5 redenen waarom je de expo van Dries Van Noten moet zien

Geüpdatet op 17 Februari 2015 door ELLE België
5 redenen waarom je de expo van Dries Van Noten moet zien

BeFunky_coverdvn.jpg

Vandaag opent de expo van Dries Van Noten in het Modemuseum van Antwerpen zijn deuren voor het grote publiek. Wij mochten alvast een kijkje nemen en kregen een rondleiding door de ontwerper zelf. 5 redenen waarom je deze expo moet gezien hebben!

1/

1. Antwerpen

BeFunky_2015-02-12 13.jpg
jas uit afstudeercollectie

Na de expo in Parijs deelt Dries Van Noten nu ook zijn inspiratie met eigen land. Dat de keuze op Antwerpen, de stad waar het voor Van Noten allemaal begon, viel, is geen toeval. De jonge ontwerper studeerde er af aan het KASK, startte er een eigen label in 1986 en maakte deel uit van de 'Antwerp Six'. Nu pakt de ontwerper uit met een eigen tentoonstelling en doet de inspiratie achter zijn collecties uit de doeken. Het is geen retrospectieve -daarvoor vindt hij zichzelf wat te jong - maar eerder een selectie van zijn eigen lievelingsstukken en -kunstwerken. Het is een tentoonstelling over inspiratie en creativiteit, waarin hij zijn werk in al zijn complexiteit en originaliteit voorstelt. Dries Van Noten de beste van de klas? Als je het ons vraagt? Misschien wel!

2/

2. Binnenkijken in het brein van Dries Van Noten

BeFunky_DSC_1481.jpg

BeFunky_DSC_1399.jpg

Via de tentoonstelling treden we binnen in de gedachtenstroom van de ontwerper en krijgen inkijk in het creatieproces. De expo werd een verrassende mix van geuren en kleuren en een oog voor detail en compositie. Van filmpjes en schilderijen tot beelden en juwelen, van vlinders tot Shakespeare, van de bohémiennes in India tot de toreadors in Spanje, de expo is het levende bewijs dat echt alles tot inspiratie kan leiden.

3/

 3. Kleding en kunst

BeFunky_DSC_1418.jpg

De ontwerper neemt je niet alleen mee in zijn magische wereld van inspiratie maar leidt je ook doorheen de mode- en kunstgeschiedenis. Toen Dries Van Noten als designer aan de slag ging, veranderde er veel in modeland. De jaren '80 was het tijdperk waarin de haute couture plaats moest maken voor de prêt-à-porter en de consumptie zegevierde. Het is ook de periode waarin veel nieuwe muziek- en kunststijlen hun intrede doen. Veel bekende namen krijgen een plaatsje in de expo. Van designers als Schiaparelli en Dior, tot schotse ruiten à la Vivienne Westwood, kunstwerken van Rothko en Picasso en muziek van Kurt Cobain. Kledij en kunst treden in dialoog met elkaar en vormen samen een harmonieus geheel. 

4/

4. Oog voor detail BeFunkyrothko.jpg

Alles is afgewerkt tot in het kleinste detail. Neem nu het raam met het kunstwerk van Rothko, het pronkstuk van de tentoonstelling, bijvoorbeeld. De rode lijn in het kunstwerk is meteen de rode lijn van het hele ensemble. Het ensemble is dan weer een knipoog naar de Belgische vlag. 

5/

5. Geuren en kleuren 

BeFunkybloemen.jpg

Dat Van Noten een tovenaar is met kleuren was al duidelijk, maar aan een kleurenpalet zoals hij het presenteert in de expo kan niemand tippen. Maar ook van geuren heeft hij verstand. Een leuk extraatje aan de tentoonstelling is dan ook het raampje waaruit een geur vrijkomt.

Heb je nog niets te doen dit weekend? Breng een bezoekje aan de tentoonstelling en take window shopping to the next level! De tentoonstelling is open vanaf vandaag en loop nog tot 19 juli in het Modemuseum in Antwerpen. Meer informatie vind je hier

(Stagiare Babette Debouver)