Azzedine Alaïa brengt eerste parfum uit

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Claire
Azzedine Alaïa brengt eerste parfum uit

AzzedineAlaia-ParfumELLE

Al meer dan dertig jaar kleedt de Tunesische ontwerper the fab & famous in zijn flatterende, nauw aansluitende jurken. Maar terwijl andere modehuizen de ene na de andere geur lanceren, bleef het bij Alaïa erg stil op olfactorisch gebied. Tot nu.

Feesten met Alaïa gebeurt in ware Flamencostijl
Feesten met Alaïa gebeurt in ware Flamencostijl

Net als Giorgio Armani in Milaan heeft Azzedine Alaïa een soort van hoofdkwartier, maar dan iets kleiner en in Parijs. La Maison Alaïa ligt rond een binnenplaats en omvat het Alaïa hotel (met maar drie suites), zijn atelier, de showroom, een galerie en zijn privé-appartement. De ideale plek om het eerste Alaïa Aroma voor te stellen, dus, en op een warme lenteavond verzamelt de internationale beautypers zich rondom het bronzen beeld van een borst (jawel, 1 damesborst), dat de binnenplaats siert. Een diner in de galerie in zuiderse sferen gaat de onthulling van het parfum vooraf, en op de tonen van Flamencogezang waagt de kleine ontwerper zich zelfs aan een danspasje of twee. De sfeer is uitgelaten, het eten is verrukkelijk - blijkbaar is la cuisine Alaïa een begrip in Parijs - en de gitaristen blijven maar van jetje geven. Maar qua parfumonthulling blijven we op onze honger zitten: tonight we dine, en pas morgen mogen we ruiken.

2015-05-21 09.42.58 HDR

1/

De volgende ochtend verklapt Marie Salamagne, de neus van het parfum, ons meer over de geur. De inspiratiebron was een jeugdherinnering van Azzedine, waarbij zijn oma de muren van het huis natmaakte om de Tunesische hitte buiten te houden. Die sfeer moest het parfum opwekken, en om de juiste parfumeur hiervoor te vinden, organiseerde Alaïa een wedstrijd voor neuzen. Marie kon hem meteen overtuigen met haar interpretatie en samen werkten ze het parfum verder uit. Pioenen, fresia, roze peper en muskus moeten zorgen voor een contrast tussen warme en koude noten, tussen de warmte van Tunesië en de verfrissing van koud water op hete kalksteen.

Beauty editor Claire en Marie Salamagne
Beauty editor Claire en Marie Salamagne

Azzedine Alaïa was heel betrokken bij de ontwikkeling, vertelt Marie. In tegenstelling tot andere ontwerpers waar ze al voor werkte, was hij zelf aanwezig op elke vergadering en was hij diegene die haar feedback gaf. Om de rest van het team voor te stellen, maakte het merk deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=EoKDVGDGrIw&feature=youtu.be

2/

Guinevere Van Seenus in de campagne voor het parfum
Guinevere Van Seenus in de campagne voor het parfum

Naast Alaïa en Marie zitten onder andere ook Carla Sozzani, Alaïa's beste vriendin en de sterke vrouw achter het merk, en het model van de campagne aan tafel. De Amerikaanse Guinevere Van Seenus is het gezicht van de geur, in een campagne die er heel stijlvol en mysterieus uitziet. Gekleed in een Alaïa creatie uit 1994 lijkt Van Seenus op te duiken in de mist, als een schim in een zwoele, pikdonkere nacht. Een campagne die perfect past bij het parfum, dat zowel elegant als indringend is. Alaïa had groot gelijk om te wachten op een parfum dat perfect binnen zijn wereld past.