Ontwerper Anton Belinskiy: jong geweld met een verhaal

Gepubliceerd op 20 Maart 2015 door ELLE België
Ontwerper Anton Belinskiy: jong geweld met een verhaal

Antony.jpg

Anton Belinskiy is nog maar 27, maar nu al een ontwerper met naam en faam. De bescheiden Oekraïner haalde de top 25 van de prestigieuze LVMH-prijs en mag zich daarmee één van de beste opkomende talenten ter wereld noemen. ELLE.Be voelt de jonge leeuw aan de tand over zijn SS 15 collectie, thuisland en visie.

Anton ontvangt ons op de bovenste verdieping van Yawn Space, waar zijn SS15 collectie exclusief wordt verkocht. De showroom is helemaal versierd met allerhande plakband in de kleuren van zijn lijn (rood, geel en blauw) gedaan door Belinskiy himself.  Origineel en vooral persoonlijk. De stempel is bij deze al gedrukt.

IMG_9794

Geld? Niet belangrijk.

De nuchtere kijk die Anton Belinskiy op op het leven heeft, valt meteen op. Zo interesseert de 300.000 euro die aan de LVMH award vast hangt hem weinig tot niets. "Het geld dat ik krijg van mijn verkoop is zeker en vast goed genoeg. Het financiële doet er in feite niet toe. Mode is altijd de hoofdrolspeler in het verhaal. Het meest belangrijke gedeelte van de award is de feedback die ik krijg van echte modelegendes. Mijn merk staat met zijn drie levensjaren nog in z'n kinderschoenen. Daarom draait de hele wedstrijd bij mij om de ervaring, de eer en de naambekendheid. De hoofdprijs had natuurlijk mooi geweest, maar ik ben al enorm dankbaar voor de vele leuke reacties die ik in ontvangst mocht nemen. Dat stimuleert om verder te blijven doen. Fijn", aldus Belinskiy.

kjkl

Lof langs alle kanten, al zal de bescheiden designer daar zelf niet mee te koop lopen. "Anton zal het niet zeggen maar grote mode meneren Raf Simons en JW anderson waren enorm onder de indruk van zijn werken. Hij kreeg de beste punten van hen", aldus de (trotse) tolk.

Mode met een politiek statement 

De Oekraiënse Anton gelooft fel in de kracht van mode. Zo uitte hij vorig seizoen doorheen een fotoshoot een krachtig politiek statement: het gezicht van zijn model was bedekt met tranen van bloed. Symbool voor een jong meisje dat vecht voor een nieuw toekomstideaal. In typische Oekraïense kledij zoals de Vinok (hoofdkrans met bv. bloemen) en de Kozuhukh (lederen kleed) gecombineerd met modernere stukken uit zijn collectie hield ze ietwat onzeker de geel-blauwe nationale vlag vast. Onzeker voor wat er zou volgen. De fotosessie vond trouwens plaats op de eerste dag van de Oekraiënse revolutie vorig jaar... Locatie van dienst was het symbolische Maiden Nezalezhnosti (Independence Square). Niet zonder reden aangezien het de plaats was waar de pro-Oekraïense demonstranten samenhokten. Op die manier probeert hij de studenten die meevechten voor een nationale revolutie een hart onder de riem te steken.

anton_belinskiy_notjustalabel_810888243

"Deze shoot staat los van mijn campagne. Het is een persoonlijk protest vanuit het merk om de studenten te steunen. Als je wat macht hebt, is het belangrijk om een verhaal te vertellen en verspreiden in Oekraïne en zelfs daarbuiten. De wereld moet de problematiek inzien. Mode draait niet enkel om publiciteit, promoties, lookbooks, campagnes en mooie kledij. Neen, mijn persoonlijkheid zit verscholen in mijn werk. Wanneer ik als designer met mijn politieke boodschap mensen kan overtuigen tot ver buiten de Oekraïense grenzen, dan doe ik dat ook. Punt."

71FW0437-630x419

1/

Collectie met een 'stil' kantje
Een eerste blik op de collectie verklapt meteen het thema van de lijn: Language of silence. "De inspiratie heb ik gehaald uit de bekende Russische film uit de late jaren 90 "The Land of the Deaf " van regisseur Valeriy Todorovskiy. De gebarentaal die je op de kledij vindt, vormen stuk voor stuk oneliners uit de subtitels van de film. Enkele voorbeeldjes: ‘I’m the best’ ‘I’m the most beautiful’ ‘I’m the most intelligent’ ‘I’m the most smart". Narcisme ten top als het van Belinskiy afhangt.

IMG_9822

Trouw aan touw
"Ditmaal heb ik veel proberen te spelen met kleuren en vormen. Zo bevat de zomer- en lentelijn veel colour block en ruime vormen met een overvloed aan franjes. Zoals linten gebruikt om mouwen vast te binden, en om topjes en rokjes aaneen te koppelen. Touwtjes in overvloed! Ohja, en denim is ook een blijvende lentetrend. Klassiekers vervelen nooit."

Anton Belinskiy lookbook-10

Verder werkt de designer graag met katoen en zijde. "Mijn grootste kenmerk is het combineren van stoffen en texturen. Een persoonlijke toets vind ik enorm belangrijk, daarom gebruik ik graag invloeden van mijn thuisland. Een vleugje Oekraïens is onmisbaar in mijn collecties (zie stukje 'politiek statement')", aldus het jonge talent.

Een jonge knaap met een schildersdroomIMG_9985

Vraag een kleine jongen wat hij later wil worden en hij zal bijna altijd voor beroep van vaderlief kiezen. Bij Anton was dat niet anders. Als schilderszoon moest en zou hij zelf ook schilder worden. Vanuit dat punt is alles begonnen. "Gaf mij een penseel en verf en ik was een gelukkig jongen. Toch was schilderen niet mijn enigste passie. Kledij palmde de andere helft van mijn hart in. Uiteindelijk combineer ik de twee. Vroeger was ik helemaal weg van Yves Sain Laurent. Nu heb ik geleerd dat het beter is om je te laten inspireren door de prikkels die designers sturen. Er zijn immers zoveel invloeden dat het belangrijk is om je eigen stempel te drukken. Je signatuur moet opvallen. Laat je inspireren, zonder te kopiëren."

Het leven is aan de doorzetters
Voor de jonge ontwerpers die dromen van een toekomst in de mode heeft Anton 1 boodschap: "werk hard. Je moet jezelf altijd tot uiterste drijven. Stop nooit na je eerste collectie. Blijf altijd aan jezelf en je lijn werken. Je mag nooit denken: oké ik heb een fout gemaakt
so be it. Nee in elk kunstberoep moet je vooruitgaan. Leg jezelf altijd nieuwe uitdagingen voor." Creatieve modezielen, jullie weten bij deze wat te doen: doorzetten!

Hieronder alvast onze favorieten van de SS 15 collectie. Een leuk stuk gespot? Rep je dan naar Yawn Space in Brussel (de enige Belgische shop waar je de kledij kan kopen), of bestel het simpelweg online.

(Stagiaire Maxime Aerts)

Foto's: Iberico Alex