Alles wat je moet weten over De Jurk

Gepubliceerd op 27 Februari 2015 door Isabelle Vander Heyde
Alles wat je moet weten over De Jurk

jurk

#breaktheinternet! Paniek, drama, discussie, tranen: sinds een kleine 24 uur zorgt een zeker zwart-en-blauw-of-misschien-toch-goud-en-wit jurkje wereldwijd voor ophef, zelfs onze immer serieuze redactie ontsnapte niet aan de onrust. „Blauw! Wit! Goud!” Feit is dat niemand kan uitmaken welke kleur het ding nu echt heeft. Dit is wat we tot nu toe weten over het niemendalletje:

1/

De oorsprong

De Jurk werd voor het eerst gespot tijdens een huwelijk op het Schotse eilandje Colonsay, gezellig gedragen door de moeder van de bruid. Tijdens het feest nam één van de gasten, de 21-jarige Caitlin McNeill, de ondertussen beruchte foto. Een beeld dat ze ‚s anderendaags bij wijze van souvenir naar het kersverse echtpaar stuurde en al snel voor verhitte discussies zorgde: zwart en blauw, wit en goud?? Hij zag de ene kleur, zij de andere: het eerste echtelijke geschil was een feit… Prompt werd het beeld op Facebook geplaatst in de ijdele hoop het mysterie op te lossen. Van Facebook kwam Tumblr, vanaf Tumblr rolde de discussie naar Instagram, via Instagram werd ook Twitter op de hoogte gebracht, en zo groeide het debacle uit tot een internationale kwestie die geen mens onberoerd laat.

Sidder en beef!
Sidder en beef!

2/

De reacties

Ondertussen zorgt De Jurk niet enkel bij de gewone stervelingen voor ophef, ook half Hollywood ligt in de clinch over de kwestie. Taylor Swift, Miley Cyrus, James Franco, Mindy Kaling, Julianne Moore, Kim en Kanye West zijn maar een paar beroemde namen die deze nacht wakker lagen.

Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.50.38 Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.50.47 Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.50.59 Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.51.07 Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.51.17 Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.51.25

Grumpy Cat vat het hele kleurendebat dan weer mooi samen:

IMG_6516

IMG_6517

3/

De brainiac verklaring

Waarom ziet iedereen nu een andere kleur? Onze stagiaire Maxime boog zich over de kwestie:

Lang leve de wetenschap want hier komt de enige juiste verklaring: het ligt niet aan je ogen, het komt niet door het beeldscherm, maar de enige echte ‘onrustzaaiers’ in het spel zijn je hersenen! Hoezo? Ieder brein corrigeert de kleur van een lichtbron anders. Een voorbeeldje: onze ogen worden dagelijks geconfronteerd met daglicht, maar daglicht verandert van kleur. Zo kleurt het ’s morgens vroeg oranje-rood, ’s middags blauw-wit en tegen de avond rood. Nu komt het: we filteren onbewust de kleur van de lichtbron weg als we de kleur van een object willen bepalen. Daarna zie je pas de echte kleur van het object.

"Dus mensen filteren of de blauwe kleur weg, waarna ze wit en goud overhouden, of ze filteren de gouden kleur weg, waarna ze blauw en zwart overhouden", verklaart Bevil Conway, neurowetenschapper aan de Wellesley-universiteit. Voila, tijd nu om de vele kapotte vriendschappen en stukgelopen relaties recht te zetten!

4/

Het verdict…

De Jurk is… tromgeroffel… ZWART EN BLAUW! Dat nieuws werd vanmorgen bevestigd door Caitlin McNeill -de vrouw bij wie het allemaal begon- in hoogsteigen persoon. Wie het ding als aandenken wil kopen, kan het trouwens voor £50 op de kop tikken bij de Britse retailer Roman Originals, waar het ook in het wit, roze en rood beschikbaar is. En daarmee sluiten we deze kwestie in alle kleuren van de regenboog af, peace & love!

Schermafbeelding 2015-02-27 om 11.45.19