POLL: ELLE België versus ELLE Belgique

Gepubliceerd op 18 Juni 2015 door ELLE België
POLL: ELLE België versus ELLE Belgique

 

 

coverjulinummer

Ding! ding! ding! Tijd voor een 'battle of the covers!' Onze collega's van ELLE Belgique gingen voluit voor 'free the nipple', ELLE België koos voor een iets meer bedekte foto van hetzelfde model. Maar wat vinden jullie? Welke zomerse cover is het meest geslaagd?

Zon, zee en borsten bloot
Na het relletje rond Rebel Wilson in het juninummer – wie het heeft gemist: voor het eerst in het elfjarig bestaan van de Vlaamse ELLE, prijkte een mollig meisje op de cover – vormt het coverbeeld van deze maand alweer een bron van discussie: to free the nipple or to cover the nipple? That’s the question. Er bestaan namelijk twee verschillende versies van de foto waarop ons covermodel tussen het weelderige palmgroen poseert. En die gaan van frontaal (half-)bloot tot subtiel bedekt bloot. Mijn Franstalige collega van ELLE Belgique twijfelt niet: zij kiest voor de versie van hierboven met de (volledige) blote borsten en gaat voluit voor #freethenipple.
Die hashtag ‘bevrijd de tepek’ komt overgewaaid uit New York. Een groepje feministen pikte het niet langer dat ze door de politie werden tegengehouden wanneer ze halfnaakt op straat rondliepen. Vrouwen mogen namelijk topless op Times Square flaneren, dat staat in een wet uit 1992 die bepaalt dat het elke burger, ongeacht geslacht, toegelaten is om met ontbloot bovenlijf op straat te komen. Boegbeeld van de campagne was Scout Willis, dochter van Bruce Willis en Demi Moore. Zij liet zich -  inmiddels een jaar geleden – fotograferen terwijl ze topless boodschappen doet. Sindsdien posten vrouwen (en mannen) die met het borstenblootverbod worden geconfronteerd, hun halfnaakte selfies op Twitter onder de hashtag #freethenipple. Op Twitter mag het, maar op Instagram worden blote borsten gebannen.
Ik zie het hier nog niet zo snel gebeuren. Persoonlijk voel ik hoegenaamd geen enkele behoefte om met blote borsten door Brussel te lopen. Ik weet zelfs niet of het toegelaten is. Ik stel alleen maar vast dat de dresscode aan beide zijden van de Oceaan zediger is dan enkele decennia geleden. We zijn puriteinser, preutser geworden. Vrouwen voelen zich niet langer vrij te dragen waar ze zin in hebben, uit schrik voor ‘hoer’ uitgescholden te worden.
Ook op het strand gaat het er bedekter aan toe. In mijn tienerjaren – de jaren tachtig van vorige eeuw – was het heel gewoon, ik durf zelfs zeggen ‘normaal’ – dat het topje uitging. We wilden een mooi, egaal gebruind bovenlijf, zonder witte randjes. Nu moet je ze met een vergrootglas zoeken, de blote borsten of monokini’s.
Een paar weken geleden was ik met mijn dochter in Cannes voor het Filmfestival. We trokken ook even naar het strand waar starlets zich eertijds gewillig in pikante poses in de branding lieten fotograferen, al dan niet met de borsten bloot. Niets daarvan anno 2015. De starlets van toen heten nu bloggers en de foto’s die ze posten zijn zedig en braaf en tonen vooral kleren. Borsten moeten bedekt blijven. The Nipple is allesbehalve free…Terug naar ons covermodel? Djaja – zo heet deze in Vlaanderen geboren en getogen  schoonheid – zag er tijdens de fotoshoot in de tuin van hotel La Mamounia in Marrakech helemaal geen graten in om halfnaakt te poseren. Integendeel, ze is trots op haar borsten, en geef haar eens ongelijk? Toch kiezen wij, van ELLE België, voor de iets meer bedekte versie – wie goed kijkt ziet een klein tepeltje- niet omdat we preuts zijn, gewoon omdat we de foto mooier vinden. Benieuwd wat jullie ervan vinden. Reacties welkom op nbr@elle.be.

Nica Broucke