5 redenen om te stoppen met suiker

Geüpdatet op 30 Maart 2015 door ELLE België
5 redenen om te stoppen met suiker

Suiker

We eten te veel suiker, een goedje dat  schadelijke gevolgen heeft op de lijn én de gezondheid. Vijf redenen om te stoppen met suiker -behalve op zondag dan... 

1. Suiker is een dikmaker

Als de insulineconcentratie in ons bloed te hoog is, gaan we verdikken en verouderen. Hoe meer suiker we eten hoe meer insuline we aanmaken, en hoe meer insuline we produceren hoe meer we hunkeren naar zoetigheden... Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, stoppen we best met snoepen vanaf 16u, zodat het lichaam van nature minder insuline gaat produceren.

1/

2. Meer kans op diabetes

De meest voorkomende vorm van diabetes is type II, waarbij het lichaam onvoldoende reageert op de geproduceerde insuline en zo het suikergehalte in je bloed verhoogt. Vooraf kennen we een fase van insulineresistentie (waarbij het lichaam te veel insuline aanmaakt) en van pre-diabetes (insuline is niet langer in staat om je bloedsuikerspiegel te verlagen). De oorzaak: de glucose-receptoren op de celmembranen zijn overwerkt en het lichaam maakt meer insuline aan en laat meer suiker in de cellen toe.

2/

3. Sneller verouderen

Wat veel mensen niet weten is dat suiker ook leidt tot glycatie, een stofwisselingsproces dat de veroudering enorm versnelt. Suikers binnen zich aan eiwitten, waardoor deze onherstelbaar worden beschadigd. Deze glycosylering bevordert de versnelde veroudering van weefsels en de ontwikkeling van ziekten zoals arteriosclerose, beroerte, nierfalen, diabetische retinopathie en katarakt.

3/

4. Verhoogde kans op kanker

De afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof, namelijk IGF (insulinegelijkende groeifactor). Deze IGF stimuleert de groei van de cellen en dus ook van kankercellen. Het stimuleert eveneens de productie van ontstekingsfactoren, die ook bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Anders gezegd: hoe meer suiker we eten, hoe groter het risico op kanker.

4/

5. Vroegtijdige puberteit

Kinderen zijn verzot op suiker. Door een overmaat aan zoetigheden zullen ze niet alleen verdikken maar ook sneller puberen -dit omdat hun oestrogeengehalte te hoog komt te liggen. Meisjes krijgen sneller borsten en vaak ook een grotere boezem. Wie een grotere cup heeft, loopt meer kans op tumoren. Een studie van Harvard bij meer dan 5000 Amerikaanse tieners heeft aangetoond dat jonge meisjes die gemiddelde twee blikjes frisdrank per dag drinken vroeger menstrueren dan zij die slechts twee blikjes per week consumeren.

(Stagiaire Mathilde Van Hoof via Elle Belgique)