maar liefst 57 verschillende ensembles waarvan de lange mantels met ingenieus aangezette mouwen (daar kwamen de Primitieven weer op de proppen) in mijn ogen ware topstukken waren. Vooral die van inktblauw fluweel en oranjerode vilt. Wijlen Christian Dior zou maar wat in zijn nopjes zijn met het moois dat zijn opvolger heeft gerealiseerd."

DIO0151

DIO0757

DIO0627

DIO0275

DIO0597

6/

ATELIER VERSACE
VER0236-2

Sexy glamour: sinds jaar en dag het handelsmerk van Donatella Versace, eentje dat dit seizoen een zachte twist krijgt. „Ik vind deze collectie stoer en dromerig tegelijk, tijd om ook de zachtere kant van de Versace vrouw te verkennen”: zo vat de Italiaanse ontwerpster haar couture herfstcollectie samen op WWD. Naar goede gewoonte dus veel been, veel decolleté en weinig stof. Die laatste is dan weer vederlicht, geen leer of agressieve materialen deze keer, wel mousseline en zijde in zachte pastelintinten. De muzes van Versace lijken dit seizoen uit een sprookjesbos ontsnapt -compleet met romantische bloemenkroontjes. Beetje voor de hand liggend, maar daarom niet minder mooi. Kendall Jenner, Karlie Kloss, Hanne Gaby en co doen hun uiterste best om de zweverige looks tot hun recht te laten komen, ziehier het resultaat:

VER0612

VER0934

VERO