Wat YouTube betekent voor de modewereld

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Laure Vandendaele
Wat YouTube betekent voor de modewereld

10jaarYouTube

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat het allereerste filmpje op YouTube geüpload werd. Hoe had ons leven eruit gezien zonder deze digitale bron van informatie en vertier? Dan stond de carrière van de langharige, gitaartokkeldende  Justin Bieber vast nog op een laag pitje, leukten hilarische filmpjes met katten in de hoofdrol onze lunchpauzes niet op en wist geen mens hoe je de contouring à la Kardashian zelfs onder de knie krijgt.

Maar welke invloed had YouTube op de modewereld?

1/

1. Fashion week voor iedereen
Hoe de mode van volgend seizoen eruit zou gaan zien? Voor de komst van het internet en later YouTube wisten enkel de mode-intimi welke stukken zes maanden de presentatie tijdens de modeweken de trendlijstjes zouden aanvoeren. Voor leken was het wachten tot de magazines hun lijvige modenummers uitbrachten.
Hoe anders gaat het er nu aan toe. Zo goed als elke show is (al dan niet live) via YouTube te bekijken, iedereen heeft toegang tot een zitje op de eerste rij. Heel wat modehuizen streamen hun defilés live op hun eigen website waardoor het modeseizoen van morgen al vijf minuten na de afloop van de show van start gaat. Je hoeft zelfs geen maanden te wachten tot wanneer de kleren in de winkels liggen, modehuizen zoals Burberry en Moschino bieden de stukken uit hun nieuwste collecties meteen te koop aan via hun website.

 

2/

2. Voer voor je iPod
Dankzij de meesterlijke combinatie van beeld en klank, kunnen we de defilés via YouTube niet alleen bekijken maar ook beluisteren. Alweer een meerwaarde, want pakken ontwerpers niet vaak uit met een sterke soundtrack? Denk maar aan Christopher Baley, ontwerper van Burberry, die er elk seizoen een punt van maakt een zo sterk mogelijke soundtrack samen te stellen met nummers van jong en minder jong talent. Baley is dan ook persoonlijk verantwoordelijk voor de doorbraak van Tom Odell. Nadat de ontwerper zijn modellen op de tonen van 'Anther Love' de zomercollectie van 2013 liet voorstellen, groeide het nummer in geen tijd uit tot een wereldhit. Met dank aan Shazam stond de instant klassieker nog voor het laatste model van de catwalk verdween al op onze iPod.

3/

3. Parade van vallende modellen
Eens op de catwalk zijn werkelijk alle ogen op hen gericht. Dus als het even misgaat en een oogverblindende kleerhanger weinig elegant ten val komt, heeft iedereen het gezien. Voor YouTube onderdrukten aanwezige toeschouwers een bulderlach en keken ze beleefd de andere kant op om het arme wicht heel wat schaamte te besparen. Nu puilen de YouTube-archieven uit van compilatiefilmpjes met vallende, struikelende en recht op hun bek gaande modellen. Niet zo grappig als het gemiddelde dierenfilmpje, maar genoeg hilariteit om de werkdag op gepaste tijden van een vrolijke noot te voorzien.

https://www.youtube.com/watch?v=7MyIWU1Ra7g

 

4/

4. Het ontslag van John Galliano
YouTube kan je carrière maken,  denk bijvoorbeeld aan Justin Bieber,  of kraken, zoals het John Galliano verging. In februari van 2011 doken her en der filmpjes op waarin een dronken Galliano op een terras in Parijs enkele ongehoorde antisemitische uitspraken. Het YouTube-filmpje ging meteen viraal en kostte de ontwerper uiteindelijk zijn job als ontwerper bij Christian Dior.

5/

5. Modellen kregen een stem
Tot de komst van het internet leidden modellen een vrij anoniem bestaan. Ze prijkten op covers van magazines en waren de sterren van reclamecampagnes maar wat wisten we eigenlijk écht over hen? Dankzij YouTube kregen de mooie, maar doorgaans anonieme modellen een stem. Backstage filmpjes en interviews geven ons een inkijk in de (glamoureuze) levens van Karlie Kloss, Gigi Hadid, Kendall Jenner en c°.

6/

6. Doe het zelf
Kan jij je nog herinneren hoe je je make-up deed voor YouTube? Wie leerde je toen stap voor stap dat perfecte eyeliner boogje te tekenen? Hoe 'kontour' je als een Kardashian? Hoe krijg je je lokken runway ready? En hoe begin je aan die nail art gezien tijdens het defilé van Marc Jaocbs? Geen idee. Dankzij de ontelbare YouTube tutorials is iedereen een pro.