Angelina Jolie laat eierstokken weghalen

Gepubliceerd op 24 Maart 2015 door Isabelle Vander Heyde
Angelina Jolie laat eierstokken weghalen

'Maleficent' film event, Kensington Palace, London, Britain - 08 May 2014

Twee jaar na haar ingrijpende borstamputatie, laat Angelina Jolie ook haar eierstokken weghalen. Een keuze die ze opnieuw verantwoordt via een open brief in de New York Times.

De actrice gaat naar eigen zeggen gebukt onder de angst ooit kanker te krijgen, een ziekte die haar moeder, grootmoeder en tante reeds het leven kostte. Vandaar haar drastische beslissing om elk risico in de kiem te smoren: twee jaar geleden betekende dat de amputatie van haar borsten, vandaag zijn haar eierstokken aan de beurt.

„Ik plan dit al een tijdje, het is deze keer een minder zware ingreep, maar de gevolgen voor mij als vrouw zullen wel heviger zijn,” klinkt het in haar column. Ze benadrukt er dat haar drastische beslissing niet de enige optie is voor vrouwen met een verhoogd risico op de ziekte, maar dat het voor haar specifieke geval de beste aanpak bleek. Jolie moedigt lotgenoten aan zich grondig te informeren en niet bang te zijn voor een ingreep.  „Ik voel me vrouwelijk en sterk in mijn keuze. Mijn kinderen zullen nooit moeten lijden onder een zieke moeder. Uiteraard zal ik nooit meer kinderen kunnen krijgen en zal ik fysiek veranderen, maar ik heb vrede met mijn beslissing en wat er ook zal komen: niet omdat ik sterk ben, maar omdat het deel uitmaakt van het leven. Het is niets om bang voor te zijn.”

Lees hier haar volledige relaas.