Ban op Saint Laurent campagne wegens ‘ongezond mager’

Gepubliceerd op 3 Juni 2015 door Natalia Tjurina
Ban op Saint Laurent campagne wegens ‘ongezond mager’

saint laurent2

Het Britse Advertising Standards Authority heeft een verbod uitgesproken op de voorjaarscampagne van Saint Laurent. 

Het model in de campagne, de Hollandse Kiki Willems, zou namelijk veel te dun zijn. Het ASA startte een evaluatie naar aanleiding van een klachtbrief die de reclamewaakhond binnenkreeg van een vrouw die het beeld gepubliceerd zag in ELLE UK. Zij schreef dat ze de keuze voor een dergelijk ongezond mager model onverantwoord vond en na een duchtig onderzoek moest het ASA de vrouw gelijk geven.

saint laurent

"De ASA concludeert dat de pose van het model en de belichting de focus naar de borst van het model trekt, waar haar ribben duidelijk zichtbaar zijn, en naar haar benen, die erg dun lijken in contrast met haar platformschoenen. Daarom vinden we dat het model ongezond mager lijkt op deze foto en concluderen we dat de advertentie inderdaad onverantwoord was", luidt de verklaring.

Saint Laurent liet alvast weten het niet eens te zijn met deze beslissing. Het is nochtans niet de eerste keer dat het modehuis in opspraak komt. Vorig jaar nog kreeg Saint Laurent een golf van kritiek over zich heen om net dezelfde reden. Hedi Slimane kan maar beter op zijn tellen passen: onlangs werd in Frankrijk een wet goedgekeurd die het gebruik van modellen met een BMI lager dan 18 strafbaar maakt.

Natalia Tjurina