Oscars 2015: De beste momenten

Gepubliceerd op 23 Februari 2015 door ELLE België
Oscars 2015: De beste momenten

oscars

De gouden beeldjes zijn verdeeld en de rode loper is alweer opgerold. Dit waren de beste momenten: 

De strijd

464216866

Boyhood vs. Birdman - het zouden dé grote prijshebbers van de avond worden, maar wat een bloedstollende strijd beloofde te worden, draaide uiteindelijk uit op een eenzijdige match. Birdman, een zwarte komedie van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu, begon de avond met 9 nominaties en kwam er als grote winnaar uit met maar liefst vier gouden beeldjes! Naast de felbegeerde prijs voor beste film, mocht de film ook de prijzen voor beste regie, beste orginele screenplay en beste cinematografie wegkapen. Boyhood daarentegen kreeg tegen vele verwachtingen in maar één beeldje mee naar huis. Dik tegen de zin van menig filmliefhebber.

Gelijke rechten

464215804

Weinig verrassend mocht Patricia Arquette de prijs voor beste actrice in een bijrol in ontvangst nemen.  Ze won het beeldje voor haar rol als alleenstaande moeder in het coming of age-drama Boyhood, dat regisseur Richard Linklater draaide over een periode van twaalf jaarDe Oscarwinnares gaf tijdens haar dankwoord een gepassioneerde speech met een vurig pleidooi voor meer vrouwenrechten en salarissen, overal ter wereld.

#AskHerMore

464161508

Vragen van journalisten aan de celebs op de rode loper gaan tot ergernis van velen niet verder dan "vertel eens iets meer over je kleed". Genomineerde actrice Reese Witherspoon was het beu, en zette een duidelijke boodschap op twitter om de oppervlakkige vragen aan te klagen. Met de hashtag #AskHerMore wil ze journalisten doen beseffen dat vrouwen op de rode loper meer te vertellen hebben dan details over hun kledij.

Neil Patrick Harris in onderbroek

87th Annual Academy Awards - Show

De ietwat saaie 87ste editie had één komisch hoogtepunt: Presentator Neil Patrick Harris verscheen tijdens een van de uitreikingen in witte slip op het podium, een knipoog naar een gelijkaardige scène uit Birdman. Of hij net zoals Ellen DeGeneres vorig jaar twitter deed ontploffen, is nog niet helemaal zeker.

Dit zijn de grote winnaars op een rij:

BESTE FILM
Birdman

BESTE ACTEUR
Eddie Redmayne - The Theory of Everything

BESTE ACTRICE
Julianne Moore - Still Alice

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL
J.K. Simmons - Whiplash

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL
Patricia Arquette - Boyhood

BESTE REGISSEUR
Alejandro González Iñárritu - Birdman

BEST CINEMATOGRAPHY
Birdman

BEST FOREIGN LANGUAGE FILM
Ida (Poland)

BEST ORIGINAL SONG
Glory - Selma

BEST ADAPTED SCREENPLAY
The Imitation Game

(Stagiaire Mathilde Van Hoof)