Bewezen: Personen in machtsposities bedriegen vaker

Gepubliceerd op 22 Februari 2015 door Britt Valkenborghs
Bewezen: Personen in machtsposities bedriegen vaker

bedriegen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen iemands beroep en de echtelijke trouw. Hoe hoger op de ladder, hoe ontrouwer de persoon, volgens The Journal of Sex Research. Dus dan weten we nu waarom er zoveel seksschandalen zijn waarin dokters, politici of supersterren betrokken zijn? 

Het onderzoek verzamelde gegevens van 610 heteroseksuele Nederlandse mannen en vrouwen via de websites Men’s Health en Marie Claire. Wat blijkt? Zo’n 37 procent van de mensen die onderdeel uitmaken van het 'top-management' of in de directie zitten van een bedrijf, minder waarden hechten aan monogamie dan personen uit het 'lower-management'.

Het gevoel van ‘macht’ speelt een grote rol. 'Macht zorgt ervoor dat de mens bevrijdt wordt van de gedachte dat hij of zij zich moet houden aan sociale normen. Dit verhoogt het contra-normatief gedrag ook op seksueel gebied’, stelt het onderzoek. Bovendien claimt het onderzoek ook dat de link tussen macht en ontrouw even sterk is voor mannen als bij vrouwen. Het is dus het gevoel van macht dat zorgt voor de impuls om vreemd te gaan, en valt niet toe te schrijven aan één gender.