Nieuwe trend: demi couture

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Isabelle Vander Heyde
Nieuwe trend: demi couture

alberta ferretti

In Parijs werd zondag de aftrap gegeven van de tweejaarlijkse haute couture fashion week -een hoogmis voor ultra luxueus design. In de marge daarvan lanceren modehuizen nu ook demi couture collecties. Wat wat?

Even verduidelijken: haute couture is de kunst van het ontwerpen in de meest letterlijke zin van het woord. Creaties worden met de hand op maat gemaakt, niet zelden door tientallen bedrijvige artisans die geen nachtwerk schuwen en zo’n beetje àlles opofferen voor hun vak. Reken voor een haute couture jurk een prijskaartje van ettelijke tienduizenden euro’s. Wij doken achter de schermen van zo'n atelier, ontdek hier hoe het eraan toe gaat!

De kans is dan ook groot dat jij geen haute couture in je kast hebt hangen, de meeste -zoniet alle- rekken worden er ingenomen door prêt-a-porter: kleren die volgens een vast patroon in grote oplages in fabrieken werden gemaakt. Geen maatwerk hier, buiten enkele vaste standaarden als small, medium en large. Meteen een stuk betaalbaarder!

Het nieuwe demi couture vult de gouden middenweg in: handgemaakte creaties aan de hand van artiest-naaiers, maar geproduceerd volgens vaste maten en dus niet helemaal op jouw eigen maat gemaakt. Hoge luxe dus, de garantie op kwaliteit, maar dan iets democratischer dan de „echte” couture.

Bij Alberta Ferretti zijn ze alvast fan, ontdek hier hoe mooi halve couture kan zijn...: