ELLE Backstage: in de kast van Katy Perry

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Laure Vandendaele
ELLE Backstage: in de kast van Katy Perry

Gisteravond streken Katy Perry en haar Prismatic World Tour neer in het Antwerpse Sportpaleis.  Voor de zangeres de lazers, het vuurwerk en de overdosis Swarovski-diamantjes op haar vrolijk spinnende Katy Cats losliet, namen wij een kijkje achter de schermen van de goed geoliede machine die een popshow op wereldtournee is.

Anderhalf uur voor de aanvang van Katy Perry’s 119de optreden van haar Prismatic World Tour belanden we via een zijdeur in de backstage van het Antwerpse Sportpaleis die tijdens de aanwezigheid van een ster van wereldformaat veel weg heeft van een beveiligde burcht. ‘Ik moet je waarschuwen, de backstageruimte is helemaal niet zo glamoureus als je zou denken’, zegt Samantha, lid van het 88 koppen tellende entourage van wereldster Katy Perry. Via een kluwen van donkere gangen komen we terecht in een droef aandoende bunker met daarin…de garderobe van Katy Perry!

IMG_6529

IMG_6535 IMG_6537

IMG_6532

De opvallende podiumoutfits hangen netjes in de volgorde waarin Katy ze aan moet aan een rek. ‘Alle outfits werden met de hand gemaakt door ontwerpers zoals Valentino, Jeremy Scott en The Blonds. Van elk pakje hebben we twee identieke exemplaren, zo zijn we altijd voorbereid mocht er onverwachts iets misgaan. De vervangoutfits hangen in de kleedkamer van Katy’. Het kledingrek bezwijkt bijna onder het gewicht van ontelbare Swarovski-steentjes. Ook de gigantische met de hand beschilderde hoepelrok die Katy tijdens de finale van de show draagt, is bezet met flinke Swarovski-diamanten.‘Dat is het werk van Ines’, vult Samantha aan. ‘Zij is verantwoordelijk voor Katy’s bling en bezet persoonlijk al Katy’s outfits, de micro’s en gitaren met de Swarovski-steentjes. Eén blik op de garderobe van Katy en haar dansers en je begrijpt dat ‘blingverantwoordelijke’ een voltijdse baan is in de wondere wereld van Mevrouw Perry.

IMG_6531

Onder het kledingrek staan twee dozen waarin Katy’s schoenen en accessoires veilig zijn opgeborgen. Het kledingteam heeft de touwtjes duidelijk stevig in handen en werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten.

IMG_6533

‘Een goede organisatie is noodzakelijk om de show vlot te laten verlopen. De hele show, die met meer dan twintig vrachtwagens van stad naar stad vervoerd wordt, moet tijdens een tour als deze heel snel opgebouwd en weer ingepakt worden. Iedereen moet dus perfect weten waar hij of zij mee bezig is’.

Van de kleedkamer in de onderbuik van het Sportpaleis gaat het richting podium waar een paard, een roze Cadillac en gigantische krabpalen (?) in het donker wachten tot ze later die avond op het podium mogen. ‘Het paard is echt heel cool, er kunnen drie dansers in die ervoor zorgen dat het kan lopen terwijl Katy er zingend op zit!’, lacht Samantha. Over het harnas waarin Katy over het podium zweeft is ze minder enthousiast. ‘Ik krijg elke keer een hartaanval als ze het aantrekt! Gelukkig is er nog nooit iets misgelopen.’

1/

IMG_6540
We stappen verder over dikke pakken kabels en kruipen onder het gigantische podium dat straks door Katy en haar tien dansers overgenomen zal worden. ‘Willen jullie iets cool zien?’, vraagt Samantha. Achter een zwart gordijn ligt de geheime glijbaan waarmee Katy Perry razendsnel ‘ondergronds’ van het hoofdpodium naar het kleine podium kan gaan. ‘Katy gaat op het stoeltje zitten en wordt via de rails vervoerd.’ Een ondergrondse glijbaan, dit podium is wel degelijk Perry’s speeltuin! (eens de technieker die het geheime treintje als stiekem slaapplekje gebruikte aan de slag gaat)

IMG_6546 IMG_6552

2/

Katy en haar dansers worden via verschillende liften naar het podium gebracht, soms wel geschoten. ‘Dit is de toaster lift, die heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij Katy en haar dansers als sneetjes toast omhoog schiet.’ De meest belangrijke lift is die tussen Katy’s stagekleedkamer, een kleine met witte doeken afgebakende ruimte, en het podium. ‘Ook deze kleedkamer is allesbehalve glamoureus, hier wordt tijdens de show echt hard gewerkt’. Op een tafeltje in de hoek staan Katy’s pruiken netjes opgesteld, in het midden staat een witte kaptafel met daarop alles wat Katy tijdens de korte kledingwissels nodig kan hebben. Opvallend is de grote beker met olie. ‘Katy gebruikt de olie om haar stem tijdens het optreden te smeren. In tegenstelling tot veel andere popartiesten zingt Katy elke minuut van het optreden live.’ Naast de spiegel (waar ook een gephotshopte foto van een dikke Katy Perry hangt. ‘Dat vindt ze grappig’, aldus Samantha) hangt een blad met daarop de stad waarin Katy optreedt, het aantal mensen in de zaal en het nummer van de show. ‘Al weet Katy echt wel in welke stad ze is’, garandeert Samantha. Of Katy nog zenuwachtig is voor een show? ‘Nee, Katy wordt niet meer zenuwachtig’, antwoordt Samantha met een veelbetekenend lachje. Al is ze snel om eraan toe te voegen dat Katy wél elke avond met evenveel plezier op het podium staat. ‘De fans zouden merken mocht dat niet het geval zijn.’

IMG_6544

Katy’s optreden duurt bijna twee uur en de kostuumwissels volgen elkaar in sneltempo op. ‘De dansers hebben soms maar 30 seconden om van kostuum te wisselen. Katy heeft in het beste geval twee minuten.’ Al doet Katy het werk niet zelf. ‘Wanneer Katy via de lift in haar kleedkamer komt, gaat ze op het roze kruisje op de grond staan en houdt ze zich vast aan de bar die aan het plafond hangt. Terwijl ze rechtstaat helpen de kleedster haar uit en in een nieuwe outfit. Omdat alles zo snel moet gaan hebben alle outfits heel stevige industriële ritsen. Het is best grappig als je bedenkt dat al die zorgvuldig gemaakt couturestukken ergens een dikke lelijke rits hebben zitten.’

Katy zelf krijgen we helaas niet te zien. ‘Katy zit nu in de make-up. Haar ritueel is voor elke show hetzelfde: sporten, eten, douchen en de make-up stoel in. Het duurt ongeveer twee uur om haar klaar te stomen voor een show’. Het leven van popster Katy Perry is natuurlijk niet all work. Misschien is er tijd voor een kleine shoppingspree in Antwerpen? ‘Dat betwijfel ik’, zegt Samatha, ‘we waren deze ochtend in München en daar heeft Katy zich een beetje laten gaan.’ Mocht Katy shoppingadresjes voor Antwerpen nodig hebben, mag ze ons altijd bellen! ‘Ik zal het doorgeven’, knipoogt Samantha.

Roar!
Roar!