Interview: Komono guest artist Andy Rementer

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Isabelle Vander Heyde
Interview: Komono guest artist Andy Rementer

AndyRementer_by_Ryan_Greenberg

Opnieuw een flitsende collab voor Komono: het Belgische horloge- en brillenlabel gaat voor haar Curated reeks in zee met de Amerikaanse artiest Andy Rementer. Het resultaat is een vrolijke capsulecollectie met hoog cartoon gehalte.

Wie is Andy Rementer? Komono beschrijft hem als „artist/illustrator/animator/good dude on the crisp of global recognition”. Volgens zijn biografie verwerkt de Amerikaans zijn passie voor vintage kleuren en rommelmarkt vondsten in schetsen, cartoons, animatie en schilderijen. Als het aan de man zelf ligt, is hij het volgende:

Ben je een watch person?

"Vroeger droeg ik bijna nooit een horloge, nu kan ik niet meer zonder. Ik herinner me nog goed mijn allereerste exemplaar in volle nineties: fluoblauw en geel, versierd met haaien. Op dat moment was dat uiteraard mijn favoriete bezit."

Wat inspireerde je voor deze samenwerking?

"Ik baseer mijn werk op de stad, haar personages, haar kleuren en haar dynamiek -aspecten die ik voor deze collab tot een subtiel verhaal heb verweven."

Wat is dat verhaal dan?

"Meestal laat ik het publiek zelf maar wat uitvinden, hun eigen interpretatie is wat telt. De Komono reeks hint in de richting van een onverwachte ontmoeting in de stad, een verhaal dat over de drie horloges is verspreid. Of die ontmoeting er ook daadwerkelijk komt, laat ik aan de dragers zelf over…"

Hoe zou je de Andy Rementer x Komon stukken stylen?

"De felle kleuren van de Him en Her creaties komen het best uit met een sobere of all-black look. Het City uurwerk lijkt me dan weer materiaal voor een kunstige vernissage."

Hoe zit het met toekomstplannen?

"Ik ben steeds op zoek naar manieren om mijn eigen grenzen te verleggen. De laatste tijd ben ik vooral bezig met originele schilderijen en schetsen. Daarvoor had ik een solo expo in Tokyo en mocht ik een gigantisch muurschilderij maken in Seoul: werken in publieke ruimtes boeit me, hopelijk krijg ik nog zo’n projecten voorgeschoteld!"

Wat was jouw ergste ervaring met de tijd?

"De dag dat ik bijna een vlucht naar Italië miste. Je moet weten dat ik erheen verhuisde, dus het was echt belangrijk. Ik had de Europese en Amerikaanse tijd verward, resultaat: een hell ride in de taxi richting luchthaven, niet wetende of ik mijn spullen wel juist had gepakt. Ik heb er nog steeds nachtmerries over!"

Wat zou je doen als je meer tijd voorhanden had?

"Reizen, lezen en relaxen!"

Wat zou je doen als je de tijd terug kon draaien?

"De huidige ik zou eigenlijk best cool zijn op high school…"

Last but not least: hoe bevalt België?

"Het is mijn tweede bezoek aan jullie land en ik vind het opnieuw heel fijn. Antwerpen is top, ik hou van het ritme van deze stad. Er valt ook zoveel te zien, zoveel inspiratie op te pikken: ik ben Gent gaan bezoeken en heb uren staan staren naar het Lam Gods van Van Eyck in de Sint Bavo kathedraal: een echte schat!! België is ook het thuisland van Côte D’or chocolade: ik kan hier niet anders dan gelukkig zijn :)"

Andy Rementer volgt wijlen Jean-Michel Basquiat op als gastartiest van de Curated Series -een project waarbij Komono’s horlogebandjes als canvas voor grote en minder grote namen uit de kunstwereld fungeren. Op die manier hoopt het label de grenzen tussen accessoires en kunst te vervagen. We love!